Από την Κάλυμνο στα Γιάννενα ακολουθώντας το όνειρο της η Μαρία Κλήμη, μία γυναίκα που στήριξε την επιλογή της και την αγάπη της για την μαγειρική, φτιάχνοντας τον δικό της χώρο, ένα πολύ όμορφο εστιατόριο «Το μαγαζάκι που λέγαμε Boutique Restaurant» διεκδικώντας δυναμικά την θέση του σεφ στην κουζίνα αλλά και στο τιμόνι της επιχείρησης της με την ομάδα της να αποτελείται από γυναίκες.
Ακολουθεί η δημοσίευση της σελίδας “otoposmas.gr”, με τη Μαρία να μην “μπορεί να απεγκλωβιστεί” από τις ρίζες της και να προτείνει ένα από τα πιο διαδεδομένα φαγητά της Σαρακοστής στην Κάλυμνο, τα γνωστά “ρεβύθια στο φούρνο”
“Ρεβθια στη γάστρα με κρεμμύδια και δεντρολίβανο. Συνταγή Καλύμνου από την chef Μαρία Κλήμη”

Εν μέσω Σαρακοστής τι καλύτερο φαγητό απο τα ρεβίθια…. Η Μαρία Κλήμη chef και ιδιοκτήτρια του εστιατορίου https://www.facebook.com/tomagazakipoulegameioannina” μας προτείνει απίστευτα νόστιμη συνταγή με ρεβίθια στη γάστρα . Τα κρεμμύδια και το δεντρολίβανο δυναμώνουν την γεύση τους και τα κάνουν ακόμα πιο απολαυστικά.

Τα ρεβίθια στον φούρνο με κρεμμύδια και δεντρολίβανο ,είναι το κατεξοχήν κυριακάτικο σαρακοστιανό φαγητό στην Κάλυμνο. Γιατί κυριακάτικο; Γιατί το έφτιαχναν οι νοικοκυρές το μεσημέρι του Σαββάτου και το έστελναν στον φούρνο της γειτονιάς. Ψηνόταν σε χαμηλή θερμοκρασία όλη νύχτα, να έρθει να μελώσει. Το έπαιρναν στο σπίτι αμέσως μετά το τέλος της κυριακάτικης λειτουργίας.
“Μαρία Κλήμη chef”
Ρεβίθια στον φούρνο, με κρεμμύδια και δεντρολίβανο.
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 1 ώρα ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 1 ώρα 30 λεπτά
Υλικά
- 1 κιλό ρεβίθια
- 5 κρεμμύδια μεγάλα σε λεπτές φέτες
- 2 κλαδάκια δεντρολίβανο
- 2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
- 1 νεροπότηρο ελαιόλαδο – ή και περισσότερο –
- 1 κουτ.γλυκού μαγειρική σόδα – προαιρετικά –
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
- Μουλιάζουμε τα ρεβίθια από βραδύς σε νερό. Τα ξεπλένουμε τα στραγγίζουμε, ρίχνουμε την σόδα, τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε για πέντε λεπτά.
- Τα ξεπλένουμε πολύ καλά και πάλι και τα βράζουμε σε χύτρα καλύπτοντας τα με νερό ένα πεντάλεπτο από την ώρα που θα σηκωθεί η βαλβίδα. Όταν βράσουν, με τρυπητή κουτάλα τα μεταφέρουμε στην γάστρα . Προσοχή, κρατάμε τουλάχιστον το μισό από το νερό στο οποίο έβρασαν.
- Απλώνουμε από πάνω τα κρεμμύδια που έχουν κοπεί σε φέτες και τα κλαδάκια του δεντρολίβανου. Στο νερό που έχουμε κρατήσει διαλύουμε τον πελτέ ντομάτας και προσθέτουμε όσο αλάτι και πιπέρι επιθυμούμε. Περιλούζουμε τα ρεβίθια και τέλος ρίχνουμε και το ελαιόλαδο.
- Σκεπάζουμε την γάστρα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 C για μιάμιση ώρα περίπου. ( ο χρόνος ψησίματος μπορεί να διαφέρει. Εξαρτάται από τον φούρνο και από το πόσο καλομαγείρευτα είναι τα ρεβίθια).
Σημειώσεις

Καλή επιτυχία! Μαρία Κλήμη Chef