Η κοινωνική πρόνοια προς  αδύναμα άτομα  και ομάδες ατόμων στηρίζεται βασικά στην αλληλεγγύη προς αυτά, πρωτίστως εκ μέρους  του κράτους και  δευτερευόντως των νομικών προσώπων δημόσιου και ιδιωτικού δικαίου και τέλος των ιδιωτών.

Νικητάδαινα (Νίκη) Ρεϊση

Σύμφωνα με την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, του Ο.Η.Ε.(1948): δικαίωμα «…στην αξιοπρέπεια και την αξία της ανθρώπινης προσωπικότητας…που θα συντελεί στην κοινωνική πρόοδο και στη δημιουργία καλύτερων συνθηκών ζωής στα πλαίσια μιας ευρύτερης ελευθερίας..την αναγνώριση της αξιοπρέπειας, που είναι σύμφυτη σε όλα τα μέλη της ανθρώπινης οικογένειας, καθώς και των ίσων και αναπαπαλλοτρίωτων δικαιωμάτων τους που αποτελεί το θεμέλιο της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της ειρήνης στον κόσμο..» έχουν όλοι οι πολίτες,όταν πληρούν τις προϋποθέσεις και τους όρους που προβλέπει η νομοθεσία.

Στην Ελλάδα,η στήριξη αυτή, είναι αλληλένδετα συνδεδεμένη με μια σειρά από προνοιακές πολιτικές, υπό την εποπτεία δημόσιων φορέων. Μια μορφή παροχής αυτών των υπηρεσιών προς τους ευάλωτους πληθυσμούς, όπως είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι, είναι και η προσφορά χρήματος εν είδει επιδόματος.

Ένα οργανωμένο κοινωνικό σύστημα δημόσιας πρωτοβουλίας,το οποίο θα είναι επαρκές να στηρίζει τις ευάλωτες ομάδες και να καλύπτει τις ανάγκες τους,αλλά και που ταυτόχρονα θα αποτρέπει την επικουρική κάλυψη αυτών,είτε από μη κυβερνητικές κερδοσκοπικές οργανώσεις είτε από ατομικές φιλανθρωπίες θα ήταν η ιδανική αντιμετώπιση.

Ωστόσο,σα να μην έφτανε η πενιχρή “ενίσχυση” των 22 € (βλ.market-pass) στα αναξιοπαθούντα νοικοκυριά των ελληνικών οικογενειών, τα περισσότερα των οποίων πλαισιώνονται και από τα περήφανα γηρατειά, ήρθε και η περιβόητη αύξηση του 7,9%, επί των ήδη ευτελών ποσών των συντάξεων, ποσό που δόθηκε σε πολλές περιπτώσεις κατά το ήμισυ ή και θα δοθεί έως το τέλος του τρέχοντα μήνα, ακολουθώντας η κυβερνητική πολιτική, το “μαρτύριο της σταγόνας” καταρρακώνοντας έτσι την αξιοπρέπειά τους και κάνοντας όντως τα περήφανα γηρατειά, επαίτες της ίδιας της ζωής τους.Της ζωής στην οποία  επένδυσαν,με το μόχθο της εργασίας τους και με το όραμα και την προοπτική μιας ποιοτικής περιόδου ζωής,στα χρόνια που τους απομένουν.

Αλήθεια! Με βάση ποια μέτρα και ποια σταθμά, δικαιούσαι εσύ το Κράτος, δια των εκπροσώπων σου, να προσθέτεις και να αφαιρείς αριθμούς που εξισώνονται με την επιβίωση πολιτών;

Πως και πόσο κοστολογείς τη ζωή του κάθε ευάλωτου πολίτη αυτής της χώρας, χωρίς άλγος!

Από τις πρόσφατες αυξήσεις του 7,75% για την ακρίβεια(άραγε ποιος ιθύνων νους ή συντονισμένος αλγόριθμος (;) εστίασε σε αυτούς τους δεκαδικούς) 1 στους 3 συνταξιούχους δεν πήρε ούτε 1€ αύξηση, λόγω προσωπικής διαφοράς, ενώ σημαντικός αριθμός συνταξιούχων πήρε μειωμένη την αύξηση του 7,75%,λόγω διάφορων κρατήσεων.

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, θεωρεί εμπαιγμό το επίδομα προσωπικής διαφοράς, που υιοθέτησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη.Η επιδοματούχος κυβερνητική πολιτική χαρακτηρίζεται από τους συνταξιούχους ως μία πολιτική που τους θεωρεί σαν «..τους ιθαγενείς που εντυπωσιάζονται με καθρεφτάκια..».Ντροπή! …. αυτή είναι η λέξη που βγαίνει αυθόρμητα από χιλιάδες χείλη.¨Αιδώς…¨

      Νικητάδαινα (Νίκη) Ρεϊση

   Πολιτισμολόγος-Διεθνολόγος

Μέλος της Οργάνωσης Μελών (Ο.Μ.) Καλύμνου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α-Π.Σ.