Ένα μεγάλο χειροκρότημα εισέπραξαν δύο σοπράνο, η Ekaterina Gubanova από τη Ρωσία και η ουκρανίδα Liudmyla Monastyrska, όταν αγκαλιάστηκαν πριν λίγες μέρες στη σκηνή του Teatro San Carlo της Ιταλίας όπου έκαναν κοινή εμφάνιση, στέλνοντας ένα μήνυμα ειρήνης με τους θεατές να φωνάζουν «Ειρήνη»!

Η Monatstyrska και η Gubanova έχουν μοιραστεί τη σκηνή σε διάφορες παραστάσεις στη Metropolitan Opera αλλά και και στο Wiener Staatsoper.

Αφού ξέσπασε ο πόλεμος, η Monastyrska μίλησε στη La Repubblica στην Ιταλία και καταδίκασε τις ενέργειες του Πούτιν. Σημείωσε επίσης ότι ως Ουκρανή πολίτης δεν ξέρει πού θα πάει καθώς δεν θα μπορεί να είναι στο εξωτερικό για πολύ καιρό.

Όταν ρωτήθηκε για το αν θα τραγουδήσει με τη Gubanova και αν θα παίξει στο πλευρό της Anna Netrebko, η Ουκρανή σοπράνο σημείωσε ότι είχαν μιλήσει πολύ λίγο για το θέμα, αλλά ότι όλοι τους φοβόντουσαν τον πόλεμο.

Η Gubanova, η οποία απουσίαζε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για μέρες, ανέβασε στα social media τη συμβολική στιγμή μεταξύ εκείνης και της Monastyrska και σχολίασε : «Σταματήστε τον πόλεμο».

Οι δύο καλλιτέχνιδες, έδειξαν στην πράξη πως η τέχνη ενώνει, ειδικά όταν με θάρρος οι καλλιτέχνες αναλαμβάνουν τέτοιες πρωτοβουλίες. Δυστυχώς αυτό δεν το έχει αντιληφθεί η υπουργός πολιτισμού Λ. Μενδώνη, η οποία ενώ το 2021 πρωτοστατούσε στις εκδηλώσεις για τον επίσημο εορτασμό του έτους «Ιστορίας Ελλάδας – Ρωσίας» (διοργάνωση του υπ. Εξωτερικών) έσπευσε, χθες  να ακυρώσει τη συνεργασία με ρωσικούς πολιτιστικούς οργανισμούς και να ματαιώσει την αναμετάδοση της Λίμνης των κύκνων.

Βέβαια, μετά την κατακραυγή, η υπουργός εξέδωσε νέα ανακοίνωση, με την οποία χρεώνει την ευθύνη στην εταιρεία Pathe live. Αρκεί να διαβάσει κανείς όμως τις δύο ανακοινώσεις για να βγάλει τα συμπεράσματά του.