Σήμερα Δευτέρα 6 Ιουνίου, οι υποψήφιοι των ΓΕΛ για τις Πανελλαδικές 2022, εξετάστηκαν σε Αρχαία Ελληνικά, Μαθηματικά και Βιολογία, προσανατολισμού, με κύριο γνώρισμα και στα τρία μαθήματα τον πολύ χρόνο που απαιτούσαν όλα τα ζητούμενα και την σωστή του διαχείριση από τους υποψηφίους.
Μετά από δύο χρόνια πανδημίας, εγκλεισμού και εξ αποστάσεως διαδασκαλεία και με τους μαθητές να μην έχουν υποστεί σε εξετάσεις όλο αυτό το διάστημα και με την προετοιμασία σε Α’ και Β’ Λυκείου να έχει γίνει εκτός του σχολικού χώρου και της διά ζώσης εκπαίδευσης, ενώ ο όγκος της εξεταστέας ύλης να είναι πολύ μεγάλος, κλήθηκαν σήμερα, δεύτερη ημέρα των Πανελλαδικών εξετάσεων, να αντιμετωπίσουν θέματα που κρίνονται … απαιτητικά.
Στη συνέχεια παρατίθενται τα σημερινά θέματα και να αναφερθεί πως αύριο Τρίτη 7 Ιουνίου, ακολουθούν οι εξεταζόμενοι των ΕΠΑΛ σε Ανατομία-Φυσιολογία ΙΙ, Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (ΑΟΘ), Δίκτυα Υπολογιστών και Αρχές Βιολογικής Γεωργίας, ενώ την Τετάρτη 8 του μήνα, οι υποψήφιοι των ΓΕΛ εξετάζονται σε Λατινικά, Χημεία και Πληροφορική και ολοκληρώνουν τα εξεταζόμενα μαθήματα την Παρασκευή, 10 Ιουνίου, με Ιστορία, Φυσική, Οικονομία. Οι μαθητές των ΕΠΑΛ τελειώνουν με τις εξετάσεις στις 17 Ιουνίου και ακολουθούν τα Ειδικά Μαθήματα από 18-30 Ιουνίου, τόσο για τους υποψηφίους των ΓΕΛ, όσο των ΕΠΑΛ.
Αρχαία Ελληνικά προσανατολισμού: (σχολιασμός από τον φιλόλογο Θανάση Αθανασίου)
Τα Αρχαία Ελληνικά προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών, ένα μάθημα που διαχρονικα΄εγείρει άγχος και ανασφάλεια στους υποψηφίους. Σήμερα αυτό επαληθεύτηκε για μια ακόμη φορά, καθώς τα θέματα κρίνονται πολύ απαιτητικά, τόσο στο γνωστό όσο κυρίως στο άγνωστο, που απαιτούσε πολύ μεγάλη προετοιμασία από τους υποψηφίους. Στο διδαγμένο κείμενο, επιλεχτηκαν σήμερα η ενότητα 17 από τα Πολιτικά του Αριστοτέλη και η ενότητα 20 Οι Διατριβαί του Επίκτητου, ενότητες που είχαν αφαιρεθεί από την εξεταστέα ύλη τα δύο τελευταία χρόνια. Τα δύο κείμεαν έχουν αρκετά κοινά σημεία μεταξύ τους και ιδιαίτερα αφορούν τον άνθρωπο, ως “έλλογο ον” και την λογική ως ειδοποιός διαφορά του από τα ζώα. Οι ασκήσεις του διδαγμένου, ιδιαίτερα τα ερωτήματα Β1, Β2 και Β5, ήταν απαιτητικές και ο μαθητής θα έπρπε να είναι διαιίτερα προετοιμασμένος στα διδαγμένα κείμενα της ύλης, με τον χρόνο να είναι ο μεγάλος αντίπαλος των υποψηφίων, αφού οι απαντήσεις απαιτούσαν εκτενή ανάλυση από τα παιδιά. Στο αδίδακτο, ο Θουκυδίδης για μια ακόμη φορά δυσκόλεψε πολύ τους μαθητές στην κατανόηση και στη μετάφραση του αποσπάσματος που ζητήθηκε, θυμίζοντας κατά πολύ το μακρινό 2015. Συγκεκριμένα τέθηκε απόσπασμα από τις Θουκυδίδου Ιστορίες, Α 121, 1-4, ζητούσε μετάφραση του τελευταίου μέρους του κειμένου, ενώ η ερώτηση κατανόησης δεν ήταν δύσκολη, φτάνει βέβαια ο μαθητής να έχει συλλάβει το νόημα του κειμένου. Οι ασκήσεις γραμματικής και συντακτικού δημιούργησαν μια ακόμη δυσκολία για τους υποψηφίους, ιδιαίτερα η τελευταία του συντακτικού, που ζητήθηκε η μετατροπή φράσης στον πλάγιο λόγο, που τέθηκε μετά από χρόνια και μάλιστα δίχασε τους φιλολόγους, σε σχέση με τις οδηγίες που έδωσε η ΚΕΕ, που κρίνονται πως δόθηκαν “εκ παραδρομής”, καθώς αναφέρουν ετεροπροσωπία, όμως η εξάρτηση που δόθηκε «Οἱ Κορίνθιοι ἔλεγον», παρέπεμπε σε ταυτοπροσωπία.
Μαθηματικά προσανατολισμού:
Σύμφωνα με τους πρώτους σχολιασμούς που έγιναν για τα θέματα των Μαθηματικών, απαιτούσαν πάρα πολύ χρόνο από τους μαθητές για να τα απαντήσουν και ήταν διαβαθμισμένης δυσκολίας, ειδικά το Δ΄ θέμα που ήταν για καλά διαβασμένους.
Βιολογία προσανατολισμού:
Και στην Βιολογία, οι εκτιμήσεις των ειδικών αναφέρουν πως περιελάμβαναν θέματα διαβαθμισμένης δυσκολίας και στο μάθημα αυτό οι υποψήφιοι είχαν αντίπαλό τους το χρόνο, ο οποίος σε πολλούς έφτασε πολύ οριακά. Για το μάθημα αυτό να αναφερθεί πως αφορά τις σχολές του τρίτου επιστημονικού πεδίου, ιατρικές κλπ, οι οποίες διαχρονικά απαιτούν υψηλές βαθμολογίες από τους υποψηφίους για να πετύχουν την εισαγωγή τους.