Όπως πανελλαδικά και στην Κάλυμνο, η αποχή ήταν το πρώτο κόμμα, αφού προσήλθαν στις κάλπες μόνο το 22,12% των ψηφοφόρων, ενώ είναι έντονη η τάση της ψήφου διαμαρτυρίας των πολιτών.

Η Νέα Δημοκρατία πήρε 27,98% και κινήθηκε πιο κάτω από το γενικό ποσοστό και μάλιστα με απώλεια σχεδόν 20 μονάδων από τις εκλογές του 2023.

Η Ελληνική Λύση, τερμάτισε δεύτερη, με διψήφιο νούμερο, παίρνοντας 15,43%, διπλάσιο από το 7,48% που πήρε στις εθνικές εκλογές του Ιουλίου.

Σχεδόν τρεις μονάδες πίσω το ΠΑΣΟΚ, που πήρε 12,92%, κοντά στο πανελλήνιο ποσοστό, τέταρτος ο ΣΥΡΙΖΑ με 12,32%, σχεδόν 2,5 μονάδες κάτω από το ποσοστό του κόμματος γενικότερα, ενώ η ΝΙΚΗ πήρε 8,59%, περνώντας το ΚΚΕ που ήρθε έκτο με 8,23%

Ειναι φανερή πλέον η διαμαρτυρία των ψηφοφόρων, τόσο προς την κυβερνητική πολιτική, αφού η απώλεια σε ψήφους είναι τεράστια, αλλά και προς την κεντροαριστερά, που βρέθηκε πολύ πίσω από το κόμμα του Βελόπουλου.

Η “αντισυστημική” τάση στην Κάλυμνο, όπως φαίνεται από τα ποσοστά των κομμάτων που κινούνται στα δεξιά της κυβερνητικής παράταξης, είναι πλέον δεδομένη, όπως και σε πανελλαδικό επίπεδο, αλλά και σε γενικότερο πανευρωπαϊκό επίπεδο, γεγονός που πρέπει να προβληματίσει και σε τοπικό επίπεδο.