Με σημερινή ανακοίνωσή της η παράταξη «Κάλυμνος Ενότητα Αναγέννηση», με επικεφαλής τον Γιάννη Μαστροκούκο, υποβάλλει στο Δημοτικό Συμβούλιο προτάσεις για την Οργάνωση, Προστασία και Εξέλιξη του Αναρριχητικού Τουρισμού

Το βασικότερο ζήτημα για την μείζονα αντιπολίτευση, είναι η προστασία των αναρριχητικών διαδρομών, από «ιδιοκτησιακές διεκδικήσεις», που θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον της Αναρρίχησης.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της παράταξης:

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ

ΚΑΛΥΜΝΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ

ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ: ΜΑΣΤΡΟΚΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΚΑΛΥΜΝΟΣ 21/09/2021

                                    Προς : Το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Καλυμνίων

«ΟΡΓΑΝΩΣΗ, ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΑΝΑΡΡΙΧΗΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ»

Κύριε πρόεδρε,

Η Κάλυμνος ,όπως γνωρίζετε ,αποτελεί παγκοσμίως τον πρώτο αναρριχητικό προορισμό. Διαθέτει πάνω από τρεις χιλιάδες  αναρριχητικές διαδρομές, σε εξαιρετικής ποιότητας πετρωμάτων-βράχων και με βαθμό δυσκολιών στην αναρρίχηση ,που καλύπτει όλα τα επίπεδα των ενδιαφερομένων. Η ποιότητα των βράχων ,η φυσική ομορφιά ο συνδυασμός των πεδίων με τη θάλασσα, οι μικρές αποστάσεις από κατοικημένες περιοχές, οι ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες, η τοπική γαστρονομία,  είναι μόνο μερικά από τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, που κάνουν την Κάλυμνο ανταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η αναρρίχηση ξεκίνησε από το μηδέν.  Μέσα σε λίγα χρόνια έφθασε στην κορυφή. Κάθε δημοτική αρχή οφείλει και υποχρεούται να μεριμνεί ,να διατηρεί και να αναπτύσσει τον σπουδαίο αυτό κλάδο της οικονομικής μας ζωής.

Σήμερα ,πολλές και αντιφατικές δράσεις πλησίον των αναρριχητικών διαδρομών, αλλά και ιδιοκτησιακές διεκδικήσεις, δημιουργούν θέματα ζωτικής σημασίας για το μέλλον της αναρρίχησης.

Έχοντας υπόψη τα ανωτέρω προτείνουμε:

  1. Την ανάληψη πρωτοβουλίας εκ μέρους της δημοτικής αρχής ,για την δημιουργία και ανακήρυξη των αναρριχητικών περιοχών ,σε «Εθνικό Αναρριχητικό Πάρκο» Η αναρρίχηση εκτός της τοπικής σημασίας, αποτελεί και Εθνικό κεφάλαιο.
  2. Την επανεκκίνηση των διαδικασιών για την ψήφιση του σχετικού νόμου πλαίσιο
  3. Την ίδρυση δημοτικού μη κερδοσκοπικού φορέα , με αντικείμενο ευθύνης την αναρρίχηση.
  4.  Ο φορέας , εκτός των άλλων, θα διαθέτει Γραφείο  για την μέριμνα  εσόδων, τον έλεγχο  συντήρησης,  διάνοιξης νέων πεδίων , την ποιότητα των χρησιμοποιούμενων υλικών…. (το αντικείμενο είναι τεράστιο και δεν εξαντλείται στην παρούσα καταγραφή).
  5. Την σύνταξη φακέλου και την προσπάθεια ένταξής του σε χρηματοδοτούμενα ευρωπαϊκά  προγράμματα για: α) Συντήρηση μεγάλου αριθμού διαδρομών. β) Διάνοιξη μεγάλου αριθμού νέων διαδρομών. γ) Δημιουργία φυσικών λιθόστρωτων μονοπατιών  προς τα αναρριχητικά πεδία και ειδικών μονοπατιών για τους διασώστες. δ) Επιμέλεια σημείων θέασης και ανάπαυσης. ε) Κατασκευή μικρών λιμενικών  χώρων πρόσβασης (Μόλων) στα πιο δημοφιλή πεδία που έχουν πρόσβαση από θάλασσα.
  6. Άμεσος  χαρακτηρισμός  βράχων σε αναρριχητικά πεδία. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται η πρόσβαση προς αυτά  και προστατεύονται οι περιοχές από τους επίδοξους καταπατητές, αφού έτσι  θα αποτελούν πλέον  δημόσιο αγαθό.
  7. Αξιοποίηση όλων των αεροφωτογραφιών αλλά και κάθε πρόσφορου υλικού, όπου φαίνεται η αποτύπωση μονοπατιών προϋφιστάμενων του 1948.Βάσει της σχετικής νομοθεσίας αυτά δεν καταπατούνται και εξασφαλίζουν προσβασιμότητα στις επιθυμητές περιοχές.
  8. Ένταξη και χαρακτηρισμός των μικρών παραλιών, που βρίσκονται σε διάφορα σημεία του νησιού μας ,ως περιοχές υποστήριξης  και σημεία αναφοράς των αναρριχητών. Ο  άμεσος χαρακτηρισμός τους διασφαλίζει και την προσβασιμότητά τους.

H παρούσα εισήγηση ,  αποτελεί μέρος  των θέσεων μας, για την προστασία και περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα της αναρρίχησης.

Για την παράταξη΄

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι

Μαστροκούκος Γιαννης, Λελέκης Μιχάλης, Αναστασία Κάτρη, Καμπουράκης Μιχάλης, Μακρυνάκης Κώστας, Κάτρης Μιχάλης.