Τα κρούσματα που εντοπίστηκαν το τελευταίο 24ωρο στη χώρα ανέρχονται σε 24.308, οι θάνατοι από τον ιό 103 και οι διασωληνωμένοι 563, εκ των οποίων οι 444 είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 119, οι πλήρως εμβολιασμένοι, ενώ στα Δωδεκάνησα καταγράφτηκαν 730 θετικές διαγνώσεις, με την ΠΕ Ρόδου να σημειώνει 479 νέα κρούσματα, την ΠΕ Καλύμνου 125, 123 η ΠΕ Κω και 3 η ΠΕ Καρπάθου.

Στο επίπεδο του “βαθύ κόκκινο” βρίσκονται τα μεγαλύτερα από τα νησιά του νομού, μαζί και η Κάλυμνος, στην οποία οι νεαρές ηλικίες παρουσιάζουν μεγαλύτερα ποσοστά σε κρούσματα, ειδικά στις σχολικές ηλικίες, με την διασπορά στις οικογένειες να είναι αναλόγως μεγάλη.

Ν. Καπράβαλος: “Δεν μπορεί να θρηνούμε 7.500 νεκρούς σε ένα τρίμηνο”

Ο διευθυντής στη Β΄ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης Ν. Καπράβελος, αναφερόμενος στην πορεία της πανδημίας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, τονίζει σε σχέση με την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολίου και την άρση των απαγορεύσεων, πως «Χθες η θετικότητα ήταν στο 17%, δεν έχει τελειώσει η πανδημία. Δεν μπορούμε να θρηνούμε 7.500 νεκρούς σε ένα τρίμηνο. Πρέπει να επεκτείνουμε την υποχρεωτικότητα εάν θέλουμε να έχουμε ένα ηπιότερο 5ο κύμα και να μη χαλαρώσουμε καθόλου».

Ο κ. Καπραβέλος αναγνώρισε ότι υπάρχει έλλειψη προσωπικού των νοσοκομείων, λέγοντας μάλιστα πως αποτελεί ένα από τους παράγοντες που επηρεάζουν την θνητότητα και την νοσηρότητα. Ωστόσο, όπως τόνισε, η πρώτη αιτία είναι οι ανεμβολίαστοι. «Το ΕΣΥ δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε αυτές τις μεγάλες ανάγκες. Όταν αυτές υπερβαίνουν τα όρια μας έχουν επίπτωση στην νοσηρότητα ακι την θνητότητα», δήλωσε.

(Εικόνα “Το Βήμα”)