Ο Κώστας Ηλιάκης, χειριστής μαχητικού αεροσκάφους F-16 της 115 Πτέρυγας Μάχης στα Χανιά, πέταξε στις 23 Μαρτίου 2006 για τελευταία φορά σε αποστολή αναχαίτισης τουρκικών αεροσκαφών ανατολικά της Κρήτης

Στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης, με αφορμή τη συμπλήρωση 16 ετών από το θάνατο κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, του ήρωα σμηναγού Κωνσταντίνου Ηλιάκη που πραγματοποιήθηκαν στο χώρο του μνημείου του, στο λιμάνι της Καρπάθου, εκπροσώπησε, σήμερα, Δευτέρα 23 Μαΐου, την κυβέρνηση ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, ενώ στεφάνι κατέθεσε εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων, ο βουλευτής Δωδεκανήσου Ιωάννης Παππάς.

Όπως ανακοινώθηκε, τις εκδηλώσεις συνδιοργάνωσαν το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας και οι δήμοι Καρπάθου και Χανίων. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, κεντρικός ομιλητής ήταν ο δήμαρχος Καρπάθου Ιωάννης Νισύριος ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο αδελφός του ήρωα Φίλιππος Ηλιάκης και ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ο οποίος εκπροσώπησε τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.

Υπενθυμίζεται, ότι ο σμηναγός Κωνσταντίνος Ηλιάκης έπεσε υπερασπιζόμενος τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας στις 23 Μαΐου 2006, κατά τη διάρκεια αναχαίτισης τριών τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, τα οποία είχαν παραβιάσει τον Εθνικό Εναέριο Χώρο έχοντας εισβάλλει στο FIR Αθηνών με κατεύθυνση προς την Κρήτη.

Στην εκδήλωση, παρόντες ήταν οι βουλευτές Δωδεκανήσου Ιωάννης Παππάς, ως Εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων, Εμμανουήλ Κόνσολας, Βασίλειος – Νικόλαος Υψηλάντης, Νεκτάριος Σαντορινιός και Λέσβου Μαρία Κομνηνάκα, η Έπαρχος Καρπάθου – Ηρωικής Νήσου Κάσου Καλλιόπη Νικολαΐδου, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης στον τομέα Μεταφορών και Επικοινωνιών Κωνσταντίνος Γύπαρης, ο αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας αντιπτέραρχος Γεώργιος Φασούλας, o διοικητής της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Εσωτερικού και Νήσων αντιστράτηγος Δημήτριος Χούπης, αντιπροσωπείες στελεχών των Γενικών Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, ανώτατοι και ανώτεροι εν αποστρατεία αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας, μέλη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης καθώς και των δήμων Καρπάθου και Χανίων.

Μετά το τέλος των εκδηλώσεων, ο Ν. Χαρδαλιάς, συνοδευόμενος από τον διοικητή της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Εσωτερικού και Νήσων Αντιστράτηγο Δημήτριο Χούπη, μετέβη στη νήσο Κίναρο, όπου σε ένδειξη τιμής και μνήμης κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο των τριών Ηρώων Πεσόντων κατά την εκτέλεση του καθήκοντος αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού.

Παρόντες ήταν επίσης, ο βουλευτής Δωδεκανήσου Ιωάννης Παππάς, ο διοικητής της 80ης Ανώτερης Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής ταξίαρχος Σπυρίδων Κογιάννης, η μοναδική κάτοικος του νησιού, η κυρά Ρηνιώ (Ειρήνη Κατσοτούρχη) και ο γιος της Γεώργιος Κατσοτούρχης. Τέλος, ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας είχε συνάντηση με την κυρά Ρηνιώ, από την οποία ενημερώθηκε για την καθημερινότητά της στο νησί.