Μετά τα όσα μεσολάβησαν ανάμεσα στον Δήμαρχο και σε εκπροσώπους της Καλυμνιακής ομογένειας (της Προέδρου των Συλλόγων Καλυμνίων της Ν. Υόρκης), ακολούθησε επιστολή του κ. Νικόλα Καλούρη, προέδρου της Πανκαλυμνιακής Αμερικής.

Ο κ. Καλούρης, αναφέρεται στους στόχους, για την τυπική πλέον ολοκλήρωση της Παγκαλυμνιακής Ομοσπονδίας μέσα στο 2022,  τις σχέσεις των παροικιακών συλλόγων με την εκάστοτε Δημοτική Αρχή, στο θέμα της δημιουργίας του Γραφείου Αποδήμων, που αφορά πάγιο αίτημα των ομογενών και δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί, όπως ανέφερε και η κ. Κουλλιά. Όσον αφορά τα υπόλοιπά που αναφέρθηκαν από την Πρόεδρο των Συλλόγων της Ν. Υόρκης σε συνέντευξή της, ο κ. Καλούρης τονίζει πως «δεν αφορούν την Πανκαλυμνιακή Αμερικής που , από δημιουργίας της Συνεργαζόταν Συνεργάζεται και θα Συνεργάζεται με τον όποιο επόμενο Δήμαρχο»

Ακολουθεί η επιστολή του Προέδρου κ. Καλούρη:

«Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε Καλυμνίων, Δημήτρη Διακομιχάλη,

Σας ευχόμαστε καλή δημιουργική χρονιά που ίσως στις αρχές του καλοκαιριού έλθει το τέλος της πανδημίας covid 19 ώστε να επισκεφθούν Έλληνες και Καλύμνιοι της Διασποράς την Πατρίδα τους την Κάλυμνο που τόσο νοσταλγούν. Κι ελπίζουμε το καλοκαίρι του 2022 να ολοκληρώσουμε τυπικά και ουσιαστικά τη δημιουργία της Παγκόσμιας Πανκαλυμνιακής Ομοσπονδίας που ξεκινήσαμε πριν 2,5 Χρόνια και η πανδημία μας έφερε καθυστερήσεις κι αναβολές. Οι σύλλογοι Αμερικής Αυστραλίας Γαλλίας Αθήνας Ρόδου εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση και την ολοκλήρωση του στόχου.

Όσον αφορά τώρα τις δηλώσεις που έκανε στο πρόσφατο ταξίδι της στην Κάλυμνο η πρόεδρος του συλλόγου των Καλυμνίων της Νέας Υόρκης Ευδοκία Κουλλιά και αντιπρόεδρος της Πανκαλυμνιακής, για το θέμα της στελέχωσης του γραφείου επικοινωνίας με την Ομογένεια θέλω να θυμίσω ότι εδώ και 10 Χρόνια τώρα, το συζητάμε πάντα στις συνεδριάσεις των προέδρων των σωματείων με την εκάστοτε Δημοτική αρχή Καλύμνου ,όλοι το τονίσουμε, όλοι συμφωνούμε αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό να γίνει έως τώρα. Ελπίζουμε φέτος κ. Δήμαρχε το θέμα αυτό να λυθεί και να αναλάβει κάποιος την επικοινωνία με την Ομογένεια.

Για όλα τα υπόλοιπα που ελέγχθηκαν από την κ. Κουλλιά, δεν αφορούν την Πανκαλυμνιακή Αμερικής που , από δημιουργίας της Συνεργαζόταν Συνεργάζεται και θα Συνεργάζεται με τον όποιο επόμενο Δήμαρχο  

Κ. Διακομιχάλη σας θέλουμε κοντά στα ζητήματα της Ομογένειας που πάντα στέκονται αρωγοί στις ανάγκες της Αγαπημένης μας Πατρίδας.

Το καλοκαίρι του 2022 θα επισφραγίσει τη δημιουργία και λειτουργία της Παγκόσμιας Πανκαλυμνιακής Ομοσπονδίας και σας θέλουμε όλους , δίπλα μας.

Με εκτίμηση ο Πρόεδρος της Πανκαλυμνιακής Αμερικής

κ. Νικόλαος Καλουρης»