Η ανακοίνωση της εκδήλωσης από τον Δήμο Χάλκης με θέμα το ποκίνημα των σφουγγαράδων και την συμμετοχή Συλλόγων από την Κάλυμνο, γνωστών σεφ ανά το πανελλήνιο και καλιτεχνών, δεν άφησε ασυγκίνητο τον επικεφαλής της παράταξης “Η Κάλυμνος ΑλλάΖΕΙ”, Γιώργο Μαύρο, ο οποίος φανερά ενοχλημένος από αυτή την εξέλιξη, μίλησε στον φακό του “Π.τ.Κ.” ενώ έδωσε και δελτίο τύπου στη δημοσιότητα.

Το διήμερο 30 Απριλίου και 1η Μαϊου, ο Δήμος Χάλκης διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων, με κεντρικό θέμα το “Ποκίνημα των Σφουγγαράδων” και με την συμμετοχή του Συλλόγου Γυναικών Αυτοδυτριών Καλύμνου, τους διάσημους Καλύμνιους σεφ, Μιχάλη Μάρθα, Δημήτρη Κουλλιά και Παντελή Βούρο, την Ένωση Καλυμνίων Ρόδου, χορευτικά και από τα δυο νησία, παρουσία και της συμπατριώτισσάς μας Κάιτης Κουλλιά και με την Κάλυμνο να πρωταγωνστεί, όμως … εκτός νησιού,όπως τονίζει και ο Γ. Μαύρος.

Είναι απορίας άξιο και προκαλεί δυσάρεστα συναισθήματα για όλους, δηλώνει ο επικεφαλής της παράταξης, καθώς μια εκδήλωση που είναι συνιφασμένη με την ίδια την ιστοριά της Καλύμνου, να γίνεται σε άλλο νησί, γεγονός που τιμά βέβαια την Κάλυμνο, αλλά γεμίζει θλίψη τους πάντες, καθώς δεν είναι δυνατόν “Το νησί των Σφουγγαράδων”, ο τόπος που η ίδια του η ύπαρξη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την παράδοση της σπογγαλιείας, να μην έχει καταφέρει να διοργανώσει μια εκδήλωση για να τιμήσει αυτό το επάγγελμα και όλους αυτούς που άφησαν το «τομάρι» τους για να κρατήσουν ζωντανό ένα νησί σε χρόνους δύσκολους

Ακολουθεί το βίντεο με τα όσα δήλωσε στο φακό του Ν. Μακαρούνα ο Γιώργος Μαύρος αλλά και το σχετικό δ.τ. που εξέδωσε η παράταξη:

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ
«Η Κάλυμνος αλλάΖΕΙ»

Τηλ. Επικοινωνίας: 6934678327

email: kalymnos.allazei@gmail.com

Κάλυμνος, 28/04/2022

Δελτίο Τύπου

Η Κάλυμνος «ποκινεί».. την ναυτοσύνη της…

Καταρχάς να συγχαρούμε τον Δήμο Χάλκης για την πρωτοβουλία να τιμήσει την ναυτική και καταδυτική του παράδοση και χαιρετίζουμε οποιαδήποτε ιστορική και πολιτιστική ενέργεια γίνεται για την προβολή αυτής της παράδοσης που αποτελούσε κάποτε επαγγελματική διέξοδο για τους προγόνους μας αλλά και πήρε αρκετούς μακριά μας.

Δεν γίνεται να μην σταθούμε όμως στο γεγονός, πως μας λυπεί και μας εξοργίζει η μη διοργάνωση αυτού του θεάματος στο νησί της Καλύμνου, που κατεξοχήν είναι γνωστό για τα σφουγγάρια και τους δύτες του. Πόσο μάλλον, όταν στον Δήμο Χάλκης, καθοριστικοί φορείς για την διοργάνωση είναι καλύμνικα σωματεία, αλλά και καταξιωμένοι  γνωστοί Καλύμνιοι σεφ, οι οποίοι και θα αναλάβουν το παραδοσιακό γαστρονομικό κομμάτι.

Ο Δήμος Καλυμνίων θα έπρεπε να διεκδικεί πρωταγωνιστικά  να πραγματοποιούνται τέτοιες δράσεις εντός του νησιού και όχι να επαφίεται σε πρωτοβουλίες ιδιωτών. Πρέπει επιτέλους να πάρει πρωτοβουλία για την ουσιαστική ανάδειξη της ναυτικής παράδοσης του νησιού είτε αυτό γίνεται μέσω τέτοιων πολιτιστικών εκδηλώσεων (που θα μπορούσαν να προσελκύσουν και άλλο κόσμο στο νησί) είτε μέσω των σχετικών υποδομών

Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ η σχολή δυτών παραμένει κλειστή και σε μετέωρο καθεστώς , το καταδυτικό πάρκο σαπίζει χωρίς να έχει ανοίξει ποτέ και το επάγγελμα των σπογγαλιέων αντιμετωπίζει ακόμα, εν έτει 2022, χρόνια προβλήματα γνωστά σε όλους μας.

Είναι καιρός να αφήσετε στην άκρη υποσχέσεις και συμφωνίες με τρίτους, και να προχωρήσετε στην εδραίωση των τοπικών παραδόσεων εδώ ακριβώς όπου γεννήθηκαν. Το χρωστάμε όλοι μας σε αυτούς που άφησαν το «τομάρι» τους για να κρατήσουν ζωντανό ένα νησί σε χρόνους δύσκολους

Μετά τιμής

για το Γραφείο Τύπου                                                                  για την Παράταξη

Ο υπεύθυνος                                                                                   Ο επικεφαλής

ΧΑΡΤΟΦΙΛΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ                                                          ΜΑΥΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ