Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, με την “εμμονή” της ΕΛΣΤΑΤ στην μη εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ για την “απογραφική διαγραφή” της Χώρας Καλύμνου από αυτοτελή οικισμό, οι πιέσεις πλέον στρέφονται σε πολιτικό – κυβερνητικό επίπεδο.

Να επισημανθεί πως η απόφαση του ΣτΕ, στο οποίο είχε προσφύγει ο Δήμος, ανέφερε πως: «η μεταβολή ή τροποποίηση των αυτοτελών οικισμών απαιτεί, κατά τις διατάξεις που διέπουν την απογραφική διαδικασία, ειδική προς τούτο αιτιολόγηση.» και στη συνέχεια αναφέρει «όσον αφορά τον οικισμό Χωρίον, ο οποίος είχε θεωρηθεί ως αυτοτελής οικισμός για τις ανάγκες της απογραφής του έτους 2001, η εμπεριεχομένη στην προσβαλλόμενη απόφαση κρίση ότι δεν αποτελεί αυτοτελή οικισμό κρίθηκε ότι δεν είναι νομίμως αιτιολογημένη». Η απόφαση αναφέρει πως δεν θεωρεί αιτιολογημένη την μεταβολή από πλευράς της ΕΛΣΤΑΤ, καθώς απαιτείται «ειδική προς τούτο αιτιολόγηση, η οποία εν προκειμένω δεν υπάρχει ούτε στην προσβαλλομενη πράξη ούτε μπορεί να συναχθεί από τα στοιχεία του φακέλου».

Από τα παραπάνω συμπεραίνεται πως η απόφαση του ΣτΕ, ουσιαστικά δεν διακαίωνε τον Δήμο, αντίθετα άφηνε τα περιθώρια στην ΕΛΣΤΑΤ να προχωρήσει σε αιτιολόγηση (όπως φαίνεται στο σχετικό ΦΕΚ) της ενοποιήσεως των δύο οικισμών, Χώρας και Πόθιας. Η Στατιστική Υπηρεσία, βασιζόμενη στους χάρτες του Κτηματολογίου και σ’ εκείνους της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού, αποφάνθηκε για την μη ύπαρξη δύο αυτοτελών οικισμών, χωρίς να λάβει υπόψη της την ιστορικότητα του οικισμού της παλιάς πρωτεύουσας του νησιού, ούτε και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτό το γεγονός στην ανάπτυξη του νησιού γενικότερα.

Αυτές οι εξελίξεις οδήγησαν τον Δήμαρχο στην Αθήνα, που συνατήθηκε με κυβερνητικά στελέχη και ειδικά με τον Υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, στον οποίο έθεσε το ζήτημα και ο τελευταίος δεσεύτηκε να το προωθήσει στον Πρωθυπουργό. Επιπλέον οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο Δημήτρης Διακομιχάλης θα επιδιώξει και την “εμπλοκή” των βουλευτών της περιοχής στο ζήτημα που απασχολεί την Κάλυμνο εδώ και μια δεκαετία, εν όψει της επικείμενης απογραφής, στην οποία φαίνεται πως η ιστορική πρωτεύουσα του νησιού, η Χώρα, δεν θα υπάρχει ως αυτοτελής οικισμός, αλλά ως ενιαίος με την Πόθια.

Ένας πολύ δύσκολος γρίφος και μια μεγάλη “μάχη” αναμένεται για τον Δήμαρχο, ο οποίος ήδη βρίσκεται στο “στόχαστρο” των αντιπολιτεύσεων, που του καταλογίζουν αυτή την τροπή που πήρε η υπόθεση από το 2011, κατά την προηγούμενη απογραφή. Πρέπει σε επίπεδο Δημοτικού Συμβουλίου να γίνει εκτενή αναφορά για την εξέλιξη της υπόθεσης, πως φτάσαμε στην απογραφική διαγραφή της Χώρας ως αυτοτελούς οικισμού αλλά και στις μετέπειτα ενέργειες, τόσο με την αίτηση θεραπείας, όσο και με την προσφυγή στο ΣτΕ, αλλά και την ετοιμότητα του τοπικού πολιτικού συστήματος, όσον αφορά την διατύπωση της εν λόγω απόφασης από τον ανώτατο διακστήριο.

Ακολουθεί το δ.τ. από την συνάντηση του Δημάρχου με τον Υπουργό Επικρατείας:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Δήμαρχος Καλύμνου κος Δημ. Διακομιχάλης συναντήθηκε χθες 10-11-2021 με τον Υπουργό Επικρατείας κο Γιώργο Γεραπετρίτη, στον οποίο εξέθεσε όλα τα εκκρεμή ζητήματα που αφορούν το νησί μας .
Ιδιαιτέρως ο κος Δήμαρχος έθεσε το μείζον ζήτημα της διακριτής μεταχείρισης του ιστορικού οικισμού του Χωριού στην καταγραφή από την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία κατά τη διαδικασία της επικείμενης απογραφής.
Ο κος Υπουργός επεσήμανε ότι το θέμα θα μελετηθεί από την κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς.