Η κλιμάκωση της έντασης δεν ωφελεί κανέναν, ο ελληνικός και ο τουρκικός λαός δεν έχει τίποτα να χωρίσει

«Σαφώς υπάρχει κάποια ανησυχία στους ακρίτες των νησιών μας, που ζουν στην εσχατιά της Ελλάδας και της Ευρώπης, σε σχέση με την τουρκική πολιτική έντασης.  Οι σχέσεις μας με το λαό στη γείτονα χώρα, και ιδιαίτερα με όσους ζουν στα τουρκικά παράλια, είναι πάρα πολύ καλές. Όμως, το πρόσφατο κλίμα έντασης δημιουργεί πολλά προβλήματα στον τουρισμό και την οικονομία, και στις δύο πλευρές. Αυτό που είναι σημαντικό –κάτι που μας μετέφερε και ο Δήμαρχος Σύμης στην επίσκεψή μας-, είναι ότι δεν πρέπει η χώρα μας να ακολουθεί την κλιμακούμενη ένταση και όσο μπορούμε, τουλάχιστον από την δική μας πλευρά, να επιδιώκουμε τον διάλογο και την ψυχραιμία».

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

Μονοδιάστατη η εξωτερική πολιτική που ασκεί ο «πιστός και δεδομένος»  κ. Μητσοτάκης

«Σύμφωνα και με το μήνυμα που έστειλε από τη Σύμη ο Αλέξης Τσίπρας, τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας δεν μπορούν να αμφισβητηθούν, ενώ μπροστά σε όποια απειλή  ο λαός μας είναι ομόθυμος και ομόψυχος»

«Πρέπει να γνωρίζει η απέναντι πλευρά ότι δεν πρόκειται να υπαναχωρήσουμε -ούτε η Κυβέρνηση ούτε η Αντιπολίτευση- από την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της χώρας μας στη βάση του διεθνούς δικαίου. Από εκεί και πέρα όμως, αυτή τη στιγμή η εξωτερική πολιτική στη χώρα μας είναι μονοδιάστατη. Ο κ. Μητσοτάκης ως «πιστός και δεδομένος» σύμμαχος, εκθέτει τη χώρα και τη μετατρέπει σε προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης. Ασκεί μια πολιτική που δεν είχε ασκηθεί ποτέ από τις προηγούμενες κυβερνήσεις  και υπηρετεί ένα δόγμα που δεν εξυπηρετεί  τα εθνικά μας συμφέροντα».

«Όταν απέναντί σου έχεις μια αναθεωρητική δύναμη και δεν διεκδικείς από τους συμμάχους να δείξουν μια πιο ισχυρή πιο καθοριστική στάση στο ελληνοτουρκικό ζήτημα, είναι φυσικό η Τουρκία, το τελευταίο διάστημα, να κλιμακώνει ραγδαία τις διεκδικήσεις της. Και μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να βρέθηκε στην Αμερική, να μίλησε στο Κογκρέσο και να συζήτησε με τον Μπάιντεν, όμως δεν ακούσαμε μισή λέξη από τους αξιωματούχους αλλά και τον ίδιο τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, για το αν θα προχωρήσουν στην ακύρωση την αγορά των F-16 από την Τουρκία ενώ η αμερικάνικη γραφειοκρατία έχει προχωρήσει την υπόθεση».

«Την ίδια στιγμή, μπορεί να λένε ότι ο Καγκελάριος της Γερμανίας πήρε «μισή στροφή» υπέρ μας αλλά η Γερμανίδα Υπουργός Εξωτερικών, κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Αθήνα, είπε ότι «Σε εκατομμύρια ανθρώπους στη Γερμανία χτυπούν μια γερμανική και μια τουρκική καρδιά». Το συμπέρασμα είναι ότι βιώνουμε ένα  σκωτσέζικο ντους με τους συμμάχους να λένε μισή κουβέντα υπέρ μας και την άλλη μισή για τη γείτονα χώρα, θέλοντας ουσιαστικά να διασφαλίσουν τα δικά τους συμφέροντα. Και όπως όλοι γνωρίζουμε,  ιδιαίτερα τα γερμανικά επιχειρηματικά συμφέροντα στην Τουρκία είναι πολύ μεγάλα. Βέβαια, για να πάρουμε έστω και αυτή τη «μισή» κουβέντα υπεράσπισης από οποιαδήποτε χώρα, έχουμε φτάσει στο σημείο να αγοράζουμε κάθε λογής εξοπλιστικά».

Να μας απαντήσει η Κυβέρνηση πώς διασφαλίζει την ασφάλεια των ακριτικών μας νησιών όταν στέλνει στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία από το εθνικό μας απόθεμα

 «Η Διαρκής Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας έχει διαδικασία συζήτησης κεκλεισμένων των θυρών, άρα η όποια συζήτηση θα πρέπει να γίνεται μ’ αυτό τον τρόπο και όχι στο γραφείο του Υπουργού κ. Παναγιωτόπουλου. Φτάσαμε να μαθαίνουμε από το διαδίκτυο, τον Καγκελάριο της Γερμανίας και τον Υπουργό Εξωτερικών της Αμερικής, ότι η χώρα μας στέλνει οπλισμό και άρματα στην Ουκρανία. Ενώ ο Υπουργός Άμυνας, έπαιζε κρυφτούλι επί μέρες μέχρι να παραδεχθεί ότι εστάλη επιπλέον πολεμικό υλικό, ασχέτως αν τον Απρίλιο είχε δηλώσει ότι δεν θα υπάρξει καμία αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία»

«Εδώ τίθενται σοβαρά ζητήματα για την αυτάρκεια της εθνικής μας άμυνας. Άλλωστε, για ποιο λόγο είχαμε αυτά τα αποθέματα, αν όχι για την αμυντική ικανότητα της χώρας; Ας μας απαντήσει η Κυβέρνηση και σ’ αυτό: Με την αυξανόμενη ένταση από τη μεριά της Τουρκίας, πώς διασφαλίζεται η ασφάλεια της χώρας και ιδιαίτερα των ακριτικών μας νησιών;»