Κάλυμνος: εκκωφαντικό Πάσχα στο νησί των σφουγγαράδων
Οι προετοιμασίες για το Πάσχα ξεκινούν πολύ πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα, με το άσπρισμα και ασβέστωμα των σπιτιών.
Το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης οι γυναίκες λένε το Μοιρολόι του Χριστού, ενώ στον Άγιο Θεολόγο θα ακούσετε το μοιρολόι της Παναγίας. Μπορείτε να ακολουθήσετε το έθιμο των ντόπιων και να επισκεφτείτε όλους τους επιταφίους που στολίζονται το βράδυ.
Τη Μεγάλη Παρασκευή οι δέκα επιτάφιοι της Πόθιας βγαίνουν στους δρόμους, συχνά με τρεις επιπλέον από το Χωριό. Ο παραλιακός δρόμος και τα στενά κλείνουν εντελώς, ενώ οι μυροφόρες ντυμένες με τοπικές στολές ψέλνουν τα εγκώμια.
Το Μεγάλο Σάββατο ετοιμάζεται το «μουούρι», το παραδοσιακό γεμιστό αρνί ή κατσίκι που ψήνεται σε ξυλόφουρνους επάνω σε κληματόβεργες. Στις 12.00 γίνεται η πρώτη Ανάσταση, κατά τη διάρκεια της οποίας καίγονται οι Ιούδες και ξεκινάνε να ηχούνε οι δυναμίτες στην κεντρική πλατεία μαζί με τις καμπάνες. Ακολουθεί η νυχτερινή Ανάσταση και στο τέλος ένας γευστικός πατσάς και σούπα από «ποδοκέφαλα» ή μαγειρίτσα σας περιμένουν. Σύμφωνα με τοπικό έθιμο, αμέσως μετά την Ανάσταση οι νοικοκυρές με τα κεριά αναμμένα με το Άγιο Φως κάνουν και έναν σταυρό στον τοίχο της πόρτας του σπιτιού τους, για να έχουν την ευλογία της Ανάστασης στο σπιτικό τους.
Την Κυριακή του Πάσχα, το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία στήνεται παραδοσιακό γλέντι με τοπικά χορευτικά συγκροτήματα. Στις 17.00 πολλά άτομα στις πλαγιές πάνω από την Πόθια εκσφενδονίζουν τους δυναμίτες τους μέχρι το βράδυ. Αυτό κάνει την Κάλυμνο να ξεχωρίζει, αφού από την πρώτη Ανάσταση το Μεγάλο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι μέχρι και το βράδυ της Ανάστασης οι δυναμίτες «πέφτουν βροχή».
Τη Δευτέρα του Πάσχα γίνεται η αναπαράσταση της αναχώρησης των σφουγγαράδων, όπου μπορείτε να κατευθυνθείτε προς το λιμάνι, εκεί που οι ιερείς κάνουν αγιασμό στις βάρκες και στήνεται γλέντι με παραδοσιακή μουσική.