«´Ερευνες για άτομα σε κρατικές υπηρεσίες που έβαζαν «πλάτη» στο κύκλωμα»
Η πρώτη καταγγελία άνοιξε τον «ασκό του Αιόλου»
«Πολύ μεγαλύτερες οι ταρίφες για τους επιχειρηματίες του τουρισμού»
«Περίπλοκο το θέμα επιστροφής χρημάτων στα «θύματα»
«Ερευνες για το φιλέτο της Λίνδου – Ακολουθούν Σύμη και Χάλκη»
Πιο «βαριά» υπόθεση από αυτή της Χαλκιδικής – «Οι εμπλεκόμενοι πολύ περισσότεροι από τα 21 άτομα…»
Toυ Στέλιου Σαρέσκου
Ο δημοσιογράφος Γιώργος Σόμπολος, αστυνομικός συντάκτης, ρεπόρτερ του τηλεοπτικού σταθμού Star και της εφημερίδας «Παραπολιτικά» μίλησε στην εκπομπή του topfm «Ρόδος είναι και γυρίζει» και στο Στέλιο Σαρέσκο για τις καταιγιστικές εξελίξεις στην υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης στην Πολεοδομία της Ρόδου, για το… βάθος και το εύρος της δράσης των μελών της, την θρυαλλίδα που «πυροδότησε» το κύμα των καταγγελιών που ακολούθησαν, για τα επόμενα βήματα των ερευνών, για κρυμμένους λογαριασμούς σε Τράπεζες του εξωτερικού και για αποκαλύψεις που θα σοκάρουν, όταν ανοίξουν οι υπολογιστές και οι εφαρμογές στα κινητά.

Η απορία των αστυνομικών …
«Αστυνομικοί από το τμήμα της Ρόδου αναρωτιούνται το πώς άντεχαν τόσο καιρό όλοι αυτοί οι επιχειρηματίες και απλός κόσμος που ήθελε να έρθει σε επαφή με την Πολεοδομία και δεινοπαθούσε για να κάνει τη δουλειά του. Και δεν έβρισκε άκρη, ακόμα και νόμιμοι να ήταν… Αν δεν πλήρωναν, δουλειά δεν έκαναν. Όλοι τους ένιωθαν άτρωτοι, όπως έχει δείξει η ιστορία και συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις».
«Ερευνες για άτομα σε κρατικές υπηρεσίες που έβαζαν «πλάτη» στο κύκλωμα»
«Το πιθανότερο, όπως πιστεύει και η Αστυνομία, είναι ότι υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι από πίσω που υποστήριζαν τις πράξεις τους. Ίσως από άλλες κρατικές υπηρεσίες, τον Δήμο ή την Αστυνομία. Άτομα που έβαζαν «πλάτη»… Αυτό αποτελεί ακόμα ένα αντικείμενο έρευνας της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων και θα προκύψει από τη διενέργεια ελέγχων που αφορούν σε πολεοδομικές παραβάσεις και συναφή αντικείμενα».
Η πρώτη καταγγελία άνοιξε τον «ασκό του Αιόλου»
«Οι καταγγελίες άρχισαν να πέφτουν «βροχή» αμέσως μετά την πρώτη που έγινε, από επιχειρηματία, για beach bar που έπρεπε να σφραγιστεί – με τις πλωτές ξαπλώστρες και τον σερβιτόρο μέσα στη θάλασσα – αλλά αυτό δεν έγινε ποτέ… Πήγαν οι υπάλληλοι, έκοψαν τις κορδέλες και συνέχισε να λειτουργεί κανονικά».
«Αυτό στάθηκε αφορμή, όπως αποδείχτηκε, να πει πολύς κόσμος… ως εδώ και μη παρέκει… Σε διάστημα τριών μηνών πολλαπλασιάστηκαν οι καταγγελίες! Όχι μόνο για το συγκεκριμένο beach bar αλλά και για άλλες υποθέσεις για τις οποίες υπήρχαν όλες οι νόμιμες προϋποθέσεις αλλά ήταν κολλημένες γιατί οι δικαιούχοι δεν πλήρωναν… Και τα ποσά είναι πολύ μεγαλύτερα των 5.000 και 10.000 ευρώ που ακούγονται… Ξεκινούσαν από 30.000 ευρώ».
«Πολύ μεγαλύτερες οι ταρίφες για τους επιχειρηματίες του τουρσμού»
«Ειδικά για τους επιχειρηματίες του τουρισμού, που θέλουν να κάνουν μια επέκταση και θέλουν οικοδομικές άδειες για να φτιάξουν τις μονάδες τους, έπαιρναν 50 – 60 και 70.000 ευρώ.
Υπάρχουν δύο περιπτώσεις που ζήτησαν μίζα εκατό χιλιάδες για να προχωρήσουν μια νόμιμη διαδικασία. Δηλαδή, για να κάνουν τη δουλειά τους, οι άνθρωποι αυτοί… Τους ανάγκαζαν σκόπιμα να περιμένουν, δεν προχωρούσαν επίτηδες τις δουλειές για να τους υποχρεώσουν να δώσουν χρήματα στο τέλος».
«Περίπλοκο το θέμα επιστροφής χρημάτων στα θύματα»
«Είναι περίπλοκο το θέμα ενδεχόμενης επιστροφής χρημάτων σε άτομα – θύματα της οργάνωσης. Έχει αλλάξει ο νόμος για επιστροφή χρημάτων σε
περιπτώσεις κλοπών, διαρρήξεων ή συναφών αδικημάτων. Μπορούν να τα βρουν εξωδικαστικά οι δύο πλευρές και να μην προχωρήσει η δίωξη σε βάρος του κατηγορούμενου. Αλλά κι αυτό το κομμάτι του νόμου είναι ασαφές. Ενδεχομένως με κάποιους να μπορέσουν να τα βρουν οι κατηγορούμενοι για να σταματήσει η έρευνα που αφορά τις συγκινημένες περιπτώσεις».
«Τα 600.000 ευρώ είναι τρίχα στον ωκεανό» – «Οι εφαρμογές στα κινητά θα αποκαλύψουν τα κρυμμένα ποσά»
«Τα 617.000 ευρώ, μετρητά, που βρέθηκαν, είναι τρίχα στον ωκεανό, όπως μας λένε οι αστυνομικοί που χειρίζονται την υπόθεση. Θεωρούν από τα ευρήματα που έχουν ως τώρα, ότι υπάρχει πολύ μεγάλο χρηματικό ποσό κρυμμένο σε τράπεζες του εξωτερικού
Βρέθηκαν έγγραφα με λογαριασμούς στα οποία φαίνονται κινήσεις σε ξένες τράπεζες. Τον επόμενο μήνα θα έχουν πλήρη εικόνα για τις τράπεζες. Χρειάζεται μια διαδικασία που ξεκινάει από την Εισαγγελία και καταλήγει στην έγκριση που πρέπει να δώσει η ξένη Τράπεζα για να ανοίξει ο λογαριασμός. Στην υπόθεση έχει εμπλακεί και η αρμόδια Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος».
«Νομίζω ότι όλη την έκταση όπως και πολλά ακόμα στοιχεία που μπορεί να μας σοκάρουν, θα τα δούμε όταν ανοίξουν οι υπολογιστές και οι διαδικτυακές εφαρμογές στα κινητά τηλέφωνα. Έχουν εντοπίσει περιπτώσεις, για υποθέσεις οικοδομικών αδειών οι οποίες είτε ολοκληρώθηκαν είτε βρίσκονταν σε εξέλιξη που δεν τους βοήθησε ο κοριός… Θα έχουν εικόνα όταν ανοίξουν τα κινητά και τις εφαρμογές».
«Υπάρχει λίστα με ονόματα, κυρίως μηχανικών και κατοίκων, όχι μόνο της Ρόδου αλλά και άλλων περιοχών. Αρκετοί ιδιοκτήτες οικοπέδων ή πολυτελών κατοικιών στη Ρόδο μένουν μόνιμα σε άλλες περιοχές. Οι έρευνες για αυτά τα ονόματα και για το ρόλο τους, είναι σε εξέλιξη. Δεν ξέρουμε αν είναι νόμιμες δουλειές και απλώς έδωσαν το λεγόμενο «γρηγορόσημο» ή αν είναι παράνομες διαδικασίες στις οποίες το κύκλωμα ανέλαβε να νομιμοποιήσει… «
«Ερευνες για το φιλέτο της Λίνδου – Ακολουθούν Σύμη και Χάλκη»
«Το ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι να μπορέσει να λειτουργήσει ξανά η Πολεοδομία για τους πολίτες. Θα πάρουν απόφαση τη Δευτέρα και μπορεί, παράλληλα με τις έρευνες της υπηρεσίας που θα συνεχιστούν στο χώρο, να εξυπηρετείται και ο κόσμος. To δύσκολο και χρονοβόρο είναι ότι θα τοποθετηθούν από την αρχή όλα τα συστήματα μηχανογράφησης».
«Σίγουρα θα γίνουν έρευνες και στη Σύμη και στη Χάλκη, δύο νησιά που, πολεοδομικά, εξυπηρετούνται από την υπηρεσία της Ρόδου. Προφανώς το κύκλωμα είχε επεκταθεί και εκεί. Αυτό θα γίνει σε δεύτερο χρόνο. Αμέσως μετά, θα ασχοληθούν με το φιλέτο της Ρόδου, τη Λίνδο και με άλλες περιοχές εκτός πόλης.
Πιο «βαριά» υπόθεση από αυτή της Χαλκιδικής – «Οι εμπλεκόμενοι πολύ περισσότεροι από τα 21 άτομα»
«Τους επόμενους μήνες, όπως εκτιμούν οι αστυνομικοί, θα μάθουμε πράγματα που δεν φανταζόμαστε. Σε κάθε περίπτωση, η συγκεκριμένη υπόθεση είναι πολύ πιο «βαριά» από την αντίστοιχη της Χαλκιδικής. Μιλάμε για πολύ μεγαλύτερα ποσά και για μια σπείρα που δρούσε για πολύ περισσότερα χρόνια. Όπως είναι πολύ μικρός ο αριθμός των 21 εμπλεκομένων – πέρα από τους 7 συλληφθέντες. Σε τέτοια κυκλώματα, όπως έχει αποδειχθεί, τα άτομα που έχουν συμμετοχή, έμμεσα ή άμεσα, είναι πολύ περισσότερα».
Ακούστε τον κ. Σόμπολο: