Ξεκίνησε χθες στις 7 μ.μ. ο δεύτερος διαδικτυακός απολογισμός του Δημάρχου, Δημήτρη Διακομιχάλη και ολοκληρώθηκε μετά από 3 περίπου ώρες, στον , ο οποίος διήρκεσε περισσότερο από 3 ώρες και συμμετείχαν πολίτες, δημοσιογράφοι και προσκεκλημένοι, όπως ο Δήμαρχος Ρόδου, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, ο καθηγητής Ευθ. Λέκκας, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Συλλόγων Αθήνας και Πειραιά, ο ΓΓ της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου, η εκπρόσωπος των Καλυμνίων Αττικής, οι οποίοι χαιρέτισαν την εκδήλωση.

Ο Δημήτρης Διακομιχάλης, αμέσως μετά, προχώρησε στον απολογισμό του έργου του, αφού πρώτα εξέφρασε τις ευχαριστίες του στους στενούς του συνεργάτες και ξεκίνησε την αναφορά στα έργα και στα χαρακτηριστικά τους, που τα χώρισε σε ενότητες και τα συνόδευε με την προβολή σχετικών φωτογραφιών, ενλω ακολούθησαν ερωτήσεις δημοσιογράφων και δημοτών, που ανέδειξαν με τη σειρά τους νέα ζητήματα, στα οποία ο Δήμαρχος κλήθηκε να απαντήσει..

Συνοπτικά αναφέρθηκε:

Έργα πολιτισμού, (Ανεμόμυλοι, Κάστρο Χώρας και φωτισμό, άγαλμα Μιαούλη).

Οδοποιοία (δρόμοι Αγ. Σάββας, Βίγλες, Κεφάλα, ασφαλτιστρώσεις, πλακοστρώσεις)

Τουρισμός – Αναρρίχηση (Τόνισε το Αναρρηχητικό Φεστιβάλ)

Σχολικά κτήρια – Σχολή Μηχανικών ΑΕΝ

Αθλητικές εγκαταστάσεις

Απόδημους

Οχήματα καθαριότητας

Οικονομικά Δήμου

Καθημερινότητα

Ως γενικότερη εκτίμηση για την παρουσία του απολογισμού του Δημάρχου, πρέπει να τονιστεί καταρχάς πως δεν υπήρξε μεγάλη συμμετοχή από πολίτες, πολύ πιθανόν και λόγω της ιδιαιτερότητας της διαδικτυακής αυτής παρουσίασης, αλλά αποτελεί και στοιχείο που θα πρέπει να απασχολήσει το σύνολο της πολιτικής στο νησί, σχετικά με την συμμετοχή των πολιτών στα τοπικά δρώμενα.

Η παρουσίαση του Δημάρχου, ήταν επιγραμματική, όπως επιβάλλει η μορφή της διαδικτυακής διαδικασίας, όμως η γενικότερη αίσθηση που δημιούργησε, ήταν μια αναφορά σε έργα, προβλήματα και αδυναμίες, που απασχολούν τον τόπο εδώ και δεκαετίες, γεγονός που αποτελεί στοιχείο γενικότερου προβληματισμού.

Παρόλο που ο διαδικτυακός απολογισμός γίνεται για δεύτερη φορά από τον Δήμαρχο, λόγω των συνθηκών της πανδημίας, αποτελεί μια ιδιαίτερη διαδικασία, που αναδεικνύει τις νές δυνατότητες για την διεύρυνση της συμμετοχικής δημοκρατίας, η επιτυχία της οποίας αφορά τόσο το επίπεδο ωριμότητας της κοινωνίας, αλλά και τη γνώση στις νέες τεχνολογίες, όσο και το επίπεδο της τοπικής πολιτικής, που θα καταστήσει δυνατή την “εμπλοκή” των πολιτών σε αυτές τις νέες μορφές επικοινωνίας με την εξουσία.

Το σύνολο της χθεσινής διαδικασίας είναι αναρτημένο στην σελίδα του Δήμου στο Facebook στον σύνδεσμο https://www.facebook.com/municipalityofkalymnos και μπορεί οα καθένας να παρακολουθήσει τόσο την τοποθέτηση του Δημάρχου, όσο και τις απαντήσεις στις ερωτήσεις που τέθηκαν,ώστε να εξάγει τα συμπεράσματά του.