Ο Καθηγητής Γεωλογίας και Πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, συμμετείχε στη χθεσινή συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου, που διεξήχθη στην Αθήνα, όπου τέθηκε το θέμα της καλύτερης προετοιμασίας και εκπαίδευσης των αιρετών των Δήμων και της Περιφέρειας για θέματα διαχείρισης κρίσεων κινδύνων Πολιτικής Προστασίας, λόγω της κλιματικής κρίσης, μέσω μιας προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της ΠΕΔ, του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας.

της Νατάσας Παμπρή

Καμπανάκι για την ένταση και αύξηση των φαινομένων εξαιτίας της κλιματικής κρίσης έκρουσε ο κ. Λέκκας μιλώντας στον Real Voice 99.5 και τον Τέρη Χατζηιωάννου, αφού όπως τόνισε έρχονται ραγδαίες αλλαγές στις κλιματικές καιρικές συνθήκες. «Έχει διαφοροποιηθεί τελείως η κατάσταση τα τελευταία χρόνια, αν αναλύσουμε τα σημερινά δεδομένα», επισήμανε σχετικά.

“Στη συνεδρίαση της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου, μεταξύ των άλλων θεμάτων τα οποία αναπτύχθηκαν, τους ενημέρωσα για την προσπάθεια που θα κάνουμε μέσω μιας προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της ΠΕΔ, του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας να ενημερώσουμε, να εκπαιδεύσουμε τους αιρετούς και τα στελέχη των Δήμων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για θέματα διαχείρισης κρίσεων κινδύνων, για θέματα κλιματικής αλλαγής, για θέματα Πολιτικής Προστασίας.

Είναι μία προσπάθεια αυτή, γιατί εντάσσεται στα πλαίσια του γεγονότος ότι πρέπει σε όλα αυτά που συμβαίνουν και κυρίως συμβαίνουν στην Ελλάδα και στο Νότιο Αιγαίο που χαρακτηρίζεται και σαν hot spot της κλιματικής κρίσης και σε όλα αυτά πρέπει να αντιδράσουμε με πετυχημένες δράσεις και ενέργειες, διαμέσου των δήμων που έχουν και την πρωτοβάθμια ευθύνη διαχείρισης όλων αυτών των φαινομένων.

Μέσω αυτής της λογικής μιας επιταχυνόμενης διαδικασίας κλιματικής κρίσης θα έχουμε τη δυνατότητα σε όλους, σε περίπου 100 άτομα να κάνουμε όλα αυτά τα μαθήματα εξ αποστάσεως, γιατί ο χώρος του Αιγαίου δεν το επιτρέπει, μέσω πιστοποιημένης διαδικασίας και πιστοποιημένου συστήματος εξ αποστάσεως εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου και στη συνέχεια να κάνουμε δυο-τρεις συναντήσεις και στη Σύρο και στη Ρόδο των αιρετών και των στελεχών έτσι ώστε να μπορέσουν οι αιρετοί και τα στελέχη να αποκτήσουν μία εμπεριστατωμένη επιπλέον εμπειρία και άποψη από αυτή που έχουν για τα θέματα αυτά που μας απασχολούν”, ανέφερε σχετικά ο κ. Ευθύμιος Λέκκας.

Επιπλέον ο Καθηγητής Γεωλογίας σημείωσε ότι: “Ζούμε σε μία εποχή όπου επέρχονται ραγδαίες αλλαγές και έχει ήδη αρχίσει η διαδικασία και μέσα από τις αλλαγές αυτές πρωτόγνωρα πράγματα αντιμετωπίζουμε και θα πρέπει πρώτιστα εμείς ως επιστημονικοί φορείς να τροφοδοτούμε με νέα δεδομένα τους επιχειρησιακούς φορείς και στη συνέχεια τον Έλληνα πολίτη.

Έχω την τύχη να καλύπτω και τους τρεις αυτούς άξονες, δηλαδή και τον επιστημονικό λόγω της ιδιότητας μου 40 χρόνια ως Καθηγητού του Πανεπιστημίου Αθηνών και του επιχειρησιακού ως Προέδρου του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, αλλά και του πολίτη, που ο πολίτης ουσιαστικά δεν είναι τίποτα άλλο παρά η τοπική και περιφερειακή Αυτοδιοίκηση”, σημείωσε καταλήγοντας.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ:

https://soundcloud.com/user-real-voice-995/realvoice-995-04-10-2022?utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing