«Η κυβέρνηση, τακτοποιεί το παρόν της χώρας, για να είναι καλό το μέλλον της».

«Μία από τις πλέον κορυφαίες διαδικασίες κάθε χρόνο για την εθνική αντιπροσωπεία, είναι αυτή, της κύρωσης του προϋπολογισμού» τόνισε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου Ν.Δ. Ιωάννης Παππάς, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του  στη Βουλή.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

Ο κ. Παππάς, ξεκαθαρίζοντας  ότι, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το μέλλον με ρεαλισμό, αισιοδοξία, φιλελεύθερο προσανατολισμό και κοινωνικό πρόσημο, διότι είναι προϋπολογισμός με αφετηρία στο παρελθόν και προορισμό στο μέλλον, επεσήμανε πως, με στοχευμένους χειρισμούς,   διαμορφώθηκε το τρίτο μεγαλύτερο πακέτο στήριξης της οικονομίας  – ως ποσοστό του ΑΕΠ – στην ευρωζώνη, μετά την Ιταλία και την Γερμανία και το τέταρτο παγκοσμίως, μετά τις Ιταλία, Γερμανία, Ιαπωνία σύμφωνα με πρόσφατη Έκθεση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και μάλιστα, εν μέσω κρίσης, λόγω της  πανδημίας.

Επί πλέον, η χώρα μας,  παρουσίασε την καλύτερη επίδοση στην Ευρωζώνη σε επίπεδο ΑΕΠ τριμήνου με ανάπτυξη 13,4% και τη δεύτερη καλύτερη σε επίπεδο 9μήνου με ρυθμό μεγέθυνσης 9,3%. Αλλά και η διαρκής μείωση των φόρων που αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό, αποδεικνύει την προσήλωση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που είχε ως αποτέλεσμα την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου πριν, αλλά και κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Εύλογα αναρωτήθηκε,  γιατί τελικά, η αντιπολίτευση δεν μπορεί να παρακολουθήσει το σκεπτικό της κυβέρνησης και να αντιληφθεί τις προοπτικές της Ελλάδας στην αυγή του τρίτου αιώνα ζωής του κράτους μας και περιέγραψε ότι, η προσήλωση της κυβέρνησης στη μείωση των φόρων είναι διαρκής, τόσο πριν, όσο και κατά τη διάρκεια της πανδημίας – γεγονός  που –  αποτυπώνεται σαφέστατα στον προϋπολογισμό. Αναλύοντας το οικονομικό έργο, αναφέρθηκε στα εξής:

 • Επέκταση ως το τέλος του 2022 της απαλλαγής από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης.
 • Μείωση κατά τρεις μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών στον ιδιωτικό τομέα.
 • Μείωση του ποσού επιστροφής όλων των επιστρεπτέων προκαταβολών.
 • Επέκταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στις μεταφορές, τον καφέ και μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους, τις θεατρικές παραστάσεις, τις συναυλίες και στο τουριστικό πακέτο έως τον Ιούνιο του 2022.
 • Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στα γυμναστήρια και στις σχολές χορού από 24% σε 13%.
 • Μείωση του φόρου για τα μερίσματα από το 10% στο 5%.
 • Μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22%.
 • Μείωση ασφαλιστικών εισφορών στον ιδιωτικό τομέα για το 2021 και το 2022 κατά 3 μονάδες.
 • Μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 28% στο 22%.
 • Μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις από το 100% στο 80% από το φορολογικό έτος 2021.
 • Μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα από το 100% στο 55%.
 • Μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα από το 22% στο 9% για τα εισοδήματα έως 10.000 ευρώ.

Για την Υγεία οι δαπάνες, αποδεδειγμένα στον προϋπολογισμό αυξήθηκαν, από 4 δις το 2019, στα 4,8 δις το 2020, στη συνέχεια 5,2 δις για το 2021 καταλήγοντας στα 5,3 δις για το 2022.

Κλείνοντας, ο Βουλευτής,  έκανε αναφορά σε ένα ζήτημα που αφορά στα Δωδεκάνησα. Ως γνωστόν, τέτοιες μέρες το 2019, ο ίδιος, έθεσε για πρώτη φορά υπόψη του οικονομικού επιτελείου την ανάγκη επιστροφής των μειωμένων φορολογικών συντελεστών για τα Δωδεκάνησα. Που τότε κάποιοι  το χαρακτήρισαν ως «λαϊκιστικό αίτημα».

Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ, αποτελούσαν το ιστορικό προνόμιο της ακριτικής Δωδεκανήσου που ο  ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε αμαχητί στους δανειστές.

Σήμερα, από το ίδιο βήμα, ο Ιωάννης  Παππάς, υπερήφανος και για την προσωπική του προσπάθεια και συμβολή, δήλωσε την ικανοποίηση του για την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην επίτευξη μίας ιστορικής συμφωνίας για τα Δωδεκάνησα και στην αποκατάσταση αυτής της κατάφωρης  αδικίας.

Η πρόταση οδηγίας, όπως υιοθετήθηκε από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατοχυρώνει τη δυνατότητα της Ελλάδας για εφαρμογή ειδικών, μειωμένων κατά έως 30% συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου σε μόνιμη βάση.

Είναι ένα εργαλείο στα χέρια της κυβέρνησης το οποίο θα χρησιμοποιήσει όταν το επιτρέψουν τα δημοσιονομικά δεδομένα, πάντα προς όφελος των πολιτών.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, επανέλαβε ότι, ο προϋπολογισμός του 2022 μπορεί να μας βγάλει με ασφάλεια από την κρίση της πανδημίας.

Χωρίς φορολογική επιβάρυνση, με μειωμένη ανεργία, με ανάπτυξη της οικονομίας και μίας κοινωνίας που είναι χρέος μας να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να ευημερήσει.