Αποτελεί μια αισιόδοξη προοπτική η σημερινή ενημέρωση από το Επαρχείο Καλύμνου, ότι έγινε δεκτή η εισήγηση του Επάρχου , Μανώλη Μουσελλή και το αίτημα του Συλλόγου Αρτοποιών Καλύμνου, από τον πρόεδρο του Περ. Συμβουλίου Φιλήμονα Ζανετίδη, για την πιστοποίηση του Καλύμνικου Εφτάζυμου, ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Επαρχείου:

Θέμα:   Πιστοποίηση προστατευόμενης Γεωγραφικής ένδειξης

Στην πρόσφατη επίσκεψη  στο Επαρχείο Π.Ε.Καλύμνου, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου  και εντεταλμένος  σύμβουλος για θέματα  αγροτικής ανάπτυξης κ. Φιλήμονας Ζανετίδης , έκανε αποδεκτή την εισήγηση του Επάρχου  κ. Μουσελλή Εμμανουήλ και το  αίτημα του Προέδρου του Συλλόγου αρτοποιών Καλύμνου «Η ΔΗΜΗΤΡΑ», κ. Σουλούνια Μικέ , για πιστοποίηση του Εφτάζυμου ψωμιού της  Καλύμνου, ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης.

Το εφτάζυμο  ψωμί παρασκευάζεται  στην Κάλυμνο, με μια ιδιαίτερη παραδοσιακή συνταγή  και συνοδεύει την καθημερινότητα  των Καλυμνίων αλλά και όλες  τις εκδηλώσεις της κοινωνικής ζωής του νησιού  τις χαρούμενες και τις πιο δύσκολες από την γέννηση , το γάμο μέχρι και το θάνατο. Είναι ένα προϊόν που όσοι το έχουν δοκιμάσει, φίλοι και επισκέπτες του νησιού, το αναζητούν στη συνέχεια .

Η Περιφέρεια  Νοτίου Αιγαίου, αναγνωρίζοντας την αξία, τη μοναδικότητα και την ιδιαιτερότητα του προϊόντος,  μετά την απαραίτητη  έγκριση του Περιφερειακού Συμβουλίου και της οικονομικής επιτροπής, θα αναλάβει  τη δαπάνη της μελέτης τεκμηρίωσης και της  σύνταξης του σχετικού φακέλου. Με αυτό τον τρόπο,  το περιζήτητο  εφτάζυμο του νησιού, θα μπορεί να ταξιδέψει παντού, εισφέροντας επιπλέον πόρους στους αρτοποιούς του νησιού,  ενώ   παράλληλα θα προβάλλει θετικά το νησί της Καλύμνου . 

     Ο ΕΠΑΡΧΟΣ ΤΗΣ Π.Ε.ΚΑΛΥΜΝΟΥ

                                                         ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΓΕΩΡ. ΜΟΥΣΕΛΛΗΣ