Μερικές παρεμβάσεις έγιναν στο κτήριο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Χώρας Καλύμνου, μετά τις απογοητευτικές εικόνες που κατέγραψε το καλοκαίρι ο φακός του “Π.τ.Κ.”, οι οποίες, βελτίωσαν κάπως την εικόνα, όμως δεν αντιμετωπίζουν τα συνολικά προβλήματα του σχολικού συγκροτήματος, που είναι πολλά και αναμένουν την περιβόητη μελέτη συντήρησης των σχολικών κτηρίων να εκπονηθεί.

Μετά το καλοκαιρινό ρεπορτάζ του “Π.τ.Κ.” (Ιούλιος), με την οικτρή κατάσταση που υπήρχε στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Χώρας, φαίνεται ότι ο Δήμος ανταποκρίθηκε και πριν μερικές ημέρες συνεργεία ξεκίνησαν εργασίες οι οποίες είναι ακόμα σε εξέλιξη, καθώς παραμένουν οι ελαιοχρωματισμοί στα σημεία που έγιναν παρεμβάσεις, με τα προβλήματα όμως να παραμένουν πολλά, αφού οι βασικές εργασίες δεν έχουν γίνει, για το κτήριο που δεν έχει συντηρηθεί από το 1985 που κατασκευάστηκε.

Με έξοδα της σχολικής επιτροπής του σχολείου (περίπου 800€) και με τον Δήμο να συμμετέχει με τα συνεργεία του, αποκαταστάθηκαν πολλές μεγάλες ζημιές που είχαν επισημανθεί και στο ρεπορτάζ του Ιουλίου ( το ρεπορτάζ στο τέλος του άρθρου) όπως αναφέρει και ο Διευθυντής του σχολείου, Μικές Κόκκινος, ο οποίος τονίζει πως είναι στην φάση της ολοκλήρωσης οι εργασίες ελαιωχρωματισμού, καθώς τελείωσαν οι παρεμβάσεις στα σημέια όπου υπήρχαν προβλήματα με τους σοβάδες, που εγκυμονούσαν κινδύνους για την ασφάλεια των παιδιών.

Στο 1ο Δ.Σ. Χώρας, ένα σχολικό συγκρότημα που στεγάζει περίπου 200 παιδιά, Δημοτικού και Νηπιαγωγείου, δεν έχουν γίνει εργασίες συντήρησης από την εποχή που παραδόθηκε στην εκπαιδευτική κοινότητα, δηλαδή το 1985, όπως αναφέρει ο Διευθυντής και τα προβλήματα παραμένουν έντονα. Αυτά αφορούν κυρίως την οροφή που χρειάζεται άμεσα μόνωση, καθώς με κάθε βροχή τα νερά παραμένουν στάσιμα και διαβρώνονται το μπετόν, όπως και πολλές κολώνες οι οποίες παρουσιάζουν έντονες ρωγμές. Εκεί που η κατάσταση παραμένει ακόμα απελπιστική είναι η βορεινή – πίσω πλευρά του κτίσματος, που είναι σε άθλια κατάσταση, όπως την καταγράφει ο φακός του “Π.τ.Κ.” και την περιέγραψε ο Διευθυντής.

Όλα αυτά βέβαια αναμένουν την συνολική μελέτη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των σχολικών κτηρίων γενικά της Καλύμνου, που αναμένεται εδώ και χρόνια και δυστυχώς ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί …

ΒΙΝΤΕΟ 1: Ο ΜΙΚΕΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ:

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

ΒΙΝΤΕΟ 2: Η ΒΟΡΕΙΝΗ – ΠΙΣΩ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ:

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

Ακολουθεί το ρεπορτ’αζ του “Π.τ.Κ.” που έγινε τον περασμένο Ιούλιο στο 1ο Δημοτικό Σχολείο: