Σε ένα από τα εμβληματικότερα μνημεία της πόλης, στο ιστορικό φρούριο Φιρκά στο Ενετικό λιμάνι, πραγματοποιήθηκε απόψε η 1η φάση της αδελφοποίησης του δήμου Χανίων με τον δήμο του Τάρπον Σπρίνγκς, της Φλόριντα των Η.Π.Α..

Το πρωτόκολλο αδελφοποίησης υπέγραψαν, οι δήμαρχοι Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης και Τάρπον Σπρινγκς, Κρις Αλαχούζος, ενώ η τελετή πλαισιώθηκε μουσικά με την φιλαρμονική ορχήστρα του δήμου Χανίων που απέδωσε συνθέσεις του Μίκη Θεοδωράκη.

See

Κατά την έναρξη της τελετής διαβάστηκε μήνυμα που απέστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο οποίο αναφέρονταν οι προσπάθειες του δημάρχου του Τάρπον Σπρινγκς για αδελφοποίηση με δήμους της Ελλάδος.

Αναλυτικά το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη…

Αγαπητέ Δήμαρχε,

Θα ήθελα ειλικρινά να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση στην τελετή αδελφοποίησης του Τάρπον Σπρινγκς με τα Χανιά, την Ύδρα και την Ήλιδα. H συνεχής σας προσπάθεια να ενισχύσετε τους δεσμούς της ιστορικής πόλης του Τάρπον Σπρινγκς, με πόλεις της Ελλάδας, ανάμεσά τους και αυτή από την οποία κατάγομαι, τα Χανιά, εκτιμάται πολύ στην πατρίδα μας. Αποτελούν μία συνέχεια των αδελφοποιήσεων με την Κάλυμνο, τη Σύμη, την Χάλκη και τη Λάρνακα το 2000. Δυστυχώς, λόγω του επιβαρυμένου προγράμματός μου, που περιλαμβάνει και την επίσκεψή μου στις ΗΠΑ, όπου θα συμμετέχω στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, δεν θα μπορέσω να είμαι παρών στις τέσσερις τελετές. Ωστόσο, οι σκέψεις μου θα είναι μαζί σας, αφού γνωρίζετε τα αισθήματά μου για την όμορφη πόλη σας, το ελληνικό χωριό. Είχα την ευκαιρία να σας επισκεφτώ τον Ιανουάριο του 2020 για την γνωστή σε όλες τις ΗΠΑ γιορτή των Θεοφανίων. Οι υπέροχοι άνθρωποι του Τάρπον Σπρινγκς έχουν καταφέρει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να συνδυάσουν τα στοιχεία του Ελληνικού και του Αμερικανικού Έθνους και είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές της Ελλάδας στις ΗΠΑ. Επιπλέον, οι δύο χώρες αυξάνουν συνεχώς την συνεργασία και τους δεσμούς τους, βασιζόμενες στο ότι μοιραζόμαστε τις βασικές αρχές της ελευθερίας, ισότητας και δημοκρατίας που πρέπει να καθοδηγούν τα κράτη σε όλο τον κόσμο. Θα ήθελα να σας επιστήσω να συνεχίσετε την σημαντική δουλειά που κάνετε για την ανάπτυξη των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και να συνεχίσετε να είσαστε πηγή έμπνευσης για τους πολίτες του Τάρπον Σπρινγκς. Και βέβαια να μην ξεχνάμε τις ρίζες μας, τον πολιτισμό μας, την θρησκεία μας, την παράδοση και την γλώσσα μας, και πάντα να είμαστε υπερήφανοι για την πατρίδα και για τις προσπάθειες που γίνονται να είμαστε ανάμεσα στους κορυφαίους στη διεθνή σκηνή. Σε αυτό το σημείο, σας ευχαριστώ κε Δήμαρχε, όπως και όλους τους κατοίκους του Τάρπον Σπρινγκς“.

Στην ομιλία του κατά την τελετή, ο Δήμαρχος Χανίων χαρακτήρισε την σημερινή ημέρα σημαντική, ξεχωριστή και με ιδιαίτερη βαρύτητα, τονίζοντας ότι τα Χανιά μετά από πολλά χρόνια κινούν ξανά τις διεθνείς συνεργασίες.

Στο χαιρετισμό του, ο δήμαρχος του Τάρπον Σπρινγκς Κρις Αλαχούζος, τόνισε πως η κοινότητά του, εκφράζει την χαρά της για την αδελφοποίησή της με τα Χανιά και επισήμανε πως ένας από τους πρώτους κατοίκους του δήμου του ήταν ο Γιάννης Κοκολάκης από τα Χανιά.

Την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Χανίων για αδελφοποίηση με τον δήμο των ΗΠΑ, ανέγνωσε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Ευτύχης Δαμιανάκης. Στην απόφαση τονίζεται ότι, η αδελφοποίηση των δύο δήμων θα επιστεγάσει την πρόθεση των δύο πλευρών για την ανάπτυξη επαφών και σχέσεων μεταξύ φορέων των δύο πόλεων, με πιθανά πεδία συνεργασίας στους τομείς της εκπαίδευσης και της παιδείας, της προστασίας και της ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς, του τουρισμού, της προστασίας του περιβάλλοντος και του επιχειρηματικού και εμπορικού τομέα.

Η εκδήλωση έκλεισε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου των δυο χωρών και με ανταλλαγή δώρων. Η 2η φάση της αδελφοποίησης προγραμματίζεται για τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ.

(parakratika.gr)

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video