Το θέμα με τα αρχαία χάλκινα αγάλματα (Θωρακοφόρος Ηγεμόνας) που εδώ και χρόνια αναδεικνύει ο «Π.τ.Κ.» με συνεχή δημοσιεύματα, απασχόλησε σήμερα 15 Φεβρουαρίου την σύσκεψη στο Επαρχείο, στην οποία συμμετείχαν ο Μητροπολίτης κ. Παΐσιος , ο Έπαρχος Μανόλης Μουσελλής, η αρμόδια σε θέματα Πολιτισμού αντιδήμαρχος Ρένα Μαγκάκη και ο Πρόεδρος του Αναγνωστηρίου «ΑΙ ΜΟΥΣΑΙ» Παναγιώτης Γιαμαίος, με μοναδικό θέμα την επιστροφή των Χάλκινων Αρχαιοτήτων, που από το 2015 έχουν «αποσπαστεί» από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Καλύμνου.
Η σύσκεψη αυτή, είναι η πρώτη ενέργεια που γίνεται, μετά την απάντηση σε ερώτηση βουλευτή της Υπουργού Πολιτισμού, που εμμέσως πλην σαφώς, ανέφερε πως τα αρχαιολογικά αυτά ευρήματα, προορίζονται για να εκτεθούν στο υπό ίδρυση μουσείο εναλίων αρχαιοτήτων στον Πειραιά.
Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να αποσταλεί επιστολή στον Πρωθυπουργό από τους 4 συμμετέχοντες φορείς και αν δεν υπάρξει ανταπόκριση, οι ίδιοι φορείς θα αποφασίσουν για τις περαιτέρω ενέργειες. Αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι πως ήδη έχουν προηγηθεί επιστολές αλλά και σχετικές ενέργειες βουλευτών της περιοχής και παρά τις όποιες διαβεβαιώσεις, φαίνεται πως η απόφαση για την έκθεσή τους στο υπό σύσταση μουσείο, είναι ήδη ειλημμένη, όπως αναφέρεται στην απάντησή της η Λ.Μενδώνη και ειδικά στην ακόουθη παράγραφο, ενώ ολόκληρο το κείμενο παρατίθεται στο τέλος:

Η «περιπέτεια» των αρχαιοτήτων:
Πρόκειται για ευρήματα που ήρθαν στην επιφάνεια από Καλύμνιους ψαράδες στην θαλάσσια περιοχή της Νεράς της Καλύμνου, όταν μηχανότρατα «ΚΑΠΕΤΑΝ ΘΕΜΕΛΗΣ» Ν.Κ. 79 του Μιχάλη Κουφάκη ανέσυρε από τον βυθό τμήμα χάλκινο κορμό ακέφαλο, με άνω άκρα θωρακοφόρου ανδρός ύψους 1,6 μ. το οποίο και άμεσα παραδόθηκε στο Λιμεναρχείο Καλύμνου και στην συνέχεια παραδόθηκε στην Προϊσταμένη της Εφορίας Εναλίων Αρχαιοτήτων Αγγελική Σίμωση. Το Φεβρουάριο του 2015 το χάλκινο εύρημα , που ανήκει στους ελληνιστικούς χρόνους, το γνωστό ως «η κεφαλή του ηγεμόνα» του Αρχαιολογικού Μουσείου Καλύμνου θα ταξιδέψει για μια ακόμη φορά στο εξωτερικό για συμμετοχή σε 3 αρχαιολογικές Εκθέσεις (Φλωρεντία, Λος Άντζελες και Ουάσιγκτον) αλλά και στη μεγάλη έκθεση αρχαίας ελληνικής τέχνης που θα γίνει στην Ιαπωνία, έκτοτε αναζητείται η επιστροφή της.
Το Σεπτέμβριο του 2015 η Εφορία Εναλίων Αρχαιοτήτων ζήτησε και πήρε από το Μουσείο Καλύμνου, τα δύο κάτω άκρα χάλκινου αγάλματος που εκτίθενται στο Μουσείου του νησιού μας, προκειμένου να δοκιμαστούν αν ταυτίζονται με τον χάλκινο ακέφαλο κορμό, που βρέθηκε επίσης σε θαλάσσια περιοχή της Καλύμνου και … ακόμα να επιστρέψουν!
Οι φόβοι όλων για την τύχη των αρχαιοτήτων εντάθηκαν, όταν σε απάντηση σε ερώτηση βουλευτή, η Υπουργός Πολιτισμού, εμμέσως πλην σαφώς, ανέφερε πως τα αρχαιολογικά αυτά ευρήματα, προορίζονται για να εκτεθούν στο υπό ίδρυση μουσείο εναλίων αρχαιοτήτων στον Πειραιά.
Ακολουθεί η ανακοίνωση της Π.Ε. Καλύμνου:

ΤΑΧ. Δ/ΝΣΗ : ΕΠΑΡΧΕΙΟ – ΚΑΛΥΜΝΟΣ Κάλυμνος 15-02-2022
ΤΑΧ. ΚΩΔΙΚΑΣ : 85200
ΤΗΛΕΦΩΝΟ : 22430 59630
FAX : 22430 59648
ΠΡΟΣ : ΜΜΕ ΝΟΜΟΥ
Πραγματοποιήθηκε σήμερα σύσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα Καλύμνου στην οποία συμμετείχαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ. Παΐσιος , ο Έπαρχος Καλύμνου κ. Μουσελλής Μανόλης, η αρμόδια σε θέματα Πολιτισμού αντιδήμαρχος του Δήμου Καλυμνίων κ. Μαγκάκη Ρένα και ο Πρόεδρος του Αναγνωστηρίου «ΑΙ ΜΟΥΣΑΙ» κ. Γιαμαίος Παναγιώτης . Το θέμα που συζητήθηκε αφορούσε την κλιμάκωση των ενεργειών για την επιστροφή στο αρχαιολογικό μουσείο Καλύμνου των χάλκινων αγαλμάτων που μεταφέρθηκαν στην Αθήνα το 2015 προκειμένου να συντηρηθούν από την αρμόδια αρχαιολογική υπηρεσία .
Υπήρξε κοινή η απόφαση και των τεσσάρων φορέων του νησιού να κλιμακώσουν τις ενέργειες προς την Κυβέρνηση, ώστε οι αρχαιολογικοί θησαυροί που ανήκουν στο αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού να επιστραφούν σ΄αυτό. Ως πρώτη ενέργεια αποφασίστηκε η αποστολή επιστολής προς τον Πρωθυπουργό, υπογεγραμμένη από τους εκπροσώπους και των τεσσάρων φορέων που συμμετείχαν στη σύσκεψη, με την έκκληση να παρέμβει και να αποκαταστήσει τα πράγματα.
Σε περίπτωση που δεν υπάρξει ανταπόκριση θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη στην οποία θα καθοριστούν οι αναγκαίες περαιτέρω ενέργειες για την διεκδίκηση των γλυπτών.
