Σε λίγες μέρες το Δημοτικό Σχολείο της Τελένδου θα κλείσει την πόρτα του για τους μαθητές του. Και Θα κλείσει μέσα σε αυτό και όλα τα κτιριακά του προβλήματα. Θα τα κλειδώσει καλά. Μέχρι τον Σεπτέμβρη, που θα ανοίξει ξανά τις πόρτες του αναμένοντας την ελπίδα. Την ελπίδα να ανακατασκευαστεί. Να σωθεί από τα σημάδια του χρόνου που πέρασε. Και να αντέξει για τους μαθητές του, τα χρόνια που έρχονται. Όμως,  ο προαύλιος χώρος του θα μείνει ανοιχτός. Ανοιχτός σε όλους τους επισκέπτες του μικρού νησιού.  Αυτός δυστυχώς για κάποιους, δεν μπορεί να κλείσει.

Το Δημοτικό Σχολείο της Τελένδου είναι ένα μικρό σχολείο, από εκείνα που κατάφεραν να αντέξουν στο χρόνο. Από την αυλή του κάθε καλοκαίρι, περνούν επισκέπτες, μικροί και μεγάλοι από όλο τον κόσμο, για να παίξουν. Να απολαύσουν την ξενοιασιά. Η φιγούρα όμως του σχολείου και του προαύλιου χώρου είναι Μελαγχολική. Οι περισσότεροι από τους επισκέπτες αγαπούν την Τέλενδο και την επισκέπτονται κάθε χρόνο, όμως κάθε χρόνο  αντικρίζουν ερχόμενοι την ίδια μελαγχολία. Μία αυλή που δεν έχει συντηρηθεί ποτέ κι ένα σχολείο που μοιάζει με φάντασμα.

Ο Παναγιώτης Καλαϊτζίδης, είναι ο δάσκαλος του σχολείου.  Ένας δάσκαλος που προσπάθησε φέτος όλη τη σχολική χρονιά, με αιτήματα και ενέργειες προς όλους τους αρμόδιους φορείς να χτυπήσει το καμπανάκι γι’ αυτό το μικρό κτίριο. Άνοιξε το σχολείο, γνώρισαν με το μαθητή του κι άλλα σχολεία το ίδιο μικρά και απομακρυσμένα, ευαισθητοποίησαν τον κόσμο αλλά δεν κατάφεραν να ευαισθητοποιηθούν οι αρμόδιοι,  έτσι ώστε το Δημοτικό Σχολείο να ανακατασκευαστεί και να ομορφύνει η εικόνα του νησιού.

«Βλέπουμε ότι το σχολείο αξιοποιείται και με καλοκαιρινές δραστηριότητες για τούς τουρίστες. Κι αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος που μας δείχνει πόσο σημαντικό είναι να προσεχθεί και να διατηρηθεί το σχολείο και ο προαύλιος χώρος του». Μας λέει ο Παναγιώτης και συνεχίζει: «Μια ομάδα τουριστών από τη Γαλλία έπαιξε στην αυλή μας ένα παραδοσιακό τους παιχνίδι όπου κέντρισε το ενδιαφέρον του μικρού Σάββα και συμμετέχει και αυτός…».

Όμορφες εικόνες και στιγμές για το μικρό νησί. Άραγε πόσες τέτοιες στιγμές έχει ζήσει το μικρό αυτό Δημοτικό σχολείο; Το Δημοτικό Σχολείο της Τελένδου, είναι ένα κομμάτι της ιστορίας του μικρού νησιού.  Το μοναδικό δημόσιο κτίριο, το οποίο μπορεί να μετατραπεί αναμφισβήτητα σε κοιτίδα Πολιτισμού για το νησί και τους ανθρώπους του.


Η Τέλενδος είναι το μικρό νησί που κρυφοκοιτά την Κάλυμνο. Σίγουρα όμως, μπορεί να γίνει ένας μικρός παράδεισος που θα ζήλευε η Κάλυμνος.