Με σημαντικές ειδήσεις για την Κάλυμνο και κυρίως για το μεγάλο ζήτημα του ΧΥΤΑ και της διαχείρισης των αποβλήτων, βρίσκεται από το πρωί της Μ. Πέμπτης στην Κάλυμνο ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου, Γιώργος Χαρζημάρκος

Ο επικεφαλής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, βρέθηκε σήμερα Μ. Πέμπτη 21 Απριλίου στην Κάλυμνο, στα πλαίσια της περιοδίας του στα νησιά και είχε διαδοχικές επαφές με τον Έπαρχο, Μανώλη Μουσελλή, τον Δήμαρχο, Δημήτρη Διακομιχάλη και στην συνέχεια με τους αρμόδιους στο “Βουβάλειο” Νοσοκομείο.

Μιλώντας στον φακό του “Π.τ.Κ.” ο Γ. Χατζημάρκος, απάντησε στην ερώτηση που του τέθηκε και φυσικά αφορούσε το μεγάλο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμάτων και την συνεχιζόμενη λειτουργία του ΧΑΔΑ στο νησί.

Μέσα στο 2022 θα δημοπρατηθούν 4 έργα σε σχέση με την διαχείριση των αποβλήτων

Ανάφερε καταρχάς την δημιουργία του ΦΟΣΔΑ, του φορέα που καλείται να αντιμετωπίσει το μεγάλο πρόβλημα με αντιμετώπιση των στερεών αποβλήτων. Μέχρι τον Ιούνιο τόνισε πως θα υπάρχει η απόφαση ένατξης του έργου κατασκευής του ΧΥΤΑ στην Κάλυμνο αλλά και την εξασφάλιση της χρηματοδότησής, ώστε αμέσως να προχωρήσει η δημοπράτηση του μεγάλου αυτού έργου, που βασανίζει το νησί εδώ και δεκαετίες. “Ο Δήμος έχει δουλέψει πολύ για την προετοιμασία του έργου και το έχει παραδώσει στην Περιφέρεια σε πολύ καλή κατάσταση”, επεσήμανε ο Περιφερειάρχης, ενώ μίλησε και για την μονάδα διαχείρισης των απορριμάτωνστην Κάλυμνο και παράλληλα ανακοίνωσε πως μέχρι τον Ιούλιο “θα έχουμε την έγκριση της δράσης για τα δύο απόβλητα σε κάθε σπίτι του Ν. Αιγαίου και την έγκριση ενός μεγάλου έργου με την ανακύκλωση σε όλα τα νησιά της Περιφέρειας”, έργα τα οποία υπογράμμισε πως θα δημοπρατηθούν εν΄τος του 2022.

Στον Δήμο η αρμοδιότητα για να σταματήσει η λειτουργία της Χωματερής και “θα είμαστε δίπλα σ’ αυτή την προσπάθεια”

Για το ζήτημα της συνεχιζόμενης λειτουργίας του ΧΑΔΑ, τόνισε πως είναι σε συνεργασία με τον Δήμο για την ενδιάμεση λύση, ώστε να σταματήσει να “καίει η Χωματερή”, τονίζοντας πως πρέπει να σταματήσουν οι “κόντρες” σε τοπικό επίπεδο για το ζήτημα και θα είναι συμπαραστάτης η Περιφέρεια στην προσπάθεια αυτή, που αφορά άμεσα τον Δήμο της Καλύμνου.

Σχολή Μηχανικών: “Θα στηρίξουμε και οικονομικά την ίδρυση και λειτουργία της Σχολής στην Κάλυμνο”

Ο Δήμαρχος ανέφερε το μεγάλο θέμα με την Σχολή Μηχανικών της ΑΕΝ και ζήτησε από τον Γ. Χατζημάρκο την συνδρομή της Περιφέρειας, παίρνοντας μια θετική αλλά και δεσμευτική απάντηση από τον τελευταίο.

Έχει γίνει σημαντικό έργο στον τουρισμό στην περιοχή και τα αποτελέσματα είναι πλέον ορατά

Στην συνάντηση με τον Έπαρχο ο Γ. Χατζημάρκος αναφέρθηκε στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου που έχει πλέον ξεκινήσει για την Κάλυμνο με τους αναρριχητές, εκφράζοντας τη σιγουριά του για μια μεγάλη κίνηση αυτή την τουριστική περίοδο.

Για τα έργα που αφορούν την Κάλυμνο αναφέρθηκε παράλληλα ο Περιφερειάρχης, με πρώτο αυτό των 2.200 χιλιάδων ευρώ που αφορά το οδικό δίκτυο του νησιού, όπως και ένα επόμενο προς δημοπράτηση 450 χιλ. ευρώ πάλι για το οδικό δίκτυο, ενώ προχωρά, ανέφερε, το έργο συντήρησης των σχολικών μονάδων σε συνεργασία με τον Δήμο.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στα θέματα του Νοσοκομείου και τόνισε πως από πόρους που εξασφάλισε η Περιφέρεια, αυτή τη στιγμή μισθοδοτούνται αποκλειστικά από αυτούς, 22 εργαζόμενοι στο νοσηλευτικό ίδρυμα της Καλύμνου, γεγονός που το υπογράμμισε ιδιαίτερα, καθώς ο τομέας της υγείας είναι πλέον κομβικός για την ανάπτυξη μιας κοινωνίας, ειδικά μέσα στις συνθήκες της πανδημίας και είχε επαφή με το προσωπικό και την διοίκηση του “Βουβάλειου” Γ.Ν.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video