Το ρεκόρ στην εγκατάλειψη των προορισμών πολιτισμού, ιστορίας και φυσικού ενδιαφέροντος, κατέχει η Κάλυμνος, όπως συμβαίνει με το ξεχασμένο σπήλαιο του Διός στην Κεφάλα, με ιδιαίτερο γεωλογικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον.
Πριν κάποιες μέρες σε ανάρτηση τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ξένοι επισκέπτες του νησιού, σχολίασαν την περιπέτεια τους , όταν αναζήτησαν το σπήλαιο “Του Διός” στην περιοχή της Κεφάλας, το οποίο αναφέρεται στους οδηγούς, που όχι μόνο δεν λειτουργεί αλλά δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη που να οδηγεί στην περιοχή, αν και οι πληροφορίες μιλάνε και … για ύπαρξη φύλακα!
Χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικό χάρτη, αναζητούσαν επί ώρες το γνωστό, στους τουριστικούς οδηγούς μόνο, σπήλαιο της Κεφάλας και μετά απο προσπάθειες, αφού πουθενά δεν υπήρχε η παραμικρή ένδειξη, εγκατέλειψαν την προσπάθεια και βρέθηκαν στην παραλία στα Βλυχάδια, να απολαμβάνουν το μπάνιο τους.
Όταν κανείς αναζητήσει το σπήλαιο στο διαδίκτυο θα βρει πλούσιες πληροφορίες, όπως το γεγονός ότι σχηματίστηκε το άγαλμα του Διός από τους σταλαγμίτες αλλά και την τεράστια αίθουσα “,Του μικρού συμβουλίου των θεών”, στην οποία οι σταλαγμίτες θυμίζουν αγάλματα θεών. Επίσης, όπως αναφέρεται πιο κάτω, οι πληροφορίες αναφέρουν για ύπαρξη φύλακα, όπως και ωράρια επισκέψεων, πληροφορίες που φυσικά απέχουν από την πραγματικότητα!
Φυσικά είναι αυτονόητο πως θα μπορούσε να αποτελεί ένα σημαντικό σημείο επισκεψιμότητας, αν θα αξιοποιούνταν, όμως παραμένει ξεχασμένο από τις τοπικές πολιτικές, όπως τα μουσεία και οι χώροι πολιτισμού και τοπικής ιστορίας, ενώ οι αναφορές στο διαδίκτυο μιλάνε για ένα σπήλαιο ιδιαίτερης σπηλαιολογικής και πολιτιστικής αξίας.
Το σπήλαιο της Κεφάλας όπως αναφέρεται σε τουριστικούς οδηγούς
Κοντά στην Πόθια, πέρα από το μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης, βρίσκεται το σπήλαιο Κεφάλας. Με συνολική έκταση 1000τμ. και πελώριους σταλακτίτες και σταλαγμίτες, το σπήλαιο θεωρείται το ομορφότερο του νησιού. Εδώ βρέθηκαν ίχνη λατρείας του Ολυμπίου Διός, απ΄όπου προκύπτει και η εναλλακτική ονομασία “Σπήλαιο του Διός”.
Ένας θρύλος ήθελε το σπήλαιο κρησφύγετο πειρατών και τις καλόγριες γειτονικού μοναστηριού να ανακαλύπτουν σ’ αυτό πολλές χρυσές λίρες. Το σπήλαιο της Κεφάλας ή του Διός ανακαλύφθηκε επίσημα το 1960 και εξερευνήθηκε για πρώτη φορά το 1961 από τον ωκεανογράφο Αναστάσιο Χριστομάνο. Το 1977 αποστολή της Ε.Σ.Ε χαρτογραφεί το σπήλαιο. Το 2004 το σπήλαιο της Κεφάλας είναι ένα από τα πρώτα σπήλαια της Ελλάδος στα οποία γίνεται τοπογραφικό σχέδιο με laser scanner.
Το σπήλαιο είναι ανοικτό στο κοινό καθημερινά από τις 08:30 ως τις 14:00, εκτός Τρίτης και Πέμπτης. Ο φύλακας που βρίσκεται εκεί θα σας δώσει κράνος με ενσωματωμένο φως, για να βλέπετε καλά όμως είναι συστήνεται να είστε εφοδιασμένοι με δικό σας φακό.