ΟΙ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΟΙ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ: ΟΙ ΑΚΡΙΤΕΣ ΝΗΣΙΩΤΕΣ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΛΙΜΑΝΙ

– Εσπεριδα ιστορικού χαρακτήρα με ομιλίες που απεικονίζουν τη μακρόχρονη πορεία των Δωδεκανησίων από την ιδιαίτερη πατρίδα τους στον Πειραιά!

Ο Πειραιάς, όντας το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, ήταν ο πρώτος σταθμός άφιξης των Δωδεκανησίων στην Μητέρα Ελλάδα, στην προσπάθεια τους να αποδεσμευτούν από τον ιταλικό ζυγό και να ζήσουν μια ελεύθερη ζωή δίνοντας στην οικογένειά τους ένα καλύτερο αύριο.

Οι ακρίτες νησιώτες έκαναν τον Πειραιά δεύτερο σπίτι τους και συνέβαλαν κι αυτοί στην ανάπτυξη και τη δημιουργία της ταυτότητας της πόλης, διατηρώντας όμως πάντα πιστά την αγάπη τους για τα Δωδεκάνησα, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου τους.

Ο Σύλλογος Απανταχού Δωδεκανησίων Νέων μέσα από την εσπερίδα με τίτλο «Δωδεκανήσιοι του Πειραιά: οι ακρίτες νησιώτες στο Μεγάλο Λιμάνι!» θα αναδείξει πτυχές αυτής της ιστορίας μέσα από 5 ομιλίες διακεκριμένων δωδεκανησίων και μη του Πειραιά. 

 • Η Οδύσσεια των Δωδεκανησίων στην πορεία τους προς τον Πειραιά,
  Στέφανος Μίλεσης, Πρόεδρος Φιλολογικής Στέγης Πειραιώς
 • Δωδεκανησιακοί παροικιακοί Σύλλογοι στον Πειραιά: διατηρώντας την παράδοση, Φίλιππος Καλούδης, Επίτιμος Πρόεδρος Ομοσπονδιας Δωδ/κων Σωματειων, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Δωδεκανήσου «Κλεόβουλος ο Λίνδιος»
 • Από τα Δωδεκάνησα στον Πειραιά, βιωματική αφήγηση,
  Φραγκίσκη Σταυράκη, ποιήτρια, φιλόλογος, πρώην υπεύθυνη Αγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά, πρώην Πρόεδρος Συλλόγου Απανταχού Καρπαθίων και Συλλόγου Οθειτών Καρπάθου “Ο ΖΕΦΥΡΟΣ”)
 • Δωδεκανήσιοι του Πειραιά – πολιτισμός & αθλητισμός. Αφορά 2 σκέλη:
 • Ο Σύλλογος “Δωδεκανησιακόν Σχολείον”:Τα Κυριακάτικα Δωδεκανησιακά Σχολεία στον Πειραιά,1937-1940, 
  Μαρία Παπανικολάου Ιστορικός και Αρχειονόμος Πανεπιστημίου Καΐρου
 • Δωδεκανησιακός Αθλητικός Όμιλος “ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ”,
  Γεώργιος Καλαφατάς, πρόεδρος ΔΑΟ Αργοναύτης Πειραιά

 Η ημερίδα θα λάβει χώρα την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου και ώρα 6 μ.μ. στη Δωδεκανησιακή Εστία, Υψηλάντου 143,185 35 Πειραιάς, 1ος όροφος και τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Πειραιά μέσα από τη δράση “ΗΜΕΡΕΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ 2021”.

Θα τηρηθούν τα απαραίτητα μέτρα υγειονομικής προστασίας. Είσοδος ελεύθερη από τις 5:30μ.μ., μόνο σε κατόχους πιστοποιητικού εμβολιασμού ή σε όσους φέρουν δήλωση αρνητικού τεστ (rapid ή pcr) 48 ωρών από την ώρα έναρξης της εκδήλωσης.

Για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνηση μπορείτε να απευθυνθείτε στο 6978587811.