Με την ακόλουθη ανάρτησή του, ο Δήμαρχος Λειψών, Φώτης Μάγγος, κατηγορεί την  διοίκηση της ΑΝΕΚ, πως με την «ακατανόητη» και «ανώφελη» κατάθεση προσφυγής και ασφαλιστικών μέτρων, οδήγησε στη διακοπή της σύμβασης του Υπουργείου με την Dodekanisos Seaways, με αποτέλεσμα να σταματήσουν τα δρομολόγια του πλοίου «Παναγία Σκιαδενή», στη γραμμή Κάλυμνος-Λέρος-Λειψοί-Πάτμος-Αρκοί-Αγαθονήσι-Σάμος, αφήνοντας τα «μικρά» νησιά ξανά χωρίς συγκοινωνία.

Ο Δήμαρχος, χωρίς περιστροφές,  δηλώνει πως οι εκπρόσωποι της ΑΝΕΚ κινήθηκαν με μοναδικό γνώμονα το «επιχειρηματικό συμφέρον» και προσθέτει με έμφαση πως η ενέργειά τους αυτή  «διαλύει κάθε δημόσια δήλωση εκπροσώπων της ΑΝΕ Καλύμνου για ευαισθησία και προσφορά στις κοινωνίες των λοιπών νησιών», αφήνοντας να εννοηθεί πως καταλογίζει υποκρισία στην διοίκηση της εταιρείας.

Παράλληλα ο Φ. Μάγγος, αφήνει ερωτηματικά σε σχέση με την «ταχύτητα» που η  ΕΑΑΔΗΣΥ (Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων) αντέδρασε και υπογραμμίζει πως «συνεδρίασε, ως εκ θαύματος Κυριακή, για να στερήσει τη συγκοινωνία απ’ τα νησιά μας» και καταλήγει προσθέτοντας  «Κάποιοι θέλουν αντί να πάμε μπροστά να γυρίσουμε πίσω», μια καταγγελία που φαίνεται ότι έχει πολλούς … αποδέκτες και κυρίως τους εκπροσώπους της ναυτιλιακής εταιρείας του Δήμου της Καλύμνου!

Είναι φανερό όλο το τελευταίο διάστημα, μετά την δυσάρεστη εξέλιξη με τον αποκλεισμό του Ν. Κάλυμνος από τον διαγωνισμό των δρομολογιακών γραμμών που εξυπηρετούσε εδώ και χρόνια, πως η ΑΝΕΚ έχει γίνει στόχος αρνητικής αντιμετώπισης από πολλές πλευρές και κυρίως από τους εκρπσώπους των “μικρών” νησιών.

Ακολουθεί η ανάρτηση του Δημάρχου των Λειψών, που όπως ήταν φυσικό προκάλεσε μεγάλη και έντονη “ανταλλαγή” απόψεων, ενώ είναι εμφανής πλέον η αντιμετώπιση του Φ. Μάγγου προς την ΑΝΕΚ:

«Αγαπητοί συμπατριώτες, μετά από την εντελώς ακατανόητη, αφού δεν αποκομίζει κανένα όφελος, κατάθεση προσφυγής και ασφαλιστικών μέτρων της ΑΝΕ ΚΑΛΥΜΝΟΥ κατά της προσωρινής απευθείας ανάθεσης της γραμμής Κάλυμνος-Λέρος-Λειψοί-Πάτμος-Αρκοί-Αγαθονήσι-Σάμος του Υπουργείου Ναυτιλίας στην εταιρεία Dodekanisos Seaways, διακόπτεται άμεσα η σύμβαση του υπουργείου με την εταιρεία και κατά συνέπεια σταματούν τα δρομολόγια του “Παναγία Σκιαδενή” μέχρι την εξέταση των δύο προσφυγών της ΑΝΕΚ από την ΕΑΑΔΗΣΥ.

Μετά και τις πρόσφατες εξελίξεις, κατανοούμε απόλυτα ότι η θεμιτή προάσπιση των επιχειρηματικών και μόνον συμφερόντων, διαλύει κάθε δημόσια δήλωση εκπροσώπων της ΑΝΕ Καλύμνου για ευαισθησία και προσφορά στις κοινωνίες των λοιπών νησιών. Εμείς συνεχίζουμε να προασπιζόμαστε τα κοινωνικά συμφέροντα των κατοίκων των νησιών, όσο άλλοι προσπαθούν να καλύψουν λάθη και παραλείψεις ατομικών επιχειρηματικών αποφάσεων που ουδόλως στοχεύουν στη συνοχή των νησιών μας.

Το υπουργείο κατέθεσε σήμερα το πρωί ενημερωτικό σημείωμα με το οποίο εξηγεί τους λόγους ανωτέρας βίας και την αδήριτη ανάγκη εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος, κατά τη νομική έννοια του όρου, και αναμένει τα ίδια αντανακλαστικά απ’ την ΕΑΑΔΗΣΥ η οποία συνεδρίασε, ως εκ θαύματος Κυριακή, για να στερήσει τη συγκοινωνία απ’ τα νησιά μας.

(τόσο κατεπείγον ήταν το ζήτημα όσο άλλη μια φορά που συγκάλεσε συμβούλιο Κυριακή εν μέσω πανδημίας και αφορούσε τον κορωνοϊό και ποτέ άλλοτε).

Κάποιοι θέλουν αντί να πάμε μπροστά να γυρίσουμε πίσω.

Σύσσωμη η κοινωνία των μικρών νησιών είναι ομόθυμη στην κατεύθυνση της εξέλιξης και της προόδου και όχι στην υποβάθμιση των ακτοπλοϊκών συνδέσεων του βορείου συγκροτήματος.

Ο θυμόσοφος λαός μας πολύ σωστά λέει:

“Λαγός τη φτέρη κούναγε κακό της κεφαλής του”.