Μια ομάδα από το 2ο ΓΕΛ Καλύμνου, αποτελούμενη από δεκατρείς μαθητές/τριες και τρεις καθηγήτριες, συμμετείχε την εβδομάδα από 24-9-22 έως και 1-10-2022 σε πρόγραμμα ανταλλαγής μαθητών στο Pavullo της Ιταλίας, στο σχολείο ISIS Cavazzi Sorbelli, ως μέρος του έργου BRAIINS (“BRing AI Ιn Schools” / «Ας εισαγάγουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη στα σχολεία»).

Συμμετείχαν κυρίως μαθητές/τριες της Α΄ Λυκείου και τέσσερις μαθητές/τριες της Β΄ Λυκείου του σχολείου μας. Μαζί με τις καθηγήτριές τους πήραν μέρος σε εργαστήρια (workshop) εκμάθησης ψηφιακών εργαλείων που σχετίζονται με διάφορες εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ):

  • συγγραφή ποιημάτων με συγκεκριμένη θεματική από πλατφόρμα ΤΝ
  • τρισδιάστατη (3D) εκτύπωση με το λογισμικό Tinkercad για την εκτύπωση μερών των ανθρωποειδών ρομπότ που χρησιμοποιούνται στο συγκεκριμένο Erasmus
  • συμμετοχή σε δοκιμασία (challenge) με το ρομπότ μας Νao, φτιάχνοντας μια εφαρμογή
  • σύνδεση εικαστικών τεχνών με την ΤΝ
  • εκμάθηση της εφαρμογής ArtSteps για τη δημιουργία εικονικού μουσείου κ.ά.

Την τελευταία ημέρα συμμετείχαν σε διαγωνισμό hackathon για πρώτη φορά, στον οποίο συνεργαζόμενοι σε διακρατικές ομάδες (μαζί με μαθητές/τριες από την Αυστρία, την Ιταλία και την Ισπανία) επέλεξαν να ασχοληθούν με ένα συγκεκριμένο πρόβλημα εφαρμογής της ΤΝ για τη βελτίωση της ζωής μας, να προτείνουν λύση, να τη σχεδιάσουν και να την περιγράψουν παρουσιάζοντάς τη με τη βοήθεια των ψηφιακών εργαλείων που διδάχθηκαν στη διάρκεια του προγράμματος δραστηριοτήτων.

Ένα από τα σημαντικότερα ωστόσο κομμάτια της σύντομης αυτής μαθητικής κινητικότητας ήταν η πολιτιστική ανταλλαγή. Αυτό έγινε γρήγορα αντιληπτό από τη θέρμη με την οποία υποδέχθηκαν τα παιδιά μας οι οικογένειες που τα φιλοξένησαν.

Μετά την επιστροφή μας στην Κάλυμνο και έως τα τέλη Νοεμβρίου, στα πλαίσια προγράμματος Εrasmus Μακροχρόνιας Κινητικότητας Μαθητών (Bασική Δράση 2), φιλοξενούμε στο σχολείο μας δύο μαθητές από την Αυστρία και μία μαθήτρια από την Ιταλία. Ταυτόχρονα φιλοξενούνται: μία μαθήτριά μας στην Ιταλία, ένας μαθητής μας στην Ισπανία και ένας ακόμα μαθητής μας στην Αυστρία, για διάστημα δύο μηνών επίσης.

Πρόκειται για ένα μεγάλο στοίχημα, τόσο για το σχολείο μας όσο και για τα ευρωπαϊκά σχολεία που συμμετέχουν στο ίδιο πρόγραμμα Μακροχρόνιας Κινητικότητας Μαθητών Εrasmus+.

Οι μαθητές/τριες συμμετέχουν στο hackathon σε ομάδες από τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες.

Kαθηγητές/τριες των τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα BRAIINS στο Pavullo της Ιταλίας.

H ελληνική ομάδα με τα παιδιά που τα φιλοξενούν.

Όλοι οι μαθητές/τριες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, μαζί με τους καθηγητές τους