Ο Επίτιμος Πρόεδρος του ιστορικού πολιτιστικού σωματείου Αναγνωστήριο Καλύμνου “Αι Μούσαι”, Παναγιώτης Γιαμαίος, αποχαιρέτησε τη Σεμίραμις Ψαρομπά, που από χθες αναπαύεται στο κοιμητήριο της “Παναγιάς των Λουβών”, εκφωνώντας τον λόγο με τον οποίο δόθηκε το “ύστατο χαίρε” στην εκλιπούσα.

Ακολουθεί το κείμενο του “αποχαιρετισμού”

“Περνά σήμερα στην αιωνιότητα, ακολουθώντας τη μακαρία οδό, και η πολύ αγαπητή στην καλυμνιακή κοινωνία  Σεμίραμις. Μια Καλυμνιά αρχόντισσα, λεβέντισσα, πληθωρική και άκρως γενναιόδωρη στον τόπο που έζησε. Μια κυρία ενάρετη, πρότυπο πολυσχιδούς  δράσεως και  προσφοράς, γυναίκα του καθημερινού πολύπλευρου και διαρκούς αγώνα, προσωπικότητα με έντονη κοινωνική παρουσία.

          Σήμερα,  στο Μοναστήρι της Αναλήψεως, χώρο ιερό και οικείο για την ίδια, γράφεται η τελευταία σελίδα του  βιβλίου της βιοτής της. Δεν είναι ένα βιβλίο απλό και συνηθισμένο. Είναι ένας ογκώδης, πολυσέλιδος τόμος. Ο τίτλος στο εξώφυλλο γράφει: Έκανα  ό,τι μπορούσα για να γίνει ο κόσμος μας καλύτερος. Σεμίραμις Ψαρομπά.

          Αφήνει τα εγκόσμια, όχι πλήρης ημερών αλλά πλήρης ικανοποιήσεων. Γεμάτη με τα ευγενέστερα συναισθήματα που μπορούν να κάνουν κάθε  άνθρωπο επί της γης ευτυχισμένο. Δεν αφήνει πίσω της εκκρεμότητες, κενά. Δεν τη βασανίζουν τύψεις για κάτι που δεν έκανε ή δεν πρόλαβε.

          Έζησε δύσκολα παιδικά χρόνια, όπως όλοι και όλες της γενιάς της. Αυτά τη χαλύβδωσαν, τη μέστωσαν, τη δίδαξαν πολλαπλώς, για να ξετυλίξει αργότερα στην τοπική μας κοινωνία τον αδαμάντινο χαρακτήρα που σταδιακά είχε πυργώσει.

          Υπηρέτησε την τοπική κοινωνία από πολλά μετερίζια. Μάχιμη ως τα στερνά της κολλούσε στην προσωπική της καρτέλα καθημερινώς ένσημα ανιδιοτελούς προσφοράς. Στο σύντομο αυτό κοσμικό της ταξίδι ήταν πάντα στο προσκήνιο με πολλούς κι ενδιαφέροντες ρόλους. Ως πολίτης, ως εθελόντρια, ως μάνα.

          Υπηρέτησε και τους δύο βαθμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης υποδειγματικά, με γνώση, σύνεση, συνέπεια  και μαχητικότητα.

Με θέσεις, προτάσεις και γενικά κοσμοθεωρία που εδραζόταν  στο περιεχόμενο του ακριβού αξιακού της ρεζερβουάρ, συνέβαλε- κατά το μέτρο που της  αναλογούσε- στην καλυτέρευση της ζωής όλων μας. Χαλκέντερη, δυναμική και με στιβαρή παρουσία κοσμούσε με το ήθος, την εργατικότητα, τη σοβαρότητα, την ευθύτητα, τον ορθολογισμό  και την προσήλωσή της στη μεγάλη ευθύνη της αποστολής της τα Συμβούλια, Νομαρχιακά  και Δημοτικά. Είχε πάντα ξεκάθαρες θέσεις για τα τοπικά ζητήματα, τις υποστήριζε με σθένος κι επιχειρήματα, αλλά είχε και το προτέρημα, αν άκουγε μια άλλη πειστική και τεκμηριωμένη αντιπρόταση να αναθεωρήσει. Αφήνει τα εγκόσμια ως Αντιδήμαρχος επί θεμάτων κοινωνικής πρόνοιας, μια θέση που τίμησε επάξια και αμισθί. 

          Διετέλεσε Πρόεδρος για χρόνια πολλά του Συλλόγου Πολυτέκνων Καλύμνου. Εργαζόταν με πάθος, αφοσίωση,  δοτικότητα και, προπάντων, δικαιοσύνη και κρυστάλλινη διαχείριση.  Ανακούφιζε διαρκώς τα μέλη του Συλλόγου της, με τη βοήθεια των συνεργατών της στα διοικητικά συμβούλια, τις πολύτεκνες οικογένειες. Πολλές μανάδες και γιαγιάδες που θα παραβρεθούν  σήμερα στην εξόδιο ακολουθία, θα αποχαιρετήσουν τη στοργική μάνα, που στάθηκε σε καιρούς χαλεπούς δίπλα τους.

          Το μεγαλύτερο επίτευγμά της είναι, οπωσδήποτε, η οικογένεια που οικοδόμησε. Το δίπλωμα που παίρνει μαζί της ως μάνα. Αυτή είναι η πολυτιμότερη, η ανεκτίμητη προσφορά της στον τόπο της. Τέσσερα αγόρια, υποδειγματικοί οικογενειάρχες, πετυχημένοι επιχειρηματίες και καλοί άνθρωποι. Σέβονται, τιμούν και αμείβουν σωστά όλους τους εργαζομένους στις επιχειρήσεις τους, τους αντιμετωπίζουν με ανθρωπιά και κατανόηση. Γι΄αυτό έχουν κερδίσει την αγάπη και την εκτίμηση της καλυμνιακής κοινωνίας και όχι μόνο.

Από σήμερα, η Σεμίραμις θα βλέπει από ψηλά μαζί με τον Τάκη της τι αφήνει πίσω της. Θα κάνουν από κοινού  τον απολογισμό τους και θα τρίβουν τα χέρια τους από αγαλλίαση για ό,τι κατάφεραν στη ζωή. Σίγουρα θα  νιώθουν τρισευτυχισμένοι για την επί της γης κοινή συμπόρευση και σπουδαία παρακαταθήκη τους.

          Υπάρχει και κάτι ακόμη, πολύ μεγάλο. Η φιλανθρωπία της εκλιπούσας.  Φανερή και αθέατη. Χορηγίες,  οικονομικές ενισχύσεις, προσφορές σε συλλόγους, σωματεία, ευαγή ιδρύματα, ενδεείς συμπατριώτες μας.  Νιώθω έντονη την ανάγκη να εκφράσω δημόσια,  την ύστατη αυτή ώρα, τις ευχαριστίες μου ως τέως πρόεδρος του Αναγνωστηρίου, γιατί δεχτήκαμε ως Σωματείο πολλάκις την αρωγή και τη συμπαράστασή της. Όσες φορές χτύπησα την πόρτα του γραφείου της ή σήκωσα το τηλέφωνο για να υποβάλω αίτημα οικονομικής ενίσχυσης, πάντα με το χαμόγελο και με ευχαρίστηση λάμβανα την ίδια καταφατική απάντηση. «Προχωρήστε και μη σκέφτεστε το οικονομικό. Θα πάρω τηλέφωνο τον Μιχάλη μου και θα το τακτοποιήσουμε το θέμα. Καλή επιτυχία».

          Πώς μπορείς, λοιπόν, να ξεχάσεις αυτόν τον άνθρωπο; Τον καλοσυνάτο, τον γενναιόδωρο, τον αλτρουιστή; Τον Άνθρωπο με άλφα κεφαλαίο, που εργάστηκε και πηδαλιούχησε τόσο τα του οίκου του, όσο και τα κοινά με εξαιρετική μαεστρία;

 Η Σεμίραμις φεύγει σήμερα χαρούμενη κι ευλογημένη. Δεν παίρνει τίποτα φθαρτό μαζί της. Κρατά μόνο ένα βαρύτιμο διαβατήριο. Σ΄αυτό είναι καταγεγραμμένες οι χριστιανικές πράξεις του ενάρετου βίου της. Επισυνάπτεται, όπως είπα και στην αρχή, η καρτέλα με τα ένσημα της ανιδιοτελούς προσφοράς της. Κι από  δω, από την Ανάληψη, θα αναληφθεί η ψυχή της και θα βρει τις πύλες του Παραδείσου ορθάνοιχτες και χιλιάδες άλλες ψυχές που θα έχουν ετοιμάσει την υποδοχή που της αξίζει.

Αντώνη, Κυριάκο, Μιχάλη και Γιάννη,

Είστε η συνέχεια αυτής της ξεχωριστής μάνας. Να είστε υπερήφανοι γι΄αυτήν. Και να μην ξεχνάτε ότι το φορτίο που επωμίζεστε είναι βαρύ και η ευθύνη πολλαπλάσια. Είμαστε βέβαιοι, ζώντας τα  πρώτα δείγματα γραφής σας, ότι θα ακολουθήσετε το δρόμο τον καλό που χάραξαν μαζί με τον αείμνηστο πατέρα σας.

Η μητέρα σας, η Σεμίραμις Ψαρομπά θα μείνει βαθιά χαραγμένη στη συλλογική μνήμη ως μια γυναίκα πρότυπο για τις μέλλουσες γενεές.

Ας είναι η μνήμη της αιωνία κι ελαφρύ το χώμα της καλύμνικης γης που θα την αγκαλιάσει.”