Πρόσκληση για συνεργασία σε πολιτιστικά, κυρίως, θέματα, μέσω της βιβλιοθήκης ενηλίκων που εγκαινιάστηκε αυτές τις ημέρες στο 2ο Δημοτικό Σχολείο της πόλεως Καλύμνου, απευθύνουν προς τους Καλύμνιους της Αμερικής, αλλά και όλου του Κόσμου, ο διευθυντής του σχολείου αυτού, Γιάννης Θεοφιλίδης, και η συντονίστρια εκπαιδευτικού Εργου του ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κρήτης, Ελένη Πουλλά, η οποία είχε και την πρωτοβουλία δημιουργίας της βιβλιοθήκης αυτής

Γράφει ο
Σταύρος Μαρμαρινός
στον «Εθνικό Κήρυκα»

Σχετικά, ζητείται και η ηλεκτρονική σύνδεση της εν λόγω βιβλιοθήκης με τη δημοτική βιβλιοθήκη του «Ελληνικού Χωριού», Τάρπον Σπρινγκς.

Η βιβλιοθήκη ενηλίκων, που ονομάζεται «Νίκη Χούλη-Γεωργιάδου», έχει στόχο να λειτουργήσει ως επιμορφωτικό κέντρο για εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές, αλλά και ως ζωντανό κοινωνικό κύτταρο, όπως ανακοινώθηκε, με κύριο μέλημα τη συνεργατική καλλιέργεια γνώσεων, δεξιοτήτων και σχέσεων στην τοπική και παγκόσμια κοινότητα.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη σύνδεση των Καλυμνίων της Ομογένειας με τη βιβλιοθήκη, μέσα από τη συνδιοργάνωση σεμιναρίων, εργαστηρίων και διαφόρων άλλων εκδηλώσεων.

Η οργανωτική επιτροπή, όπως τονίζει, προσκαλεί τους Καλύμνιους που ζουν στην Αμερική, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, «να επικοινωνήσουν μαζί μας για να διερευνήσουμε τρόπους συνεργασίας. Ιδιαίτερα, καλούμε τον πνευματικό κόσμο της Ομογένειας (συγγραφείς, ποιητές, επιστήμονες, καλλιτέχνες) να μοιραστούν μαζί μας τις γνώσεις και το έργο τους, μέσα από εκδηλώσεις που θα διοργανώσουμε διαδικτυακά, ή εκ του σύνεγγυς μέσω της βιβλιοθήκης».
Για την όλη προσπάθεια, η οργανωτική υπεύθυνη κ. Πουλλά τονίζει ότι η λειτουργία μιας τέτοιας βιβλιοθήκης ενηλίκων σε ένα ακριτικό νησί, όπως είναι η Κάλυμνος, μπορεί να γίνει η αφορμή για τη δημιουργία ενός πρότυπου κέντρου επιιμόρφωσης ενηλίκων στο οποίο θα διοργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις με τη συμμετοχή ακαδημαϊκών, εκπαιδευτικών και ιδιωτών από όλα τα Δωδεκάνησα, την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Σε δήλωσή της στον «Εθνικό Κήρυκα» η κ. Πουλλά, είπε, επίσης, ότι θα μπορεί, για παράδειγμα, ένας συγγραφέας, να παρουσιάσει, μέσω της νέας βιβλιοθήκης, ένα καινούργιο έργο του, ή ένας σκηνοθέτης ένα θεατρικό έργο του, ή ένας καλλιτέχνης εικαστικών τεχνών. «Είναι μια ευκαιρία να γίνει γνωστό στην Ελλάδα το έργο κάποιου δημιουργού», τόνισε. «Εχουμε υπ’ όψιν, να οργανώσουμε προσεχώς και ένα φεστιβάλ, αφιερωμένο στην ξενητειά. Μπορεί να περιλαμβάνει προβολή και παρουσίαση ταινιών, θεατρικών έργων, μουσικής κ.λπ. Προσωπικά, είμαι στην αναζήτηση προσώπων αυτών των κατηγοριών».

Στο αίτημα του κ. Θεοφιλίδη προς τον Δήμο του Τάρπον Σπρινγκς για τη σύνδεση των δύο βιβλιοθηκών, αναφέρεται ότι σχετική παρότρυνση έγινε από τον τέως δήμαρχο του «Ελληνικού Χωριού», Κρις Αλαχούζο, ο οποίος μικρός φοιτούσε στο 2ο Δημοτικό Σχολείο της πόλης της Καλύμνου. Προστίθεται δε ότι το σχολείο αυτό στεγάζεται σε ένα ιστορικό κτήριο, μια αποθήκη σφουγγαριών, που ανήκε στον διάσημο Καλύμνιο έμπορο, Νίκο Βούβαλη, ο οποίος το δώρισε στο Δήμο Καλύμνου για να χρησιμοποιηθεί ως σχολείο. Η παιδική βιβλιοθήκη του Σχολείου είναι αφιερωμένη σ’ αυτόν και φέρει το όνομά του. Η βιβλιοθήκη ενηλίκων που εγκαινιάστηκε, φέρει το όνομα της αείμνηστης δασκάλας Νίκης Χούλης – Γεωργιάδου.

Με την ευκαιρία αυτή, ο κ. Θεοφιλίδης υπενθυμίζει ότι η Κάλυμνος είναι η πρώτη πόλη με την οποία έχει αδελφοποιηθεί το Τάρπον Σπρινγκς, με σκοπό την ανταλλαγή σε θέματα εκπαίδευσης και, γενικά, πολιτισμού. Η ηλεκτρονική σύνδεση των δύο βιβλιοθηκών, θα είναι επωφελής για τους κατοίκους του Τάρπον Σπρινγς και της Καλύμνου.

Και ο κ. Θεοφιλίδης υπογραμμίζει στη συνέχεια: «Η Κάλυμνος είναι ένα νησί που έστελνε και στέλνει μετανάστες σε όλο τον κόσμο. Θεωρούμε απολύτως απαραίτητο να βρούμε τα διαπολιτισμικά κανάλια επανασύνδεσης με την ελληνική ομογένεια, ώστε να αναπτυχθούν και να ενισχυθούν οι πολιτιστικές σχέσεις και οι ευκαιρίες εκπαίδευσης. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η πνευματική και πνευματική επανένωση αυτών που έφυγαν με αυτούς που έμειναν πίσω θα βοηθήσει και στην ανάπτυξη της ενσυναίσθησης και θα ενισχύσει τους τόσο επιθυμητούς, καταπραϋντικούς δεσμούς της ψυχής».

Μιλώντας στον «Ε.Κ.» για τη συνεργασία της βιβλιοθήκης με την Ομογένεια, ο κ. Θεοφιλίδης, τόνισε: «Εχει διπλή αξία και σημασία. Από τη μια, οι απόδημοι θα νιώθουν κοντά στον τόπο τους και από την άλλη, οι ντόπιοι στο νησί, θα νιώθουν τη σύνδεση που έχουν με τους απόδημους».

Από την πλευρά του, για το θέμα αυτό, ο τέως δήμαρχος του Τάρπον Σπρινγκς, κ. Αλαχούζος, ο οποίος ήταν μεταξύ των επισήμων κατά τα εγκαίνια της βιβλιοθήκης ενηλίκων, είπε στον «Εθνικό Κήρυκα»: «Η σύνδεση των δύο βιβλιοθηκών είναι επωφελής και για τις δύο πλευρές. Σε ό,τι αφορά τους μαθητές της Καλύμνου, θα είναι δυνατόν να κάνουν διαδικτυακά χρήσιμες έρευνες και μελέτες, με τη χρήση μιας καλής αμερικανικής βιβλιοθήκης σε μια περιοχή γεμάτη από συμπατριώτες τους».

(Πληροφορίες από rodiaki.gr)