Με πρωτοβουλία του βουλευτή Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Τομεάρχη Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριου Σαντορινιού, πραγματοποιήθηκε τηλεσύσκεψη με παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου, για μια συνολική εκτίμηση της κατάστασης που επικρατεί στο νησί.
Ο Νεκτάριος Σαντορινιός καλωσόρισε τους παριστάμενους επισημαίνοντας τους ιδιαίτερους δεσμούς που τον συνδέουν με την Κάλυμνο και, ακολούθως, αναφέρθηκε συνοπτικά στις πιο πρόσφατες τροπολογίες και προτάσεις που έχει κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μεταξύ άλλων, για την στήριξη και επιδότηση εποχικών εργαζομένων και μικρών & μικρομεσαίων επιχειρήσεων, για την καταβολή έκτακτου εισοδήματος αλληλεγγύης στα ευάλωτα νοικοκυριά και για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας.
Από την πλευρά των φορέων, στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη, συμμετείχαν: Ο Έπαρχος ΠΕ Καλύμνου και Πρόεδρος Συλλόγου Λογιστών-Φοροτεχνικών ΠΕ Καλύμνου, κ. Μουσελλής Μανώλης, ο Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου ΠΕ Καλύμνου, κ. Αποστολάτος Γεράσιμος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Σπογγαλιέων Καλύμνου, κ. Γεωργαντής Παντελής, ο Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Καλύμνου, κ. Καλαθιανάκης Άγγελος, ο Πρόεδρος Πλοιοκτητών Παράκτιας Αλιείας Ελλάδας, κ. Κουλλιάς Μανώλης, ο εκπαιδευτικός και Δημοτικός Σύμβουλος με την παράταξη του Γιάννη Γαλουζή, κ. Μαγκούλιας Ποθητός. Παρόντες ήταν επίσης ο πρώην Γεν. Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Κασσάρας Γιώργος, ο Συντονιστής ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Κω κ. Καβαδάκης Μανώλης και ο Συντονιστής ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Καλύμνου κ. Παπαδημητρίου Γιάννης.
«Η κρίση που βιώσαμε τα προηγούμενα χρόνια δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτά που ζούμε σήμερα, η υπομονή μας πλέον εξαντλείται» ειπώθηκε χαρακτηριστικά από εκπρόσωπο φορέα, ο οποίος αναφέρθηκε στην έλλειψη ενός συνολικού και στοχευμένου σχεδίου στήριξης για τα νησιά που έχουν πληγεί.
Ενώ, κοινή ανησυχία όλων των συμμετεχόντων ήταν η ελεύθερη πτώση των εσόδων στα νοικοκυριά, η έλλειψη οικονομικής ρευστότητας στις πληττόμενες μικρές επιχειρήσεις του νησιού, με τα πάγια και ανελαστικά έξοδα διαρκώς να συσσωρεύονται, και το μεγάλο κόστος για την μεταφορά προϊόντων και αγαθών προς το νησί.
Το ζήτημα της επιστρεπτέας προκαταβολής συζητήθηκε διεξοδικά, με τους φορείς να εκφράζουν τις ενστάσεις τους για το μέτρο, εφόσον, ακόμα κι αν δοθεί ως δάνειο η ενίσχυση της τάξης του 50%, θα πρέπει να επιστραφεί από τους ωφελούμενους στο άμεσο, και αβέβαιο οικονομικά, μέλλον.
Επιπρόσθετα, όπως επισημάνθηκε, η ένταξη σε προγράμματα όπως το «Γέφυρα», αφορά σε ελάχιστες «υγιείς επιχειρήσεις» ενώ ο όγκος των δικαιολογητικών που απαιτούνται είναι δυσθεώρητος. Η εφαρμογή του “Click-Away” και τα μεγάλα e-shop της χώρας, χαρακτηρίστηκαν ως απειλή για τη βιωσιμότητα των μικρών επιχειρήσεων λιανεμπορίου της Καλύμνου οι οποίες δεν διαθέτουν ούτε ιστοσελίδες ηλεκτρονικών αγορών ούτε και την απαραίτητη τεχνογνωσία.
Το πρόβλημα των οχλήσεων που δέχονται οι επαγγελματίες από εισπρακτικές εταιρίες, οι οποίες ζητούν πιεστικά πληρωμές για λογαριασμούς ΔΕΚΟ, ήταν ακόμα ένα θέμα που κατατέθηκε προς τον βουλευτή. «Ζούμε έναν ψυχολογικό πόλεμο, με τα πολλαπλά μέτωπα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, καθημερινά δοκιμαζόμαστε σε τεστ κοπώσεως με την ‘ιατρική’ να σηκώνει τα χέρια ψηλά» ήταν ακόμα μία διατύπωση που αντιπροσωπεύει την δραματική πραγματικότητα στα νησιά.
Από την πλευρά των αλιέων, επισημάνθηκε ότι, αν και ο Νεκτάριος Σαντορινιός μαζί με φορείς του νησιού ανέδειξαν μια σειρά από προβλήματα, ο δοκιμαζόμενος κλάδος του σπόγγου δεν έχει λάβει καμία επιδότηση ενώ το 90% των επαγγελματιών της παράκτιας αλιείας έμειναν εκτός ενίσχυσης από πρόγραμμα της Ε.Ε., λόγω των λανθασμένων κριτηρίων που έθεσε η ελληνική κυβέρνηση.
Όπως τόνισε ο Νεκτάριος Σαντορινιός, στο τέλος της τηλεσύσκεψης, η κρίση μακραίνει και οι προοπτικές για το 2021, σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών στον τουριστικό τομέα, δεν είναι ιδιαίτερα ευοίωνες αφού μιλούν για μία αύξηση της τουριστικής κίνησης ως 20% σε σύγκριση με τη φετινή χρονιά. Μαζί με την απουσία ενός κοινωνικού κράτους και ενός ολιστικού σχεδίου αντιμετώπισης των δραματικών συνεπειών της πανδημίας, τα νησιά μας απειλούνται με την απόλυτη φτωχοποίηση.
Είναι ώρα να ανοίξει επιτέλους η συζήτηση για γενναίες ρυθμίσεις του ιδιωτικού χρέους. Όλα όσα συζητήσαμε με τους φορείς της Καλύμνου, έχουν επανειλημμένα διατυπωθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με παρεμβάσεις και τροπολογίες, και διαρκώς απορρίπτονται από την Κυβέρνηση της ΝΔ. Εμείς συνεχίζουμε τόσο τον διάλογο με τους φορείς όσο και τις συνεχείς διεκδικήσεις, για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή ενός συνολικού σχεδίου ανάκαμψης.