Τρία νησιά της Δωδεκανήσου, τη Χάλκη, την Τήλο και τη Σύμη, επισκέπτεται σήμερα και αύριο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

της Νατάσας Παμπρή

Πρώτος σταθμός της επισκέψεως της ήταν η Χάλκη, φθάνοντας στο νησί με ελικόπτερο και μεταβαίνοντας διαδοχικά συνοδευόμενη από τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο το φυλάκιο, το δημαρχείο και το νέο φαρμακείο του νησιού που ξεκίνησε πριν από λίγο καιρό τη λειτουργία του κι εν συνεχεία τα όσα συντελούνται εκεί, αφού η Χάλκη είναι το πρώτο GR-eco island της χώρας μας και μετατρέπεται σε πρότυπο νησί ενεργειακής μετάβασης.

“Σήμερα, έχουμε την τιμή να υποδεχόμαστε για μια ακόμη φορά, την ΑΕ Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου σε ένα ακόμα νησί μας. Στην Χάλκη, από όπου εγκαινιάσαμε τον Οκτώβριο με τον Πρωθυπουργό και τον Δήμαρχο Χάλκης, το φιλόδοξο πρόγραμμα “GR-eco Islands”. Φιλόδοξο και επίκαιρο το πρόγραμμα. Με την ενεργειακή κρίση να πλήττει την παγκόσμια κοινότητα, εδώ παρουσιάζονται όχι μόνο οι προκλήσεις αλλά δοκιμάζονται και λύσεις”, δήλωσε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος.

Από κει μεταβαίνει στην Τήλο.

Αναλυτικά το πρόγραμμά της στην Τήλο:

Άφιξη 12.45 στο ελικοδρόμιοΕπίσκεψη σε ενεργειακό πάρκο για το Project Tilos13.30 Λιβάδια- Παραδοσιακό σπίτι – Γεύμα

15.00 Αναχώρηση 

Σε ανακοίνωση του Δήμου Τήλου αναφέρεται ότι:

Κατόπιν της επισκέψεως της Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο νησί μας στις 7/5/22, σύμφωνα με το πρόγραμμά που θα ακολουθήσει θα παραβρεθεί στην κεντρική πλατεία των Λιβαδίων στις 13:30, όπου θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τους κατοίκους της Τήλου, επιθυμώντας να γνωρίσει τους ανθρώπους και την κουλτούρα του νησιού μας.

“Είναι η δεύτερη φορά που ΠτΔ επισκέπτεται την Τήλο. Ωστόσο, είναι ιδιαίτερη η τιμή για μένα ως πρώτη γυναίκα Δήμαρχος του νησιού να επισκέπτεται την Τήλο η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας”, δήλωσε μεταξύ άλλων στον Real Voice η Δήμαρχος Μαρία Καμμά.

Το απόγευμα θα αναχωρήσει για τη Σύμη, όπου στις 7 το απόγευμα θα ανακηρυχθεί επίτιμη δημότης του νησιού στο Πνευματικό Κέντρο, και στη συνέχεια θα παρατεθεί δείπνο προς τιμήν της στο εστιατόριο “Θόλος”, όπως επισήμανε στον Real Voice ο Δήμαρχος Λευτέρης Παπακαλοδούκας.

Αύριο θα παραστεί στις επετειακές εκδηλώσεις της 77ης επετείου, της 8ης Μαίου 1945, ημέρα υπογραφής του πρωτοκόλλου παραδόσεως των στρατευμάτων κατοχής Δωδεκανήσου στις συμμαχικές δυνάμεις. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν με κάθε επισημότητα και έπειτα από δύο χρόνια πανδημίας, για την υπογραφή του Πρωτοκόλλου της παράδοσης των Δωδεκανήσων από τους Γερμανούς στους συμμάχους. Η 8η Μαΐου του 1945 θεωρείται η ημέρα λήξης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Στις το πρωί θα ηχήσουν χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες και έπαρση της σημαίας στο χώρο του ηρώου.

Στις 11 θα γίνει η Δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό του Τιμίου Προδρόμου-Εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον δημοσιογράφο Γιώργο Ζαχαριάδη (συμιακής καταγωγής) και στις 11.30 θα τελεστεί το τρισάγιο, και κατάθεση στεφάνου από την ΑΕ Πρόεδρο της Δημοκρατίας- προσκλητήριο νεκρών, Εθνικός Ύμνος.

Στις 12 θα γίνει η παρέλαση τμημάτων προ των επισήμων και στις 13.30 θα ακολουθήσει το γεύμα που θα παρατεθεί από τη δημοτική αρχή.

Στις 19.00 η υποστολή της σημαίας.

realvoice995.gr