Είναι ιδιαιτερη χαρά για όλη την τοπική κοινωνία, όταν παιδιά Δημοτικού Σχολείου, ευαισθητοποιούνται απέναντι σε θέματα ιστορίας και πολιτισμού και υψώνουν τη φωνή τους, ζητώντας να επιστραφούν τα “Ελγίνεια της Καλύμνου”, τα χάλκινα αγάλματα και ιδιαίτερα ο “Έφιππος Ηγεμόνας”, που αποσπάστηκαν από το Μουσείο της Καλύμνου, δήθεν για συντήρηση και προβολή στο εξωτερικό και από το 2015, δεν επιστράφηκαν, αντίθετα, όπως έχει διατυπωθεί και από την ίδια την αρμόδια υπουργό, θα εκτεθούν σε υπό σύσταση μουσείο στον Πειραιά. Τη στιγμή που το πολιτικό προσωπικό του νησιού, έχει πλέον λησμονήσει την “αρπαγή” των αρχαιοτήτων από την Κάλυμνο και φαίνεται ότι έχουν “συμβιβαστεί” με την ιδέα ότι δεν θα επιστρέψουν, τα παιδιά της ΣΤ’ τάξης του 5ου Δημοτικού Σχολείου, δεν συμφωνούν και σήμερα το … υπενθύμισαν τόσο στον Έπαρχο όσο και στον Δήμαρχο.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της δράσης των παιδιών, όσο και η επιστολή τους προς τους αρμόδιους.

Την Πέμπτη 23-5-24 οι μαθητές της ΣΤ τάξης του 5ου Δημοτικού σχολείου επισκέφθηκαν το Δημαρχείο και το Επαρχείο με φλέγον αίτημα προς το Δήμαρχο και τον Έπαρχο να συνεχίσουν τις προσπάθειες διεκδίκησης των εκθεμάτων του Αρχαιολογικού μας Μουσείου που αφαιρέθηκαν από τις προθήκες τους το 2015 κι ακόμα να επιστραφούν.

Η ιδέα για τη δράση αυτή προέκυψε ως κατακλείδα ενός κύκλου συναντήσεων αναγνωστικής εμψύχωσης με τη Βασιλεία Νομικαρίου στη βιβλιοθήκη του σχολείου. Τα παιδιά συνέταξαν μια επιστολή με την οποία ζητούν το αυτονόητο, αφού πρώτα έδωσαν μια υπόσχεση στο άγαλμα του Ηγεμόνα της Καλύμνου, ότι θα το φέρουν πίσω στον τόπο όπου βρέθηκε.

Ο κ. Μουσελλής και ο αντιδήμαρχος κ. Θεοφιλίδης, που υποδέχτηκε τα παιδιά, καθώς ο δήμαρχος απουσίαζε, τα άκουσαν με προσοχή και έδειξαν προθυμία να προωθήσουν την επιστολή στο Υπουργείο Πολιτισμού και άλλους φορείς.

Τα παιδιά επέστρεψαν στο σχολείο τους με τη σιγουριά ότι οι προσπάθειες θα συνεχιστούν και το άγαλμα θα γυρίσει και θα πλαισιώσει ξανά την Κόρη της Καλύμνου στην αίθουσα για την οποία προοριζόταν εξαρχής.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video