Με τα κρούσματα σήμερα να αναμένονται πάνω από 6.000, οι ειδικοί και η κυβέρνηση βρίσκονται σε συναγερμό και αναμένεται σήμερα στις 6 μ.μ. να ανακοινωνθούν νέα μέτρα από τον Υπουργό Υγείας

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΕΟΔΥ τα κρούσματα σήμερα θα αποτελέσουν ρεκόρ από την έναρξη της πανδημίας στη χώρα και έχει σημάνει συναγερμός στους ειδικούς που συνεδριάζουν από τις 13:00 και είναι βέβαιο πως θα προτείνουν νέα περιοριστικά μέτρα, ώστε να ανακοπεί η επέλαση του νέου κύματος.

“Στο τραπέζι” τα τρία rapid test σε εργαζόμενους

Στο «τραπέζι» βρίσκονται τα δύο rapid test την εβδομάδα σε εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και τρία rapid σε εργαζόμενους σε συγκεκριμένους κλάδους, όπως η εστίαση και η διασκέδαση. Επίσης, η επιτροπή των Εμπειρογνωμώνων εισηγείται διενέργεια rapid test για τους μη εμβολιασμένους για την είσοδό τους σε εμπορικά καταστήματα, αλλά και σε εξωτερικούς χώρους. Tα παραπάνω μέτρα –τα οποία θα αφορούν μόνο τους μη εμβολιασμένους– δεν θα αφορούν μόνο τις «κόκκινες» περιοχές, αλλά όλη την επικράτεια.

Στο μοντέλο του αντικαπνιστικού νόμου οι ανοικτοί χώροι στην Εστίαση

Επιπλέον, η κυβέρνηση θα εκδώσει διευκρινίσεις για τους εξωτερικούς χώρους εστίασης οι οποίοι έχουν γύρω γύρω νάιλον ή τέντες. Συγκεκριμένα, οι επαγγελματίες εστίασης θα πρέπει να αφαιρέσουν τα πλαϊνά νάιλον καθώς αν δεν το κάνουν ο χώρος θα θεωρείται αποκλειστικά «κλειστός» και άρα μόνο για εμβολιασμένους.

Η κυβέρνηση θα προχωρήσει στον αυστηρό ορισμό των ανοιχτών χώρων – όπου σημειωτέον επιτρέπονται και οι ανεμβολίαστοι – εισηγήθηκαν τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, καθώς όσο πέφτει η θερμοκρασία διαπιστώνεται ότι αρκετοί ιδιοκτήτες κλείνουν τα πλαϊνά με τέντες, δημιουργώντας συνθήκες υπερμετάδοσης.

Μάλιστα, πρότειναν να ακολουθηθεί το μοντέλο του αντικαπνιστικού νόμου – που προβλέπει οι αίθριοι χώροι να παραμένουν ανοιχτοί.

Τέλος, από σήμερα κιόλας θα ξεκινήσουν σαρωτικοί έλεγχοι σε όλη τη χώρα με σκοπό να περιοριστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι οι ανεμβολίαστοι.