Σε μια «μίνι υπόθεση ελγινείων μαρμάρων» εξελίσσεται το θέμα που αφορά με «τα χάλκινα αγάλματα» που από το 2015 «αποσπάστηκαν» από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Καλύμνου, αφού μια δυσάρεστη εξέλιξη ήρθε στην δημοσιότητα, μετά από σχετικό ερώτημα προς την Υπουργό Πολιτισμού, που έθεσε ο Κυριάκος Βελλόπουλος, καθώς η Λ. Μενδώνη ξεκάθαρα απάντησε πως η κεφαλή και τα δύο άκρα του «Έφιππου Ηγεμόνα» της ελληνιστικής περιόδου, θα εκτεθούν σε μουσείο του Πειραιά και δεν θα επιστρέψουν στην Κάλυμνο.
Τελικά οι ανησυχίες που σε πολλά δημοσιεύματα εξέφρασε ο “Π.τ.Κ.” με πρόσφατο αυτό του Αυγούστου του 2020, αλλά και οι αρχαιολόγοι της Δωδεκανήσου, σχετικά με την τύχη των «Χάλκινων Αγαλμάτων» του Μουσείου του νησιού επιβεβαιώθηκαν μερικώς, καθώς και εκείνες του Επάρχου Μανώλη Μουσελλή, ο οποίος είχε επανειλημμένα προβεί σε ενέργειες για το θέμα και μάλιστα είχε κινητοποιήσει και τους τοπικούς βουλευτές, ενώ είχε στείλει και σχετική επιστολή στην Υπουργό και είχε κάνει και τηλεοπτική παρέμβαση μάλιστα στην ΕΤ3, καθώς το θέμα είχε πάρει διαστάσεις.
Με την απάντησή στο ερώτημα που τέθηκε, η Υπουργός ξεκαθάρισε καταρχάς πως δεν υπάρχει κανένα θέμα με την «Κυρά της Καλύμνου» και το «δελφίνι», που δεν θα μετακινηθούν από την Κάλυμνο, όμως στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται στα μέρη του «Έφιππου Ηγεμόνα» (κεφαλή του θωρακοφόρου κορμού και τα κάτω άκρα), ανακοινώνοντας πως προορίζονται για να εκτίθενται στην συλλογή του υπό σύσταση Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων στον Πειραιά.
Δυστυχώς οι διαβεβαιώσεις προς τους βουλευτές (Κόνσολα – Υψηλάντη) μετά από την επιστολή του Επάρχου και γενικά προς όλους όσους ανήγειραν το θέμα, δεν ανταποκρίνονταν στις πραγματικές προθέσεις του Υπουργείου και το Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού θα στερηθεί αυτών των εκθεμάτων, που έχουν ιδιαίτερη αρχαιολογική και ιστορική αξία.
Η υόθεση αυτή, πρέπει να αποτελέσει αιτία να κινητοποιηθεί όλος ο πολιτικός κόσμος του νησιού, οι τοπικοί βουλευτές και φυσικά η Καλύμνικη κοινωνία, όπως και όλα τα παροικιακά σωματεία, καθώς αποτελούν ευρήματα Καλύμνιων ψαράδων που τα παρέδωσαν για να εκτίθενται στο μουσείο του νησιού και και με ανυπόστατες αιτιολογίες δεν “επαναπατρίζονται”.
Το Ιστορικό:
Πρόκειται για ευρήματα που ήρθαν στην επιφάνεια από Καλύμνιους ψαράδες στην θαλάσσια περιοχή της Νεράς της Καλύμνου, όταν ημηχανότρατα «ΚΑΠΕΤΑΝ ΘΕΜΕΛΗΣ» Ν.Κ. 79 του Μιχάλη Κουφάκη ανέσυρε από τον βυθό τμήμα χάλκινο κορμό ακέφαλο, με άνω άκρα θωρακοφόρου ανδρός ύψους 1,6 μ. το οποίο και άμεσα παραδόθηκε στο Λιμεναρχείο Καλύμνου και στην συνέχεια παραδόθηκε στην Προϊσταμένη της Εφορίας Εναλίων Αρχαιοτήτων Αγγελική Σίμωση. Το Φεβρουάριο του 2015 το χάλκινο εύρημα , που ανήκει στους ελληνιστικούς χρόνους, το γνωστό ως «η κεφαλή του ηγεμόνα» του Αρχαιολογικού Μουσείου Καλύμνου θα ταξιδέψει για μια ακόμη φορά στο εξωτερικό για συμμετοχή σε 3 αρχαιολογικές Εκθέσεις (Φλωρεντία, Λος Άντζελες και Ουάσιγκτον) αλλά και στη μεγάλη έκθεση αρχαίας ελληνικής τέχνης που θα γίνει στην Ιαπωνία, έκτοτε αναζητείται η επιστροφή της.
Το Σεπτέμβριο του 2015 η Εφορία Εναλίων Αρχαιοτήτων ζήτησε και πήρε από το Μουσείο Καλύμνου, τα δύο κάτω άκρα χάλκινου αγάλματος που εκτίθενται στο Μουσείου του νησιού μας, προκειμένου να δοκιμαστούν αν ταυτίζονται με τον χάλκινο ακέφαλο κορμό, που βρέθηκε επίσης σε θαλάσσια περιοχή της Καλύμνου και … ακόμα να επιστρέψουν!
Ακολουθεί η απάντηση της Υπουργού: