Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι λογιστές και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, με την εφαρμογή mydata,  ανέδειξαν με Ερώτησή προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης,  33  βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ο Νεκτάριος Σαντορινιός.

Οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τονίζουν ότι η εφαρμογή τήρησης ηλεκτρονικών βιβλίων και μεταβίβασης των δεδομένων στην εφορία ψηφιακά, είναι σύνθετη, απαιτεί εξοικείωση και στην παρούσα συγκυρία συνεπάγεται αυξημένο κόστος για τις επιχειρήσεις. 

Ταυτόχρονα, προβλήματα με την εφαρμογή αντιμετωπίζουν και οι λογιστές, με αποτέλεσμα να μην μπορούν  να ανταποκριθούν έγκαιρα στο σύνολο των υποχρεώσεων των πελατών τους. Οι ίδιοι μάλιστα οι φοροτεχνικοί, βρίσκονται ακόμα σε στάδιο εκπαίδευσης στη χρήση της πολύπλοκης εφαρμογής, αφιερώνοντας πολλές εργατοώρες, ενώ η μη εξοικείωση με το νέο σύστημα προκαλεί φόβο στους επαγγελματίες για τον κίνδυνο επιβολής προστίμου για λάθη ή παραλείψεις. 

Με την Ερώτησή τους, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ζητούν να παραταθεί μέχρι το τέλος του έτους η υποχρέωση μεταβίβασης των δεδομένων για το 2021, ώστε να υπάρχει αρκετός χρόνος εξοικείωσης και ορθής αποτύπωσης των δεδομένων. Παράλληλα ζητούν να μην επιβληθεί πρόστιμο σε καμία επιχείρηση για παραλείψεις στην καταγραφή των παραστατικών, καθώς είναι μια νέα υποχρέωση των επιχειρήσεων και είναι εύλογη η ύπαρξη μεταβατικής περιόδου, ώστε να μπορεί το σύνολο των εμπλεκόμενων να ανταποκριθεί χωρίς προβλήματα στις νέες υποχρεώσεις.  

Όπως δήλωσε σχετικά ο βουλευτής Δωδεκανήσου, Νεκτάριος Σαντορινιός,  την ώρα που μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες, βρίσκονται αντιμέτωποι με την εκτίναξη του πληθωρισμού, των φουσκωμένων λογαριασμών ενέργειας και τη μείωση του τζίρου τους, η επιβάρυνσή τους με μια επιπλέον οικονομική υποχρέωση και την πιθανότητα επιβολής ενός σημαντικού προστίμου, δημιουργεί ακόμη πιο έντονες συνθήκες αναστάτωσης και ασφυξίας. Τα αρμόδια Υπουργεία οφείλουν να μεριμνήσουν για την απλοποίηση της πλατφόρμας  mydata, την χορήγηση παράτασης για την εφαρμογή της υποχρεωτικότητας τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2022, ενώ μέχρι τότε δεν πρέπει να επιβληθούν πρόστιμα.