Από τον Νοέμβριο του 2020, ο “Π.τ.Κ.”, με ρεπορτάζ που δημοσίευσε (στο τέλος το ρεπορτάζ της 23 Νοεμβρίου 2020), αναδείκνυε τα μεγάλα προβλήματα που υπήρχαν στον δρόμο από την περιοχή “Βουβάλη” μέχρι το εργοστάσιο της ΔΕΗ, τα οποία παραμένουν και είναι πλέον επικίνδυνη η κατάσταση, όπως παρουσιάζεται και στην επιστολή των κατοίκων προς τον Δήμαρχο.

Οι κάτοικοι της περιοχής Αγίου Στεφάνου και Λαφασιού, στην επιστολή τους επισημαίνουν την επικινδυνότητα τόσο του οδοστρώματος, λόγω των καθιζήσεων, όσο και την άσχημη κατάσταση των προστατευτικών τοιχίων σε όλο το μήκος της οδού και ζητούν από τον Δήμαρχο να προχωρήσει σε εργασίες συντήρησης αλλά προτείνουν και την κατασκευή δεύτερης παραλιακής οδού, από την αποθήκη Μακρυλλού μέχρι τον “Τρούλο”, ώστε να αποσυμφορηθεί η κυκλοφορία και ιδιαίτερα των βαρέων οχημάτων.

Είναι πέον άμεση η ανάγκη παρέμβασης ώστε να αποσυμφορηθεί η περιοχή και παράλληλα να αποφευχθούν τυχόν δυσάρεστες καταστάσεις και δυνητικά ατυχήματα, αφού το οδόστρωμα είναι πλέον σε οριακό στάδιο όσον αφορά την αντοχή του, με την συχνή διέλευση οχημάτων.

Ακολουθεί η επιστολή των κατοίκων της περιοχής:

Κάλυμνος, 19/10/2021

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να στρέψουμε την προσοχή σας σε ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της περιοχής του Αγίου Στεφάνου, του Λαφασίου αλλά και όλοι όσοι διέρχονται της οδού από το Βουβάλι έως το εργοστάσιο της ΔΕΗ.

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, η συγκεκριμένη οδική αρτηρία εξυπηρετεί καθημερινά πολύ μεγάλο αριθμό διελεύσεων και ιδιαίτερα διελεύσεις βαρέων οχημάτων, αφού στην περιοχή του Λαφασίου δραστηριοποιούνται πολλές επιχειρήσεις του νησιού μας. Επίσης, από αυτήν την οδό εξυπηρετούνται μεταξύ άλλων και οι διερχόμενοι από και προς το Βαθύ Καλύμνου.

Δυστυχώς όμως, η κατάσταση του συγκεκριμένης οδού δεν επιτρέπει την ομαλή και ασφαλή διέλευση όλων των παραπάνω. Αυτό οφείλεται αφενός στην πολλή μεγάλη κίνηση και αφετέρου στις φθορές που υπάρχουν και αφορούν σε τμήματα του δρόμου που παρουσιάζουν καθίζηση και τμήματα των προστατευτικών τοιχίων τα οποία έχουν γκρεμιστεί.

Επειδή η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί είναι πλέον επικίνδυνη για τους κατοίκους και όσους διέρχονται από τον συγκεκριμένο δρόμο, ζητάμε την άμεση παρέμβαση σας. Συγκεκριμένα, θεωρούμε αναγκαία την επισκευή του οδικού δικτύου που παρουσιάζει εμφανείς φθορές και φαινόμενα καθίζησης καθώς και την επισκευή και συντήρηση των προστατευτικών τοιχίων σε όλο το μήκος της οδού. Επιπλέον, εκφράζουμε την ισχυρή πεποίθηση μας ότι ο δρόμος δεν έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετεί πλέον την διέλευση βαρέων οχημάτων και μάλιστα σε δύο κατευθύνσεις και ζητάμε από εσάς τις άμεσες ενέργειες σας προκειμένου να κατασκευαστεί δεύτερη παραλιακή οδός με αφετηρία από τη θέση της αποθήκης σφουγγαριών του κυρίου Μ. Μακρυλλού και διερχόμενος από τον υφιστάμενο δρόμο που οδηγεί στην προβλήτα, να καταλήξει τελικά πλησίον της εισόδου του εργοστασίου της ΔΕΗ, παρακάμπτοντας τον Τρούλο.

Μία τέτοια παρέμβαση θα επιτρέψει τη μονοδρόμηση της οδού και θα αποσυμφορήσει την αυξημένη κίνηση. Την παραπάνω θέση εκφράζουν οι κάτοικοι και οι διερχόμενοι που αντιμετωπίζουν καθημερινά αυτήν την προβληματική κατάσταση και συνυπογράφουν περισσότερα από 245 άτομα. Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων και αναμένουμε τις άμεσες ενέργειες σας για την οριστική και ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος. Με εκτίμηση, Οι υπογράφοντες

Ακολουθούν υπογραφές συμπατριωτών μας

Ακολουθεί το ρεπορτάζ του “Παλμού της Καλύμνου” στις 23 Νοεμβρίου 2020: