Απαράδεκτες και καταδικαστέες οι δηλώσεις του κ. Ερντογάν – Καμία απτή δέσμευση δεν πήρε ο κ. Μητσοτάκης από το ταξίδι του στις ΗΠΑ

«Απαράδεκτες και καταδικαστέες οι δηλώσεις του κ. Ερντογάν περί διακοπής του διαλόγου με τονΈλληνα Πρωθυπουργό. Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχουν καλές σχέσεις γειτονίας και προφανώς μετά από τέτοιες δηλώσεις πρέπει να υπάρχουν οι αντίστοιχες καταδίκες από τους συμμάχους μας καθώς και τους εταίρους στους οποίους μετέχουν οι δύο χώρες».

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video


Όπως αναφέρεται και στην σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, «δεν μπορεί για μια ακόμη φορά να κρατούν ίσες αποστάσεις και να λένε λόγια χωρίς αντίκρισμα, αλλά να θέσουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας».​

«Σε μια αποστροφή του λόγου του, ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε ότι συμφώνησε με τον κ. Μητσοτάκη  να λυθούν διμερώς τα ζητήματα, όπως είναι η προμήθεια των F-16 από την Αμερική. Αναμένουμε από την Κυβέρνηση να δώσει απάντηση για το αν αυτό ισχύει, διότι οι ΗΠΑ δεν δεσμεύθηκαν στον κ. Μητσοτάκη ότι θα ακυρώσουν την πώληση των F-16 στην Τουρκία, ούτε καταδίκασαν λεκτικά τις παραβιάσεις της γείτονος χώρας με τις υπερπτήσεις των μαχητικών αεροσκαφών».

  • Η κυβέρνηση στέλνει κι άλλα όπλα στην Ουκρανία, παρά τις δεσμεύσεις ότι δεν θα αποδυναμώσει το αμυντικό σύστημα της χώρας

«Χθες, ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ αποκάλυψε ότι η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσαστις χώρες που θα αποστείλουν, ξανά, όπλα στην Ουκρανία. Πρόκειται για ένα  εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα και το ερώτημα είναι τι είδους είναι τα συστήματα που θα επιλεγούν. Τα καλάσνικοφ μας τέλειωσαν. Θα στείλουμε αντιαεροπορικά; Θα στείλουμε όπλα πυροβολικού; Tί ακριβώς θα στείλουμε που δεν θα αποδυναμώσει την αμυντική μας δυνατότητα, ιδιαίτερα σε αυτές τις συνθήκες με τις προκλήσεις της Τουρκίας ιδίως στα νησιά, και όταν ο νέος αμυντικός εξοπλισμός δεν έχει έρθει, πλην των 8 Ραφάλ;».

  • Λύσεις υπάρχουν για την ανάσχεση της ακρίβειας, όμως η Κυβέρνηση επιμένει να πριμοδοτεί την αισχροκέρδεια

«Εκτός από το ζήτημα της αισχροκέρδειας στα καύσιμα, η τιμή πώλησης των καυσίμων στη χώρα μας είναι ήδη πολύ υψηλή σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Αυτό οφείλεται: Πρώτον, στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης που η Κυβέρνηση επιμένει να μην τον μειώνει στα κατώτατα επίπεδα, όπως έχουν κάνει πολλές άλλες χώρες. Δεύτερον, στο γεγονός ότι πάνω στον ΕΦΚ και στην τιμή του διυλιστηρίου, μπαίνει 24% ΦΠΑ. Δεν μας κάνει εντύπωση λοιπόν, ότι στην Κύπρο -η οποία αγοράζει από τα ελληνικά διυλιστήρια-, η τιμή της βενζίνης είναι μόλις στο 1,40».

«Όσο αφορά στην αισχροκέρδεια, εδώ και μήνες ζητάμε να παρέμβει η Κυβέρνηση βάζοντας πλαφόν στο κέρδος της παραγωγής του ρεύματος για να σταματήσει αυτό το πάρτι υπερκερδών. Ας μας απαντήσει γιατί δεν θέτει κανόνες σε μόλις 5 επιχειρήσεις, γιατί επιμένει να επιδοτεί την αισχροκέρδεια των εταιρειών παραγωγής ενέργειας. Υπάρχει λύση και μάλιστα εφαρμόστηκε ήδη στην Ισπανία. Οποιοδήποτε πλαφόν στην τιμή πώλησης, και όχι στην παραγωγή όπως ζητάμε, συνεπάγεται την ανάγκη από το κράτος να πληρώσει τις εταιρείες από τα διαθέσιμα του κρατικού ταμείου».