Με μέτρα θα εορταστεί και φέτος το Πάσχα, λόγω του κορονοϊού, όμως όσα ισχύουν φέτος, είναι χαλαρότερα σε σχέση με τις δύο προηγούμενες χρονιές, καθώς οι Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας, τα 12 Ευαγγέλια των Παθών, η περιφορά του Επιταφίου, η Αποκαθήλωση και η Ανάσταση, μεταξύ άλλων, θα γίνουν με την παρουσία πιστών αλλά με τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. 

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με όσα αναφέρει το σχετικό ΦΕΚ, στις εκκλησίες παραμένουν σε ισχύ οι τέσσερις βασικοί κανόνες:

Ισχύει η υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας. Εξαιρούνται άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα.
Τήρηση αποστάσεων 1,5 μέτρου μεταξύ των ατόμων σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
Αντισηπτικά στις εισόδους.
Εξαερισμός των χώρων με φυσικό ή τεχνητό τρόπο.
Από την υποχρεωτική χρήση μάσκας εξαιρούνται οι θρησκευτικοί λειτουργοί και οι ιεροψάλτες αποκλειστικά και μόνο κατά τη διάρκεια της θρησκευτικής τελετής.

Τα μέτρα σε κέντρα διασκέδασης και εστίαση το Πάσχα

Για τα κέντρα διασκέδασης ισχύουν τα εξής:

Λειτουργούν αποκλειστικά για πλήρως εμβολιασμένους και νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο. Προβλέπεται υποχρεωτική επίδειξη κατά την είσοδο των πελατών:

πιστοποιητικού εμβολιασμού
πιστοποιητικού νόσησης

Την ίδια ώρα, παραμένει υποχρεωτική η χρήση μάσκας από το προσωπικό και από τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής. Οι μουσικοί πρέπει να τηρούν τουλάχιστον ένα μέτρο απόσταση μεταξύ τους.

Για την εστίαση (καφετέριες, εστιατόρια, κλπ) ισχύουν τα παρακάτω:

Οι κλειστοί χώροι λειτουργούν μόνο για πλήρως εμβολιασμένους και νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο. Προβλέπεται απολύμανση των καταλόγων και παραμένει υποχρεωτική η χρήση μάσκας από το προσωπικό και από τους πελάτες κατά την αναμονή.

Οι πελάτες εισέρχονται κατόπιν επίδειξης:

πιστοποιητικού εμβολιασμού
πιστοποιητικού νόσησης
Οι ανήλικοι από τεσσάρων έως 17 ετών προσκομίζουν δήλωση αρνητικού self test
Οι ανεμβολίαστοι επιτρέπονται στους ανοιχτούς χώρους με βεβαίωση αρνητικού ελέγχου PCR ή rapid test. Ως ανοιχτός χώρος ορίζεται ο χώρος όπου στεγάζεται το κατάστημα και είναι ανοιχτός από τουλάχιστον δύο πλευρές.

Πηγή: Reporter.gr