Στην πανελλαδική κινητοποίηση της εστιάσης θα συμμετάσχουν οι επιχειρήσεις της Καλύμνου, καθώς αύριο Τρίτη 16 Νοεμβρίου, έχει αναγγελθεί το 24ωρο κλείσιμο των καταστημάτων, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα μέτρα που εφαρμόστηκαν πρόσφατα για τους ελέγχους κατά την είσοδο και παραμονή στα μαγαζιά.

Αύριο στις 10:00 το πρωί, θα γίνει συγκέντρωση των ιδιοκτητών των καταστημάτων εστίασης της Καλύμνου στην πλατεία Επαρχείου, σε συντονισμό με τις κινητοποιήσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχει γίνει γνωστό το ποσοστό συμμετοχής στην 24ωρη απεργία – διαμαρτυρία.

Σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) επισημαίνει ότι πλέον βρίσκονται σε κίνδυνο χιλιάδες θέσεις εργασίας και ζητά από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα στήριξης για τον κλάδο της εστίασης.

«Η εστίαση ψυχορραγεί. Τα λουκέτα και η απώλεια θέσεων εργασίας είναι προ των πυλών. Την Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021 ενώνουμε τις δυνάμεις μας και κλείνουμε τα μαγαζιά μας για 24 ώρες σε όλη την Ελλάδα. Επίδοση ψηφίσματος την ίδια μέρα στον κ. Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου στις 12.00. Σεβόμενοι την δημόσια υγεία, αναζητάμε βιώσιμα μέτρα στήριξης για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε εμείς και οι χιλιάδες εργαζόμενοί μας», επισημαίνει η ΠΟΕΣΕ.

Τα αιτήματα του κλάδου της εστίασης, όπως τα παραθέτει η ΠΟΕΣΕ, είναι τα εξής:

1. Αναπροσαρμογή των προστίμων και μετατόπισή τους και στον παραβάτη.

2. Μεταβολή επιστρεπτέας προκαταβολής σε ΜΗ επιστρεπτέα.

3. Συμμετοχή στην λήψη αποφάσεων με συμμετοχή στις αρμόδιες επιτροπές.

4. Επιδότηση ενεργειακού κόστους και ενοικίου.

5. Επιδότηση εργοδοτικών εισφορών ή αναστολή των συμβάσεων εργασίας.

6. Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών.

7. Μείωση του ΦΠΑ στο 6%.

8. Συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων.

9. Νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του 2020 και των αρχών του 2021.