Στην Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής, συζητήθηκαν τα προβλήματα και οι προοπτικές της ελληνικής αλιείας, με πρωτοβουλία του Προέδρου της Επιτροπής και Βουλευτή Δωδεκανήσου, κ. Μάνου Κόνσολα.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Σίμου Κεδίκογλου, της Γενικής Γραμματέως Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κας Χριστιάνας Καλογήρου, του Γενικού Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, κ. Δημήτρη Παπαγιαννίδη, της Προϊσταμένης της Γενικής Διεύθυνσης Αλιείας, κας Μαρίνα Πέτρου, της Προϊσταμένης Διεύθυνσης Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας, κας Ευθυμίας Γιόκαλα, του Προϊστάμενου τμήματος Μονάδας Β1 ΕΠΑΛΘ, κ. Γιώργου Κατή και φορέων και εκπροσώπων της αλιείας της χώρας.

Ο Βουλευτής ανακοίνωσε την πρωτοβουλία του για να αναδειχθεί το ζήτημα της παράνομης αλιείας τουρκικών αλιευτικών σκαφών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενημερώνοντας ότι είναι σε συνεννόηση με τον επικεφαλής των Ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη, ώστε να λάβει τις πραγματικές του διαστάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Όπως ανέφερε ο κ. Κόνσολας, υπάρχει συγκεκριμένη ευρωπαϊκή οδηγία, σύμφωνα με την οποία απαγορεύονται σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης  οι εισαγωγές αλιευμάτων που προέρχονται από παράνομη αλιεία. Η οδηγία αυτή πρέπει να ενεργοποιηθεί, να σταλεί μια σαφής και ξεκάθαρη προειδοποίηση στην Τουρκία.

Επεσήμανε ότι τουρκικά αλιευτικά πολλές φορές παραβιάζουν την οριογραμμή και χρησιμοποιούν αλιευτικές πρακτικές που απαγορεύονται σε Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση, με μηχανότρατες που υπονομεύουν τη βιώσιμη διαχείριση των αλιευτικών αποθεμάτων, τονίζοντας ότι:

«η επιβίωση των Ελλήνων αλιέων και η ανάπτυξη της ελληνικής αλιείας συνιστά εθνικό στόχο που συνδέεται με την διασφάλιση των εθνικών κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, με την ελληνικότητα του Αιγαίου».

Ο κ. Κόνσολας αναφέρθηκε και στα χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορούν να αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη της ελληνικής αλιείας μέσα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας, με προϋπολογισμό ύψους 6,1 δις ευρώ που χρηματοδοτεί δράσεις για τη θαλάσσια πολιτική και τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027, στην οποία εκτός από τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα προβλέπονται και τομεακά προγράμματα για την Αλιεία, τις Υδατοκαλλιέργειες, τη θαλάσσια πολιτική και την παράκτια ανάπτυξη, ύψους 455 εκατομμυρίων ευρώ.

Κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις, όπως:

– Η επιδότηση αντικατάστασης αλιευτικών σκαφών προκειμένου να αξιοποιηθούν στην κατεύθυνση της ανάπτυξης του αλιευτικού τουρισμού.

– Η επιδότηση αντικατάστασης του μηχανολογικού εξοπλισμού των αλιευτικών σκαφών με εξοπλισμό νέας τεχνολογίας, φιλικό προς το περιβάλλον.

– Χρηματοδότηση βιώσιμων σχεδίων έρευνας και διαχείρισης των αλιευτικών αποθεμάτων. Το τελευταίο αποτελεί ζήτημα επιβίωσης για την ελληνική αλιεία.

– Ενίσχυση επιχειρήσεων που συνδέονται με την μεταποίηση αλιευτικών προϊόντων  αλλά και δραστηριοτήτων που συνδέονται με την αλιεία.

Ανέφερε ότι στο πλαίσιο της βιωσιμότητας του κλάδου, θα πρέπει κάποια στιγμή  να δει η Πολιτεία και τη δημιουργία ενός μηχανισμού χορήγησης αποζημιώσεων για τις καταστροφές που υφίστανται οι επαγγελματίες αλιείς από προστατευόμενα είδη όπως είναι τα δελφίνια.

Ο κ. Κόνσολας ενέταξε στους άμεσους στόχους και προτεραιότητες την  επικαιροποίηση του θεσμικού πλαισίου για την ερασιτεχνική αλιεία και την επανεξέταση της τιμολογιακής πολιτικής για τα τέλη των μικρών  ερασιτεχνικών αλιευτικών σκαφών μήκους 7 έως 10 μέτρων.