Δυο ισχυροί σεισμοί , της τάξεως του 3,8 και 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σε διάστημα δύο λεπτών, δίπλα από τη Ψέριμο, ξύπνησαν σήμερα Σάββατο 11 Νοεμβρίου την Κάλυμνο, ενώ το νησί δεν έχει σταματήσει να … “κουνιέται” και ο Ευθύμιος Λέκκας είναι καθησυχαστικός για το φαινόμενο.

Συνεχίζεται η μετασεισμική δραστηριότητα στην Κάλυμνο, μετά τους δύο σεισμούς κατά τις πρώτες πρωινές ώρες (03:53 και 03:55), που βρήκαν τους κατοίκους να βγαίνουν στους δρόμους, λόγω της έντασης, καθώς η απόσταση από την εστία είναι πολύ μικρή (Ανάμεσα Ψέριμο και Πλάτη), γύρω στα 8,8 χιλιόμετρα και ουσιαστικά είναι μέσα στη λεκάνη του λιμανιού της Καλύμνου και μάλιστα σε μικρό εστιακό βάθος, που υπολογίζεται γύρω στα 5 χιλιόμετρα, γεγονός που ταρακούνησε το νησί, ενώ αισθητός έγινε στην Κω και στα παράλια της Τουρκίας, χωρίς να αναφερθούν ζημιές.

Οι ειδικοί είναι καθησυχαστικοί και ο Ευθύμης Λέκκας δήλωσε ότι είναι υπο παρακολούθηση η δραστηριότητα στην περιοχή. Να επισημανθεί όμως πως η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή, έχει ξεκινήσει από τις 30 Σεπτεμβρίου, οπότε έδωσε σεισμό της τάξεως των 4,1 βαθμών και ακολούθησε σεισμική δόνηση των 3,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στις 5 Οκτωβρίου. Παράλληλα τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν πως δεν έχει δώσει σεισμική δραστηριότητα η περιοχή τα τελευταία 50 χρόνια.

Τέλος αυτό που προκαλεί ανησυχία στους κατοίκους, μετά και τους δύο πρωινούς απανωτούς σεισμούς, είναι το γεγονός πως στις γειτονιές της Καλύμνου υπάρχουν δεκάδες εγκαταλελειμμένα σπίτια, τα οποία είναι ετοιμόρροπα και παρόλο που σημειώθηκαν κατά καιρούς ατυχήματα και μάλιστα το ένα ήταν θανατηφόρο, αφού στοίχισε τη ζωή σε έν μαθητή δημοτικού η πτώση ενός μπαλκονιού στον Άγιο Θεολόγο, δεν έχουν γίνει ενέργειες για να εξαλειφθεί ο κίνδυνος, ιδιαίτερα στην περίπτωση ενός έντονου σεισμού.

Φυσικά οι ανησυχίες όλων στρέφονται και στους ογκόλιθους που βρίσκονται διάσπαρτοι στα βουνά του νησιού (Ο Ε. Λέκκας και η ομάδα του κατέγραψαν περίπου 1500 ιδιαίτερα επικίνδυνους) και μάλιστα πάνω από πυκνοκατοικημένε περιοχές, όπως στον Άγιο Μάμα, που σημειώθηκε ήδη μια κατολίσθηση, χωρίς ευτυχώς δυσάρεστες συνέπειες, αλλά και στην περιοχή του Μασουριού.