Από το Επαρχείο Καλύμνου, ανακοινώνεται το πρόγραμμα για τις εκδηλώσεις της ημέρας μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλ’ήνων του Πόντου.

Με τo  Νόμο 2193/1994 (ΦΕΚ 32/Α/94)  καθιερώθηκε η 19η Μαΐου, ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου. Κατά τη διάρκεια των δραματικών γεγονότων  που διήρκεσαν από το 1916 έως και το 1923, χιλιάδες Έλληνες του Πόντου , εκδιώχθηκαν , ατιμάσθηκαν ή  εξοντώθηκαν με βάρβαρο τρόπο , από το Οθωμανικό Κράτος. Ο υπερήφανος  λαός των Ελλήνων Ποντίων μετατράπηκε  σε ένα βασανισμένο και αποδεκατισμένο   λαό προσφύγων .

           Οι φετινές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν  στις 22 Μάιου ημέρα Κυριακή. Για τον εορτασμό της επετείου , θα πραγματοποιηθούν στο νησί της Καλύμνου, έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου, οι παρακάτω εκδηλώσεις  :

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 ΜΑΙΟΥ 2022

    Οι κ. Διευθυντές των Σχολείων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης θα  οργανώσουν  σχετικές  με την ημέρα  ομιλίες, την Παρασκευή 20/05/2022, για ενημέρωση των μαθητών  .

ΚΥΡΙΑΚΗ 22 ΜΑΙΟΥ 2022

  1. Γενικός σημαιοστολισμός από 8ης πρωινής ώρας  μέχρι και τη δύση του ηλίου της 22ας  Μαΐου  2022, όλων των καταστημάτων του  δημοσίου, ΝΠΔΔ, των τραπεζών, των ιδιωτικών καταστημάτων και οικιών, καθώς και των πλοίων που θα ναυλοχούν στο λιμάνι.

2. Τέλεση  Δοξολογίας στις  10.30 της 22ας Μαΐου , στον Ιερό Ναό του Σωτήρος Χριστού,  χοροστατούντος   του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη  Λέρου, Καλύμνου και Αστυπάλαιας       κ.κ. Παΐσιου, συμπαραστατούμενου από ολόκληρο τον Ιερό Κλήρο της   Πόλεως.

O Πανηγυρικός της Ημέρας θα εκφωνηθεί από τoν Παναγιωτίδη Παναγιώτη , καθηγητή Θεολόγο του 3ου Γυμνασίου Χώρας Καλύμνου.

3. Φωταγώγηση όλων των καταστημάτων του  δημοσίου των Ο.Τ.Α., των  Ν.Π.Δ.Δ. και των Τραπεζών, από τη δύση του ηλίου  της 22ας Μαΐου 2022,  μέχρι και τις πρωινές ώρες της επομένης.

Στην ανωτέρω επίσημη δοξολογία και στις λοιπές εκδηλώσεις του προγράμματος καλούνται να παραστούν :

       Ο Λαός της Καλύμνου,  ο Σεβασμιότατος  Μητροπολίτης κ.κ. Παΐσιος, οι Βουλευτές Δωδ/σου, ο Περιφερειάρχης   Νοτίου Αιγαίου, ο Δήμαρχος Καλυμνίων,  ο Διοικητής του 5/42 ΣΕ «ΔΕΛΒΙΝΑΚΙ», ο Πρόεδρος του Δημοτικού   Συμβουλίου, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Ειρηνοδίκης, πρώην Βουλευτές, πρώην  και  τέως Δήμαρχοι, ο Διοικητής ΤΕΘ ΚΑΛΥΜΝΟΥ, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Καλύμνου, ο Λιμενάρχης, o  Διοικητής της ΑΕΝ, ο Αερολιμενάρχης, ο Προϊστάμενος του  Πυροσβεστικού Σταθμού, Πρόεδροι Δ.Σ. Ν.Π.Δ.Δ., ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, οι  Προϊστάμενοι των Δημοσίων Υπηρεσιών, οι Προϊστάμενοι των ΝΠΔΔ και ΙΔ , Οργανισμών και Τραπεζών,  Αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, του Λιμενικού  και του Πυροσβεστικού Σώματος  εν ενεργεία και αποστρατεία με στολή,  Εκπρόσωποι Πολιτικών παρατάξεων,   ο εκπρόσωπος της Ε.Α.Α.Ν., ο  εκπρόσωπος του ΠΕΑΕΑ, ο εκπρόσωπος  του ΠΣ ΠΕΣΜΑ, ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών  της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου, οι Έφοροι Προσκόπων και Οδηγών, ο Πρόεδρος του Π.Ε.Ε. Σταυρού, Πρόεδροι Επιμελητηρίων,   Επιστημονικών Επαγγελματικών και Εργατικών   Οργανώσεων,  οι Πρόεδροι των Δ.Σ. Συλλόγων, Σωματείων, και εκπρόσωποι των ΜΜΕ.

        Τελετάρχης των εκδηλώσεων ορίζεται  ο κ. Διακομιχάλης Βασίλειος , δημοτικός υπάλληλος.

       Τα σχετικά με την εκκλησιαστική τελετή παρακαλείται να επιμεληθεί η Ιερά Μητρόπολη.

       Για την τήρηση της τάξης στο χώρο έξω από τον ναό, παρακαλείται να φροντίσει το Αστυνομικό Τμήμα Καλύμνου.

        Τιμές παρακαλούνται να αποδώσουν το άγημα του 5/42 Σ.Ε. «Δελβινάκι» και η  Δημοτική Φιλαρμονική  Καλύμνου .                                 

        Στη  δοξολογία και τις λοιπές εκδηλώσεις του προγράμματος θα τηρηθούν αυστηρά οι υγειονομικές διατάξεις  που ισχύουν, στο πλαίσιο της λήψης μέτρων έναντι του κορωνοϊού COVID-19.                                                    

                                                                                                        Ε.Π.

                                                                                Ο ΕΠΑΡΧΟΣ Π.Ε. ΚΑΛΥΜΝΟΥ                                                                         ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΟΥΣΕΛΛΗΣ