Το αδιαχώρητο σήμερα στην Πάτμο κατά την τελετή του Νιπτήρα, με τους πιστούς να έχουν συρρεύσει από όλη την Ελλάδα, για να παρακολουθήσουν το μοναδικό θρησκευτικό δρώμενο, σήμερα Μ. Πέμπτη 2 Μαϊου, ενώ παραβρέθηκε και ο Δήμαρχος Καλυμνίων, Γιάννης Μαστροκούκος, προσκεκλημένος του Δημάρχου Πάτμου, που συνοδεύονταν από την αντιδήμαρχο τουρισμού, Καλλιόπη Κουτούζη, είχε συναντήσεις με τους επίσημους προσκεκλημένους και κατ’ ιδίαν επαφή με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια.

Φέτος μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Πάτμου  Νικήτα Τσαμπαλάκη, επισκέφτηκαν την Πάτμο και παρέστησαν στην μοναδική τελετή του Ιερού Νιπτήρα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Δένδιας , ο Υφυπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Παππάς, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης , ο αρχηγός της ΑΣΔΕΝ Αντιστράτηγος Εμμανουήλ Θεοδώρου, ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος, οι δήμαρχοι Ρόδου Αλέξανδρος Κολιάδης , Καλύμνου Γιάννης Μαστροκούκος και Λέρου Τιμόθεος Κωτάκης καθώς και οι βουλευτές Δωδεκανήσου Γιώργος Νικητιάδης, Μάνος Κόνσολας, Βασίλης Υψηλάντης και Μίκα Ιατρίδη.

Η τελετή του Ιερού Νιπτήρα είναι ένα από τα παλαιότερα θρησκευτικά έθιμα, τα οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Η τελετή του Ιερού Νιπτήρα είναι μια αναπαράσταση της πράξης του Ιησού, πριν την αρχή του Μυστικού Δείπνου. Τότε ο Χριστός, πήρε μια λεκάνη με νερό και έπλυνε τα πόδια των μαθητών του, θέλοντας να τους διδάξει να είναι ταπεινοί και να υπηρετούν τους συνανθρώπους τους.

Το έθιμο της τελετής του Νιπτήρα ξεκίνησε,περίπου τον 4ο αιώνα, όμως τελούνταν κυρίως σε μοναστήρια.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video