Η Ρόδος, η Χάλκη, τα Δωδεκάνησα, η Ελλάδα θρηνούν για τον θάνατο του Γιώργου Λιναρδή, του τελευταίου Δωδεκανήσιου Ιερολοχίτη!

Ο 95χρονος πολεμιστής έφυγε από τη ζωή προχθές το βράδυ στο νοσοκομείο της Ρόδου, όπου νοσηλευόταν τις τελευταίες εβδομάδες ύστερα από τραυματισμό συνεπεία πτώσης και στη συνέχεια λόγω πνευμονίας.

Ο Γιώργος Λιναρδής γεννήθηκε στη Χάλκη και από τα νεανικά του χρόνια μαζί με άλλους συμπατριώτες του πήρε μέρος στον αντιστασιακό αγώνα εναντίον των κατακτητών. Όταν ο λοχαγός Διογένης Φανουράκης εκτελέστηκε από τους Γερμανούς, ο Λιναρδής μαζί με τρεις άλλους Χαλκίτες: τον Βασίλη Χαλικάκη, τον Κώστα Τσίμπικα και τον Κώστα Ζαμπετούλα, που όλοι ήταν συνεργάτες του Φανουράκη, αποφάσισαν να δραπετεύσουν από το νησί, γιατί κινδύνευαν να συλληφθούν και να εκτελεστούν.

Έτσι λίγες ημέρες μετά την εκτέλεση του Φανουράκη τον Σεπτέμβριο του 1944, οι τέσσερις τολμηροί νεαροί πήραν μια βάρκα από το λιμάνι της Χάλκης και με τα κουπιά κωπηλατούσαν με προορισμό τη Σύμη που είχε ήδη απελευθερωθεί και βρισκόταν υπό τον έλεγχο των Συμμαχικών Δυνάμεων και του Ιερού Λόχου. 

Όμως, τα ρεύματα της θάλασσας παρέσυραν τη βάρκα προς την Τήλο και ύστερα από δύο ημέρες για καλή τους τύχη τούς περισυνέλεξε το ελληνικό μικρό φορτηγό πλοίο «Καλαμάρα» το οποίο τους μετέφερε αρχικά στη Σάμο και στη συνέχεια στη Χίο, όπου είχε τη βάση του ο Ιερός Λόχος.

Ο Γιώργος Λιναρδής και οι άλλοι τρεις Χαλκίτες παρουσιάστηκαν στη διοίκηση του Ιερού Λόχου και ζήτησαν να καταταγούν. Παρά το νεαρό της ηλικίας τους (ήταν 17 και 18 χρόνων) έγιναν δεκτοί και έτυχαν μιας σύντομης εκπαίδευσης. Στη συνέχεια, οδηγήθηκαν στην Αίγυπτο και αφού ολοκλήρωσαν την εκπαίδευσή τους πήραν μέρος σε διάφορες τολμηρές πολεμικές επιχειρήσεις στα νησιά του Αιγαίου. Ο Γιώργος Λιναρδής ήταν πρώτος σκοπευτής πυροβολαρχίας και μετείχε σε επιχειρήσεις στην Αλιμιά, στην Τήλο, αλλά και στη μεγάλη επιχείρηση με την ονομασία «ΤΕΝΤ» που διαδραματίστηκε στον Μονόλιθο. 

Η επιχείρηση έγινε στις 1 και 2 Μαΐου 1945 και θεωρείται μια από τις σημαντικότερες στο Αιγαίο και είχε ως αποτέλεσμα την εξουδετέρωση των γερμανικών και ιταλικών φυλακίων και τη σύλληψη πολλών αιχμαλώτων.

Η επιχείρηση «ΤΕΝΤ» ήταν και από τις τελευταίες στην Ευρώπη κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και μετά την επιτυχή έκβασή της, ο Λιναρδής μαζί με τους άλλους συμπολεμιστές του βρέθηκε στη Σύμη και ήταν παρών στις 8 Μαΐου 1945 όταν ο στρατηγός Γερμανός Όττο Βάγκενερ υπέγραψε την παράδοση της Δωδεκανήσου στις Συμμαχικές Δυνάμεις και τον Ιερό Λόχο. Μάλιστα ο Λιναρδής μαζί με άλλους Δωδεκανήσιους Ιερολοχίτες μετείχε στο άγημα που απέδωσε τις προβλεπόμενες τιμές στον Γερμανό στρατηγό κατά την άφιξή του στη Σύμη.

‘Ηταν όλοι «τιμωρημένοι» γιατί το προηγούμενο βράδυ από τον ενθουσιασμό τους πυροβολούσαν στον αέρα από το Χωριό όπου ήταν εγκαταστημένη η μονάδα τους.
Από τη Σύμη ο Λιναρδής μαζί και οι άλλοι Ιερολοχίτες μετέβησαν στην ελεύθερη Ρόδο, αφού περίμεναν δύο ημέρες μέσα στα σκάφη γιατί οι Βρετανοί ήθελαν να φτάσουν πρώτοι στο νησί και να εμφανιστούν ως ελευθερωτές! 

Μετά τη διάλυση του Ιερού Λόχου, ο Λιναρδής μπάρκαρε σε ένα πλοίο και έφτασε στον Καναδά, όπου κατόρθωσε να πάρει άδεια παραμονής και για τις Ηνωμένες Πολιτείες, επιδεικνύοντας έγγραφο του Βρετανού στρατηγού Πάρκερ ότι πήρε μέρος στον πόλεμο με τις Συμμαχικές Δυνάμεις και τον Ιερό Λόχο.

Ο Γιώργος Λιναρδής έζησε πολλά χρόνια στον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά η σκέψη του ήταν πάντα στα Δωδεκάνησα, όπου και επέστρεψε για να ζήσει μέχρι το τέλος της ζωής του.

Ήταν περήφανος για την οικογένειά του, για τους συμπολεμιστές τους, για τη Χάλκη, αλλά και για τον αδελφό του Χαρίλαο, ο οποίος δραπέτευσε πριν απ’ αυτόν και κατέφυγε στη Μέση Ανατολή για να καταταγεί στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό και να πάρει μέρος σε επιχειρήσεις με το αντιτορπιλικό «Κρήτη».

Σήμερα, Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου στις 11 το πρωί στο νεκροταφείο των Ταξιαρχών αποχαιρετούμε τον τελευταίο Δωδεκανήσιο Ιερολοχίτη, ένα άξιο τέκνο της Πατρίδας.
Καλό σου ταξίδι, καλέ μου φίλε Γιώργη…

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΚΗΣ

«Χθες γράφτηκε μια δυσαναπλήρωτη απώλεια για την ιστορία της Χάλκης. 
Ο συντοπίτης μας Γεώργιος Λ. Λινάρδος ο οποίος υπηρέτησε την πατρίδα μας ως Ιερολοχίτης πολεμιστής με το Σύνταγμα Δωδεκανήσιων εθελοντών κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, έφυγε από τη ζωή. 

Ο Γιώργος Λ. Λινάρδος γεννήθηκε στη Χάλκη. 
Σε ηλικία μόλις 17 χρόνων ήταν συνεργάτης του Λοχαγού Διογένη Φανουράκη. 
Όταν οι Γερμανοί σκότωσαν εκείνον, ο νεαρός αποφάσισε να δραπετεύσει από το νησί για να μη συλληφθεί.

Έτσι, μαζί με τους συντρόφους του Βασίλη Χαλικάκη, Κώστα Ζαμπετούλα και Κώστα Τσίμπικα πήραν μια βάρκα και έβαλαν πλώρη για τη Σύμη, που είχε ήδη ελευθερωθεί από τους Βρετανούς και τους Έλληνες κομάντος.

Κωπηλατούσαν για δύο ημέρες και η θάλασσα τούς παρέσυρε προς την Τήλο, όπου τους βρήκε εξαντλημένους το μικρό ελληνικό φορτηγό πλοίο «Καλαμάρα» και τους περισυνέλεξε. 

Το πλοίο τούς μετέφερε στη Χίο, όπου, παρά το νεαρό της ηλικίας τους, κατάφεραν να ενταχθούν στον Ιερό Λόχο.

Μετά την εκπαίδευσή τους, ο Γιώργος Λ. Λινάρδος και οι άλλοι Χαλκίτες οδηγήθηκαν στη Mέση Ανατολή και ακολούθως στη Σύμη, όπου ήταν το ορμητήριο του Ιερού Λόχου στις επιχειρήσεις στα νησιά του Αιγαίου.

Ο Γιώργος Λ. Λινάρδος ήταν πρώτος σκοπευτής πυροβολαρχίας, για αυτό και από μικρός απέκτησε προβλήματα ακοής. 

Πήρε μέρος σε επιχειρήσεις εναντίον των εχθρικών δυνάμεων στη Χάλκη, την Αλιμιά, την Τήλο, αλλά και στη μεγάλη επιτυχημένη επιχείρηση των Βρετανών και των Ιερολοχιτών με την ονομασία «ΤΕΝΤ» στον Μονόλιθο της Ρόδου στις 1 και 2 Μαΐου 1945.

Καθήκον μας είναι να θυμόμαστε την ανθρώπινη πράξη και τα πρόσωπα που διαδραμάτισαν εξέχοντα ρόλο στην ιστορική δράση της Πατρίδας μας.

Αυτοθυσία, θάρρος, πατριωτισμό, αντίσταση, φιλοπατρία, αγωνιστικότητα, ηρωισμός είναι μερικές μόνο από τις λέξεις που μπορούν να χαρακτηρίσουν τον Γεώργιο Λ. Λινάρδο. Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χάλκης, μετά την αναγγελία της είδησης του θανάτου του συντοπίτη μας Ιεολοχίτη Γεώργιου Λ. Λινάρδου, συνεδρίασε εκτάκτως διά περιφοράς, εξέφρασε τη βαθύτατη θλίψη του και αποφάσισε τα παρακάτω:

1. Σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο εκφράζει τα θερμά και ειλικρινή συλλυπητήρια στην  οικογένεια και τους οικείους του.

2. Να παραστεί ο Δήμαρχος Χάλκης κ. Φραγκάκης Γ. Ευάγγελος στην εξόδιο ακολουθία.

3. Κατάθεση στεφάνου στη μνήμη του εκλιπόντος.

4. Να ονομαστεί το Δημοτικό Ελικοδρόμιο Χάλκης σε «Γεώργιος Λ. Λινάρδος».

5. Να δημοσιευθεί το παρόν ψήφισμα στον τοπικό Τύπο.

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Φραγκάκης Δημήτριος».

Πηγή: Ροδιακή