Το Νικηφόρειο 1ο Γενικό Λύκειο Καλύμνου, πιστοποιημένο σχολείο-πρεσβευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πρώτο μεταξύ των σχολείων πρέσβεων στο πλαίσιο του προγράμματος “The European Parliament Ambassador School Program 2022-23” είχε την ευκαιρία να ταξιδέψει από την ακριτική Κάλυμνο στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, για να συμμετάσχει στη συνεδρίαση της Euroscola, που διεξήχθη την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2023.

Πιο συγκεκριμένα το 1ο ΓΕΛ Κλύμνου αναφορικά με τη συμμετοχή του στη Euroscala αναφέρει τα εξής.

«Μαθητές και μαθήτριες του σχολείου σε ρόλο ευρωβουλευτή μεταξύ νέων από τα 27 κράτη-μέλη της Ευρώπης αντάλλαξαν απόψεις για προβλήματα που αντιμετωπίζουν κι είχαν τη δυνατότητα να γνωριστούν και να ανέβουν στο βήμα ως ομιλητές εφαρμόζοντας έμπρακτα τον διάλογο ως μέσο ανάδειξης της δημοκρατίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.


Η θεματολογία της Euroscola αφορούσε την εκδήλωση βίας και τους τρόπους προάσπισης των Eυρωπαίων, την παραπληροφόρηση, την τεχνητή νοημοσύνη, τον διαδικτυακό εκφοβισμό, τον σεβασμό στη διαφορετικότητα, τα δικαιώματα των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την κλιματική αλλαγή, τη συμμετοχή στα κοινά ενόψει των Ευρωεκλογών το 2024.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του 1ου ΓΕΛ Καλύμνου απηύθυναν ερωτήσεις στον κ. Ότμαρ Κάρας πρώτο αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τον κ. Αντόνιο Καιόλα, επικεφαλής του Νομικού Τμήματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εστιάζοντας αφενός στη Δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα αφετέρου στις ευρωπαϊκές εκλογές το 2024.


Το σχολείο εκπροσώπησε στη συνάντηση ομάδα εννέα μαθητών και μαθητριών.

Οι μαθητές που συμμετείχαν είναι οι εξής: Κουτσουράης Νικόλας, Μαρκή Αρετή, Μαγκούλια Γραμματούλα, Μιαούλη Ειρήνη, Μεϊμάρης Μάριος, Σισαλούη Νικολέττα, Μουστεράκης Παύλος, Σκουτέλλης Μανώλης, Σκυλλά Καλοτίνα με συνοδούς τον διευθυντή του 1ου ΓΕΛ, κ.Κορφιά Νικόλαο, την κα Πουγούνια Ειρήνη, συντονίστρια του προγράμματος, τις κ.κ. Πάου Άννα και Πλάτση Ευδοκία που συμμετείχαν στο πρόγραμμα και τον κ. Χαραμαντά Μάμμα που κάλυψε δημοσιογραφικά τη συνάντηση.

Έτσι, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδωσε στους νέους της Ευρωπαϊκής Ένωσης την ευκαιρία να γνωρίσουν τον χώρο και τον τρόπο λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και να εκφράσουν τις προσδοκίες και τις απόψεις τους για την ευρωπαϊκή οικοδόμηση, συμμετέχοντας στην ημερίδα Euroscola».