Κατά τον περασμένο μήνα σημειώθηκε ιδιαίτερη κινητικότητα στο 1ο ΓΕΛ Καλύμνου. Για μια εβδομάδα υποδεχθήκαμε τον καθηγητή Αγγλικών, κύριο Rildo Reis, υποδιευθυντἠ του Centro Cearense de Idiomas, Baturite City, στην Ceara της Bραζιλίας. Ο σκοπός της επίσκεψης του κυρίου Reis ήταν διπλός: 1) να δει από κοντά το εκπαιδευτικό σύστημα διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών (για αυτόν τον λόγο είχε προηγηθεί επίσκεψή του σε σχολεία της Ιρλανδίας και Φινλανδίας) στα πλαίσια έρευνας που εκπονεί, 2) να παρουσιάσει στους μαθητές και τις μαθήτριές μας το πρόγραμμα Connexion που ο ίδιος έχει οργανώσει ώστε να βρει συνεργάτες από όλον τον κόσμο που θα αφιερώνουν λίγο από το χρόνο τους για να επικοινωνούν μέσω διαδικτύου στα αγγλικά με μαθητές και μαθήτριες του. Όνειρό του είναι να ενθαρρὐνει κυρίως κορίτσια φτωχὠν περιοχών της Βόρειας Βραζιλίας να μάθουν αγγλικά για να εξασφαλίσουν την εισαγωγή τους στο πανεπιστήμιο με υποτροφία, καθώς στη Βραζιλία η πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι προνόμιο-ακόμα- των πλουσίων.

Ακολούθησε η επίσκεψη τριών εκπαιδευτικών από το  IV Liceum Ogolnoksztalcace im. Mikolaja Kopernika w. Rybniku της Πολωνίας για παρακολούθηση και πραγματοποἰηση υποδειγματικών διδασκαλιών. Πρόκειται για τις κυρίες Mariola Paprzycka (γαλλικής γλώσσας), Ewa Dukala (γερμανικής γλώσσας), Bozena Komorowska (αγγλικής γλώσσας) οι οποίες παρέμειναν στο σχολείο μας για 2 εβδομάδες στα πλαίσια της επαγγελματικής ανάπτυξης εκπαιδευτικών του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus.

Ο μήνας έκλεισε με την επίσκεψη 3 συνοδών εκπαιδευτικών και 17 μαθητών και μαθητριών από το ΙΕS El-Prat της Torreblanca Ισπανίας για μια εβδομάδα στα πλαίσια βραχύχρονης κινητικότητας μαθητών και εκπαιδευτικών του προγράμματος Erasmus. Οι συνάδελφοι Laura Prades, Akane Sanchez, Antonio Crespo με τους Ισπανούς μαθητές και μαθήτριες ακολούθησαν το πρόγραμμα που είχε σχεδιάσει το σχολείο – γνωριμία με τον ελληνικό πολιτισμό. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τη Θεατρική Ομάδα Καλύμνου που για μια ακόμα φορά πρόθυμα αποδέχθηκε την πρόσκλησή μας για τη γνωριμία των φιλοξενούμενων με τους ελληνικούς μύθους” τους υπευθύνους των μουσείων μας (Ναυτικό, Λαογραφικό, Αρχαιολογικό), τον Πάνο Χαραμή και τη Σαββίνα Καραβοκυρού για τη φιλοξενία στους χώρους τους. Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με την παρακολούθηση θεαματικών πειραμάτων χημείας που είχε οργανώσει η ομάδα Χημείας του σχολείου μας υπό την καθοδήγηση του συναδέλφου, Γιάννη Μάγκου.

Οι επισκέπτες μας έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις από την Κάλυμνο και έχουν γίνει ήδη οι καλύτεροι πρέσβεις του νησιού μας και της καλύμνικης φιλοξενίας.