Στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τη 18η Συνάντηση των Απανταχού Καλυμνίων που ξεκίνησαν την Κυριακή 7 Αυγούστου 2022 και θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή στις 12 του μήνα, με τη μεγάλη γιορτή της Ομοσπονδίας, την Δευτέρα 8 Αυγούστου στην αίθουσα συνεδριάσεων του ΔΣ πραγματοποιήθηκε συνάντηση φιλίας των Δ.Σ. των ντόπιων συλλόγων με τους εκπροσώπους της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας των Καλυμνίων.

Στην συνεδρίαση συμμετείχαν ο δήμαρχός, Δημήτρης  Διακομιχάλης, ο Έπαρχος, Μανώλης Μουσελλής, ο προεδρος του Δ.Σ. Νίκολας Γαβαλάς, η αντιδήμαρχος Ρένα Μαγκάκη, ο πρώην Γενικός Γραμματέας Αιγαίου, Γιώργος Κασσάρας, ο πρώην Δήμαρχος του Τάρπον Σπρινγκς  Χρυσόστομος Αλαχούζος, ενώ από τους εκπροσώπους της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας των Καλυμνίων,  παρόντες και παρούσες  στην εκδήλωση ήταν οι πρόεδροι των Ενώσεων  Καλυμνίων,  Ρόδου Μαρία  Βάλλα και  Αττικής Δημήτρης Καλικάτζαρος, ο εκπρόσωπος από τη Μελβούρνη Εμμανουήλ Μαγκούλιας, ο πρόεδρος των Καλυμνίων Οχάιο & Τάρπον Σπρινγκς Κωνσταντίνος Σισώης, ο πρόεδρος της Πανκαλυμνιακής Ένωσης Καλυμνίων ΗΠΑ Νικόλαος Καλουρής, ο αντ/δρος των συλλόγων Δωδεκανησίων Νοτ. Γαλλίας Γεώργιος Δημητράκης, ο πρόεδρος της επιτροπής αδελφοποίησης Αρλ- Σαλαί ντε Ζιρό,  Μιχαήλ Παπαχατζής, και η εκπρόσωπος στην Κάλυμνο του συλλόγου Καλυμνίων Ρόδου Καλλιόπη Κουτούζη.

Τα θέματα που απασχόλησαν την συνεδρίαση αναφέρονταν κυρίως την εκμάθηση της Ελληνικής Γλώσσας στις περιοχές εκτός Ελλάδας, θέματα έκδοσης Ελληνικής ιθαγένειας για Καλυμνίους που ζουν στο εξωτερικό, ίδρυση γραφείου Αποδήμων. Ο έπαρχος πρότεινε μέχρι δημιουργίας του γραφείου Αποδήμων να υπάρξει μια ενδιάμεση λύση που να λειτουργήσουν ο Δήμος και το Επαρχείο ως κατευθυντήριοι οδοί για την επίλυση των όποιων προβλημάτων καθημερινότητας των αποδήμων, ενώ στο θέμα της παιδείας, που τέθηκε από τον Χρισόστομο Αλαχούζο, είπε ότι η λύση είναι η λειτουργία ενός παρόμοιου οργάνου στα πρότυπα του προγράμματος εκμάθησης Ελληνικών της κας Θεοδωρίδου, που να αφορά παιδιά άνω των 18 ετών με φιλοξενία στην Κάλυμνο προκειμένου να μάθουν καλύτερα την Ελληνική γλώσσα σε συνεργασία Δήμου-Επαρχείου – Πανκαλυμνιακής. Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με την αντιδήμαρχο Ρένα Μαγκάκη να επισημαίνει την αυτονόητη στάση του Δήμου για την επίλυση προβλημάτων καθημερινότητας των Αποδήμων, τονίζοντας παράλληλα την συνεχή συνεργασία που πρέπει να διακατέχει την Μητροπολιτική Κάλυμνο με τους Αποδήμους δια της ενεργής συμμετοχής, λέγοντας πως ο Δήμος «είναι μια μεγάλη αγκαλιά που περιλαμβάνει όλους».

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video