Εμμανουήλ Μουσελλής
Εμμανουήλ Μουσελλής
Εμμανουήλ Μουσελλής
Εμμανουήλ Μουσελλής

“Η συνεργασία με τον Μασούτη θα μας δώσει τη δυνατότητα να επιβιώσουμε τα επόμενα χρόνια. Μας εξασφαλίζει για τουλάχιστον 10 με 15 έτη” δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του SYNKA, Απόστολος Αλεξάκης

Με ισχυρή πλειοψηφία 96,1% έλαβε την έγκριση των μετόχων της κρητικής συνεταιριστικής αλυσίδας, SYNKA, η απόσχιση του κλάδου λιανικής και η ταυτόχρονη δημιουργία της εταιρείας “ΣΥΝ.ΚΑ. Κρήτης Υπεραγορές Α.Ε.”, υπό την οποία θα συμπλεύσουν επιχειρηματικά κατά το προσεχές χρονικό διάστημα ο Μασούτης και ο SYNKA με συμμετοχή 50-50.

Επί της ουσίας η σύμπραξη με τον Μασούτη φέρνει αυτή τη στιγμή τη δημιουργία ενός ομίλου με κύκλο εργασιών ύψους 1,1 δισεκατομμυρίου ευρώ. Να σημειωθεί ότι ο κύκλος εργασιών για τον Μασούτη το 2021 ήταν στα επίπεδα του κύκλου εργασιών του 2020, όταν “έγραψε” 882 εκατ. ευρώ και ο SYNKA από την πλευρά του τζίραρε το 2021 235 εκατ. ευρώ. 

Του Γιώργου Λαμπίρη

Σε συνέχεια της γενικής συνέλευσης αναμένεται εντός της ημέρας και η επίσημη ανακοίνωση για τη συμφωνία από την πλευρά του Μασούτη, ενώ το σχέδιο απόσχισης του κλάδου λιανικής, η δημιουργία της νεοσύστατης εταιρείας και η συμφωνία θα τεθούν προσεχώς στην κρησάρα της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Καθολική η αποδοχή της συμφωνίας με τον Μασούτη

Παρά τις αποσπασματικές αντιδράσεις – ενστάσεις που εμφανίστηκαν από μικρή μερίδα των μετόχων του SYNKA, η αποδοχή της πρότασης της διοίκησης για απόσχιση του κλάδου λιανικής και τη δημιουργία της νέας εταιρείας ήταν σχεδόν καθολική, γεγονός που ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο για την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τον Μασούτη. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στη συνέλευση συμμετείχαν 433 μέτοχοι – 400 ήταν η ελάχιστη συμμετοχή -, ενώ περισσότερα από 300 άτομα συμμετείχαν εξ αποστάσεως, μέσω διαδικτύου. Η γενική συνέλευση πραγματοποιήθηκε στην Επισκοπή Αγυιάς Χανίων, στις ειδικά διαμορφωμένες αποθηκευτικές εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού, ενώ η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε με κάλπη και παραβάν. 

Τα προσδοκόμενα οφέλη από τη συμφωνία

Όπως ανέφερε σχετικά στο πλαίσιο της γενική συνέλευσης ο Δημήτρης Αλεξάκης, αντιπρόεδρος του SYNKA, “οι τρεις μεγαλύτερες εταιρείες σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα κατέχουν το 70% της αγοράς. Εμείς είμαστε περίπου το 2%. Πρέπει να θωρακιστούμε και η συνεργασία αυτή θα μας επιτρέψει να αγοράζουμε φθηνότερα τα προϊόντα. Ο συνεταιρισμός όχι μόνο θα διατηρήσει ποσοστό 50% επί του μετοχικού κεφαλαίου, αλλά θα διατηρήσει και το μάνατζμεντ. Η εταιρεία παραμένει στα Χανιά”.

Να σημειωθεί ότι ο SYNKA ετοιμάζει αυτή την περίοδο ένα νέο σούπερ μάρκετ στα Λιβάδια Χανίων, ενώ θεωρείται αρκετά πιθανό με βάση τα όσα ανέφερε ο κ. Αλεξάκης, να δημιουργηθεί και ένα ακόμη στο Ρέθυμνο. 

Συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων της νέας εταιρείας από τους μετόχους του SYNKA

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε από τον ίδιο ότι οι μέτοχοι – περισσότεροι από 8.000 – του SYNKA θα συνεχίσουν να συμμετέχουν στις αποφάσεις της νέας κοινής εταιρείας που συγκροτείται με τον Μασούτη, δεδομένου ότι ο συνεταιρισμός θα διατηρήσει την ευθύνη του μάνατζμεντ σε αυτήν. Προανήγγειλε επίσης ότι τα προϊόντα των τοπικών προμηθευτών της Κρήτης θα βρεθούν σε περισσότερα σημεία πώλησης, μέσα από το ευρύ δίκτυο της Μασούτης.

Παράταση ζωής για τον SYNKA

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του SYNKA, Απόστολος Αλεξάκης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η συνεργασία με τον Μασούτη θα δώσει την δυνατότητα συνέχισης της παρουσίας του συνεταιρισμού σούπερ μάρκετ της Κρήτης, σε μία αγορά η οποία χαρακτηρίζεται από έντονες τάσεις συγκέντρωσης. Επί της ουσίας ο ίδιος έκανε λόγο για ένα βήμα που δίνει την δυνατότητα στον SYNKA να επιβιώσει στην έντονα ανταγωνιστική αγορά του εγχώριου οργανωμένου λιαμεμπορίου.  “Η συνεργασία με τον Μασούτη θα μας δώσει τη δυνατότητα να επιβιώσουμε τα επόμενα χρόνια. Μας εξασφαλίζει για τουλάχιστον 10 με 15 έτη”, σημείωσε μεταξύ άλλων ο Απόστολος Αλεξάκης.

“Τη διετία ’79-’80 ο Συνεταιρισμός είχε 27 εκατομμύρια δραχμές τζίρο και 2 εκατομμύρια ζημιά. Η μετοχή είχε 30 ευρώ. Σήμερα η μετοχή έχει 450 ευρώ, o Συνεταιρισμός έχει διαθέσει 25,8 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων 11 εκατ. ευρώ ως μέρισμα στους μετόχους, 9 εκατ. ευρώ μέσω της bonus κάρτας και 6 εκατ. ευρώ σε συσσίτια και σε μονάδες κοινωνικού χαρακτήρα στα Χανιά”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Απόστολος Αλεξάκης.

Η δημιουργία του ΕΛΟΜΑΣ ως απάντηση στις επεκτατικές τάσεις του Μαρινόπουλου

“Κάποια στιγμή βρεθήκαμε πέντε αλυσίδες στο ξενοδοχείο Καψής της Θεσσαλονίκης. Έτσι δημιουργήθηκε ο ΕΛΟΜΑΣ, ο οποίος αποτέλεσε τη λύση απέναντι στη δυσκολία που αντιμετωπίζαμε με την εταιρεία Μαρινόπουλος, ο οποίος εξαγόραζε τη μία αλυσίδα μετά την άλλη. Στη συνέχεια δεχτήκαμε πρόταση από το Ατλάντικ, από τον αείμνηστο κύριο Αποστόλου, όπου συνεργαστήκαμε και πάλι για το καλό όλων μας. Όλοι ωφεληθήκαμε. Όμως υπάρχει και το θέμα της ελληνικής νοοτροπίας και έτσι μετά από δύο χρόνια το 99% των μελών του SYNKA ήθελαν να διακόψουν τη συνεργασία με τα Ατλάντικ. Ο μοναδικός που δεν συμφώνησα ήμουν εγώ. Ωστόσο η πλειοψηφία δεν συμφώνησε και όρισε ότι θα αναλάβω πρόεδρος στον ΕΛΟΜΑΣ, όπως και έγινε έως και σήμερα”, συμπλήρωσε ο κύριος Αλεξάκης.

“Κάναμε προσπάθειες να συνεργαστούμε με τον βασιλιά του λιανεμπορίου, τον Βερόπουλο και με τον Σκλαβενίτη. Ωστόσο στην Ελλάδα δεν μάθαμε να συνεργαζόμαστε. Πιστεύω ότι είμαστε από τις ελάχιστες αλυσίδες που είχε τη διάθεση της συνεργασίας. Και τώρα μετά από πρόταση που δεχτήκαμε, προχωράμε σε συνεργασία με τον κ. Μασούτη που θα μας δώσει την δυνατότητα να επιβιώσουμε έως και 15 χρόνια”. 

Επανεκλογή των στελεχών της υφιστάμενης διοίκησης

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης πραγματοποιήθηκε και η εκλογή μελών που θα συγκροτούν το διοικητικό συμβούλιο, όπου υπερψηφίστηκε ουσιαστικά η παραμονή της ήδη υπάρχουσας διοίκησης, ήτοι του Απόστολου Αλεξάκη, του Δημήτρη Αλεξάκη, του Γιώργου Μπαουράκη, του Ηλία Γεωργιακάκη, του Γιώργου Κουκουράκη και του Παράσχου Κουφού.

capital.gr

Χατζημάρκος
Χατζημάρκος
Χατζημάρκος
Χατζημάρκος