Η προχθεσινή μέρα, η 18η Μαίου, έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων και όλοι οι μουσειακοί χώροι ανά την Ελλάδα, ήταν ανοικτοί, όχι όμως στην Κάλυμνο, που τα Μουσεία είναι κλειστά και … γεμάτα προβλήματα.

Ο φακός του “Π.τ.Κ.”, με αφορμή την ημέρα, επισκέφθηκε τρια μουσεία του νησιού, το Ναυτικό, το Λαογραφικό και το Αρχαιολογικό.

Ναυτικό Μουσείο Καλύμνου: Η παράδοση του νησιού, η ιστορία του αλλά και η ίδια του η ύπαρξη. Στεγασμένο στον όροφο της Τεχνικής Σχολής, απέναντι από το Δημοτικό Μέγαρο, σε περίοπτη θέση, όχι όμως σε ανάλογη κατάσταση. Κλειστό εδώ και μήνες, με προβλήματα συντήρησης, παρά τις προσπάθειες των εθελοντών και ιδίως του Γιάννη Χειλά. Η είσοδος του μουσείου σε άθλια κατάσταση, ενώ δεν προβλέπεται να λειτουργήσει αν δεν παρέμβει ο Δήμος, με προσωπικό που θα αναλάβει την επισκεψιμότητα του.

Στον ίδιο χώρο στεγάζεται το Λαογραφικό Μουσείο, το οποίο τα μέλη του Λυκείου Ελληνίδων φροντίζουν να είναι επισκέψιμο και σε καλή κατάσταση, με τον λαογραφικό θησαυρό της Καλύμνου να εκτίθεται στους χώρους του και τις εθελόντριες του ΛΕΚ, αποκλειστικά να έχουν την ευθύνη της λειτουργίας του, χωρίς την παραμικρή συνδρομή των αρμόδιων. Πανέμορφες φορεσιές, μοναδικά κομμάτια της πολιτιστικής παράδοσης του νησιού και όχι μόνο, μπορεί να θαυμάσει ο επισκέπτης, ενώ θα βρει κλειστές τις πόρτες του Ναυτικού Μουσείου, του χώρου όπου φυλάσσονται εκθέματα μοναδικής αξίας, γύρω από την ναυτοσύνη και την ιστορία της σπογγαλιείας.

Τραγική διαπίστωση, το γεγονός ότι στον όροφο δεν … υπάρχει τουαλέτα, με τα σχόλια να περιττεύουν!

Αρχαιολογικό Μουσείο Καλύμνου: Χρειάζεται gps ο επισκέπτης για να ανακαλύψει το Αρχαιολογικό Μουσείο, χαμένο στα στενά δρομάκια, με τις πινακίδες είτε ανύπαρκτες είτε φθαρμένες και άχρηστες. Με δύο άτομα προσωπικό, ο χώρος δύσκολα μπορεί να είναι επισκέψιμος, ενώ οι φθορές και η αδυναμία συντήρησης, έχουν αφήσει τα σημάδια τους στο κτήριο. Η “Κυρά της Καλύμνου” το μοναδικής αξίας άγαλμα, κατέχει περίοπτη θέση, όμως άδειες παραμένουν οι προθήκες όπου κάποτε εκτίθονταν η κεφαλή και μέρη του “Έφιππου Ηγεμόνα” που αποσπάστηκαν από το Μουσείο το 2015 και δυστυχώς τα προορίζουν να κοσμούν άλλο χώρο, εκτός Καλύμνου.

Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων η 18η Μαίου, όχι όμως για τα Μουσεία της Καλύμνου, που δεν έχουν την δυναμική να προβάλλουν την ιστορία του τόπου, με τους αρμόδιους να συμπεριφέρονται σαν να αγνοούν την ύπαρξη τους.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video