Ένα κτίσμα, που αποτελούσε σύμβολο μιας εποχής που το Χωριό έσφυζε από ζωή, το πρώην Αστυνομικό Τμήμα, λίγο πριν την Πλατεία στη Χώρα, παραμένει δεκαετίες ολόκληρες αναξιοποίητο και εγκαταλελειμμένο, έρμαιο στη φθορά του χρόνου, αν και αποτελεί ένα κτίσμα με ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική και μια ιδιαίτερη εικόνα της περιοχής.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

Οι καθημερινές ανάγκες της δημόσιας διοίκησης, η περιβόητη αποκέντρωση και κυρίως η αξιοποίηση των δημοσίων κτηρίων για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, αλλά και ο σεβασμός στην πολιτιστική κληρονομιά και η διατήρηση “ιστορικών” κτισμάτων”, είναι κριτήρια που πρέπει να απασχολούν μια οργανωμένη κοινωνία.

Το “πάλαι ποτέ” κτήριο στη Χώρα, που στέγαζε επί δεκαετίες το Αστυνομικό Τμήμα, (Σταθμός Χωροφυλακής) δεν έτυχε της μέριμνας των τοπικών αρχών και έχει αφεθεί στην εγκατάλειψη, αν και είχαν γίνει σκέψεις για αξιοποίηση του, που όμως δεν ευδοκίμησαν. Είναι ένα κτίσμα, που ανήκει στην περίοδο της ιταλοκρατίας, που ακόμα βρίσκεται σε αρκετά καλή κατάσταση, παρόλη την εγκατάλειψη, με τον χρόνο όμως να είναι αμείλικτος και να είναι εμφανή πλέον τα σημάδια της φθοράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ανήκει στην κτηματική περιουσία του δημοσίου, όμως θα μπορούσε ο Δήμος ή η Περιφέρεια (Επαρχείο), να συνάψουν μια σύμβαση με το δημόσιο και να μπορέσει να αξιοποιηθεί ως χώρος, που μπορεί να στεγάσει κάποια δημόσια υπηρεσία ή να λειτουργήσει ως μουσείο, αναβαθμίζοντας και την περιοχή του Χωριού.

Παρατίθενται στη συνέχεια φωτογραφίες από το εσωτερικό του κτηρίου, οι οποίες τραβήχτηκαν πριν μια δεκαετία περίπου και μας τις παραχώρησε από το προσωπικό του αρχείο ο Μανώλης Ψαράς, τον οποίο ευχαριστούμε. Οι εικόνες είναι ενδεικτικές της κατάστασης εσωτερικά του κτηρίου και αν ληφθεί υπ’ ‘όψιν ο χρόνος που παρήλθε, μπορεί κανείς να φανταστεί το μέγεθος της φθοράς και φυσικά την ανάγκη να γίνουν άμεσα ενέργειες ώστε να σωθεί το ιστορικό αυτό κτίσμα.